Beköszöntő és tájékoztató

 A Magyar  Pedagógiai Társaság 2005-ben döntött úgy, hogy – kiegészítve hagyományos „papír-alapú” nyilvánossági csatornáit – fellép a virtuális sztrádára. Ekkor hozta létre először honlapját.
A hagyományos „csatornák” sem lebecsülendők, XIX. századvégi megalakulásakor a Magyar Paedagógiát tudta lapjaként, a XX. századi újjáalakuláskor a Pedagógiai Szemlét kapta „ajándékba”, melyet az oktatásfejlesztés háttérintézményével együttműködésben gondoz ma is, különböző időszakokban egy-egy szakosztály, tagozat lépett hírlappal a nyilvánosság elé, jelenleg a Nógrád megyei tagozat és a Kisgyermeknevelési szakosztály gondoz folyóiratot, a Nóvumot illetve az A Kisgyermeket. Mára önálló honlappal bír az Összehasonlító Pedagógia szakosztály, a Korczak Munkabizottság, a Szókincsháló szakosztály, a Somogyi tagozat is.
Honlapunk közel 10 esztendős története alatt fontos információk közzétételére vállalkozott, generálta a pedagógus szakmai szervezetek közti diskurzust, tájékoztatott a szervezetek „doyenjének” működéséről. Áttekinteni a közlemények sokaságát mára már akár szakdolgozati téma is lehetne egyetemen.
Nem könnyű a dolga a történésznek. Váratlan módon két ízben is valóságos hackertámadás csonkította az adatállományt. Ezt elkerülendő is döntöttünk egy új, korszerűbb, a diskurzust intenzívebben fenntartani képes, de biztonságos megoldás mellett.
Ezt olvashatja most a kíváncsi olvasó – akinek visszajelzéseire is kíváncsiak vagyunk.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Kategória: Köszöntő | Szóljon hozzá most!

Méltóan a 125. évhez

az MPT előtt álló feladatok  -  középtávú cselekvési program
(elfogadta a társaság küldöttgyűlése egyhangú szavazással)

1. A Magyar Pedagógiai Társaság munkájának tervezésekor a Társaság 125 éves múltjának értékeiből indul ki. Ez a 125 év több generáció és jelentős társadalmi-gazdasági változások időszaka volt, mely a tanulságok feldolgozására, folyamatos megújulásra és fejlődésre ösztönzi a Magyar Pedagógiai Társaságot is. Múltunk olyan szakmai-kulturális tőke, mely felelősséget jelent a hazai pedagógus szakma elméletének és gyakorlatának további korszerűsítésében. Ezért is tekintünk a 125 éves évfordulóra úgy, hogy a Társaság tagjait, szervezeteit, partnereit mozgósítsuk és megnyerjük az előttünk álló jelenkori feladatokra egy középtávú cselekvési programmal, annak széles körű előkészítésével, megvitatásával és kommunikációjával.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Küldöttgyűlés, MPT, MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Újra ÖSSZEBESZÉLÜNK

Fontos információk találhatók ITT.

Kategória: MPT, Nem MPT-s hírek, közlemények, Szabadidő-pedagógia Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Meghívó

A didaktika szakosztály a budapesti Nagymező utcai Lengyel Intézetben november 17-én 14.30-kor Oktatási reform – a lengyel példa címmel tart összejövetelt. A panelbeszélgetést vezeti Vass Vilmos, Velkey Kristóf elemzi a lengyel PISA visszhangját.

 

Kategória: Didaktika Szakosztály | Szóljon hozzá most!

MEGHÍVÓ a Szakmai és a Vezetői Kollégium ülésére

MPT

 

 

Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért

ALAPÍTVA: 1891.

Méltóan a 125 évhez

 

M E G H Í V Ó

A Magyar Pedagógiai Társaság Elnöksége
a
2014. évi „Felnőtt Tanulók Hete” rendezvénysorozat
nyitó programjaként meghívja Önt

 Szakmai Kollégiuma és Vezetői Kollégiuma

 ülésére, amelyet

2014. október 3-án, pénteken 10.00-13.00 óráig 

az ELTE PPK fszt. 4. sz. termében tartunk.
(Bp. VII. Kazinczy u. 23-27.)

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT Elnökség, Szakmai Kollégium, Uncategorized, Vezetői Kollégium | Szóljon hozzá most!

Levél Varga Mihály miniszter úrnak

Magyar Pedagógiai Társaság
Bp. 1075. Kazinczy u. 23-27.
levelezési cím: 1364. Bp. Pf. 176.
tel./fax.: 06-1-302-3494
e-mail: mpt@index.hu, mptiroda@gmail.com
www.pedagogia-tarsasag.hu

Varga Mihály miniszter úr
Nemzetgazdasági Minisztérium

Budapest
József nádor tér 2-4.
1051.

Tisztelt Miniszter Úr!

A magyarországi közoktatás rendszere meghatározó változásokon ment, megy át.  Úgy látjuk, egyszerre van jelen egy egységesítő és egy differenciáló gondolat, illetve az “általános – eszmei, erkölcsi – nevelés” normája és a munkaerőpiacnak való közvetlen megfelelést szolgáló elképzelés. E nehezen harmonizálható víziók közt nincs könnyű helyzetben a szakképzés rendszere, nincsenek könnyű helyzetben  a szakképzéssel (is) foglalkozó intézmények, s maguk a jövő szakmunkásai sem, különös várakozás fogalmazódik meg a szakképzésben dolgozó pedagógusokban.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT, Szakképzési Kollégium | Szóljon hozzá most!

MEGHÍVÓ a Grundra

Kedves Kollégák, Barátaink! A Grund hagyományos, nyárbúcsúztató, óra formájú répatortáját idén szeptember 26-án esszük meg, 15:30-tól. Helyszín: Budapest, VIII. Nagytemplom utca 30.  A Grund

Ilyenkor mindig beszélünk egy kicsit a tanításról, tanulásról, ezúttal többek között a következő vendégeinkkel:

Szelei Szabolcs, Google

Bencze Lóránt, Nyelvstratégiai Intézet

Böszörményi-Nagy Gergő – Design Terminál

Kékesi Balázs, Belga

Szeretettel várjuk az óratorták hagyományos látogatóit, a drámatanárokat, a Magyar Pedagógiai Társaság gondolkodó aktivistáit, és minden érdeklődőt, akik szívesen csatlakoznának. Jelentkezni az oratorta@agrund.hu e-mail címen lehet, megosztva velünk, hogy hányan jöttök pontosan.

Mann Dániel és Gabnai Katalin – A Grund,

Trencsényi László – többek közt a Magyar Pedagógiai Társaság részéről

Kategória: MPT, Nem MPT-s hírek, közlemények | Szóljon hozzá most!

Emlékeztető az MPT Kisgyermeknevelési Szakosztályi programról, 2014. szeptember 13.

Várakozáson felül nagy volt az érdeklődés a Pikler – Lózcy programon. 100-an voltunk, és e magas létszámból a bölcsődei kisgyermeknevelők 58-an jöttek el. E mellett óvodapedagógusok, orvosok, pszichológusok, oktatók, kutatók, szülők, szakmai szervezetek képviselői hallgatták az előadásokat, nézték a filmeket, és aktívan vettek részt a szakmai nap programjában. A zsúfolt terem ellenére a résztvevők végig érdeklődve kitartottak. 14 órakor úgy kellett berekeszteni a hozzászólások áradatát. A Lóczy műhely tagjai tapasztalhatták az elkötelezett szakmai érdeklődést a munkájuk iránt, és azt a várakozást, hogy tanácsot, segítséget kapjanak az aktív munkában lévők a kisgyermekkori gondozás, játéktéri munka megismerése és tevékenységek hasznossága érdekében.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Kisgyermeknevelési Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Őszi program: bentlakásos intézmények pedagógiája

A Makarenko Munkabizottság is csatlakozik a Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottság őszi programjához, melynek középpontjában a bentlakásos intézmények (jelesül: nevelőintézet és kórház) pedagógiája áll.

Kategória: Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottság, Makarenko Munkabizottság | Szóljon hozzá most!

Versenyfelhívás: Nagy Imre és kora történelmi emlékverseny

Tisztelt történelmet tanító Kolléga,

kérjük, továbbítsa diákjainak az alábbi felhívást, és segítsen nekik a felkészülésben.

 

Kedves Középiskolás Diák!

Érdekel a II. világháború utáni magyar történelem? A kommunista párt hatalomra kerülése, a személyi kultusz, az ÁVH működése, az Aranycsapat és az olimpiai sikereinek titka, a forradalom és vérbefojtása? Akkor ez a verseny neked szól!

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nem MPT-s hírek, közlemények | Szóljon hozzá most!

Óratorta

Hagyományos civil tanévnyitó beszélgetés a Grundon ( Budapest, Nagy Templom utca 30.) szeptember 26-án délután. A programot hamarosan közreadjuk.

Kategória: MPT, Nem MPT-s hírek, közlemények | Szóljon hozzá most!

Beszélgetések a Zöld Vadonban III .

Szerkesztő-szerző-olvasó találkozó az Új Pedagógiai Szemléről IX. 22-én 17 órakor az ELTE PPK Könyvtárában (Kazinczy utca 23-27) .

Mindenkit várunk.

Az ÚPSZ keresi a pedagógiai írással próbálkozó, vagy pedagógiai témákról írni próbáló hallgatókkal a kapcsolatot

Kategória: Nem MPT-s hírek, közlemények, ÚPSZ Szerkesztő Bizottság | Szóljon hozzá most!