Bemutatkozik az Elnökség

Honlapunk látogatói ide kattintva “személyesen” is megismerkedhetnek a Magyar Pedagógiai Társaság Elnökségének tagjaival.

Kategória: MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Beköszöntő és tájékoztató

 A Magyar  Pedagógiai Társaság 2005-ben döntött úgy, hogy – kiegészítve hagyományos „papír-alapú” nyilvánossági csatornáit – fellép a virtuális sztrádára. Ekkor hozta létre először honlapját.
A hagyományos „csatornák” sem lebecsülendők, XIX. századvégi megalakulásakor a Magyar Paedagógiát tudta lapjaként, a XX. századi újjáalakuláskor a Pedagógiai Szemlét kapta „ajándékba”, melyet az oktatásfejlesztés háttérintézményével együttműködésben gondoz ma is, különböző időszakokban egy-egy szakosztály, tagozat lépett hírlappal a nyilvánosság elé, jelenleg a Nógrád megyei tagozat és a Kisgyermeknevelési szakosztály gondoz folyóiratot, a Nóvumot illetve az A Kisgyermeket. Mára önálló honlappal bír a Didaktikai Szakosztály, az Összehasonlító Pedagógia szakosztály, a Korczak Munkabizottság, a Szókincsháló szakosztály, a Somogyi tagozat is.
Honlapunk közel 10 esztendős története alatt fontos információk közzétételére vállalkozott, generálta a pedagógus szakmai szervezetek közti diskurzust, tájékoztatott a szervezetek „doyenjének” működéséről. Áttekinteni a közlemények sokaságát mára már akár szakdolgozati téma is lehetne egyetemen.
Nem könnyű a dolga a történésznek. Váratlan módon két ízben is valóságos hackertámadás csonkította az adatállományt. Ezt elkerülendő is döntöttünk egy új, korszerűbb, a diskurzust intenzívebben fenntartani képes, de biztonságos megoldás mellett.
Ezt olvashatja most a kíváncsi olvasó – akinek visszajelzéseire is kíváncsiak vagyunk.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Kategória: Köszöntő | Szóljon hozzá most!

Amerikai Magyar Iskolák Találkozója (AMIT) 2018.

Magyarország New York-i Főkonzulátusán tartották az Amerikai Magyar Iskolák Találkozóját (AMIT) 2018. június 9-én, ahol a Magyar Pedagógiai Társaság képviseltette magát. Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó, az MPT elnökségének tagja Néphagyományok megismerése az iskolában címmel tartott előadást.

A mandiner.hu cikke az eseményről

Az Amerikai Magyar Iskolák Találkozója honlapja és Facebook oldala

Képk az eseményről:

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nem MPT-s hírek, közlemények | Szóljon hozzá most!

Andragógusok Nyári Akadémiája (ANYA)

2018. július 29-30. (péntek-szombat)
Az MTA SZAB Békés Megyei Tudományos Testületének Felnőttképzési Munkabizottsága

immár 5. alkalommal szervezi meg Andragógiai Nyári Akadémiáját. A program népszerű felnőttképzésben dolgozó szakemberek, gyakorló pedagógusok és diákok, hallgatók részéről egyaránt. Az idei évben az ANYA programjára szeretettel várjuk olyan szakemberek jelentkezését, akik szívesen bemutatnák intézményük jó gyakorlatát vagy aktív résztvevőként jelenlétükkel támogatják rendezvényünket!

Téma: Felnőttképzés és az informatika a 21. században
Helyszín: 5900, Orosháza, Gyopárosi út 4. – Kodolányi János Főiskola

Az érdeklődők jelentkezhetnek a mta.szab.bmtt@gmail.com e-mail címen, vagy a 06-30/357-0947-es telefonszámon Szuromi Tímea titkár asszonynál. Doktoranduszokat külön is várunk!
A részvételről diákoknak igazolást állítunk ki, pedagógusoknak kredit értékű a képzés.
A részvétel ingyenes!

A meghívó innen tölthető le.

Kategória: Békés Megyei Tagozat | Szóljon hozzá most!

A Taigetosz-törvény nyomában…

Egy évvel ezelőtt bekerült a köznevelési törvénybe egy olyan paragrafus, amely a jövőben korlátozza a BTMN-es (beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő) tanulók számára biztosítható könnyítési lehetőségeket. A módosítás “Taigetosz-törvény” néven vált ismertté a sajtóban és nagy port kavart.

Ha a magyar közoktatás ideális körülmények között működne, nem lennének BTMN-es tanulók, vagyis olyanok, akik (bár nincs organikus sérülésük) különböző okokból lemaradnak és iskolai éveik alatt egyre kevésbé képesek helytállni. Így viszont éppen ők azok, akik indikátorként jelzik számunkra, hogy valami nagyon nincs rendben az oktatási rendszerünkben. Ezért ez a kérdés nemcsak őket érinti, hanem minden tanulót!

Az Oktatási Hivatal a 2017/18-as tanévben működtetett egy munkacsoportot, amelynek segítségével a törvény nyomán támadt bizonytalanságot, kételyeket és vitákat próbálta kezelni. A csoport munkájáról – amelyben az Magyar Pedagógiai Társaság képviselői is jelen voltak – olvasható beszámoló itt.

Kategória: Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztály | Szóljon hozzá most!

MEGHÍVÓ

A Magyar Pedagógiai Társaság Neveléstörténeti Szakosztálya ezúton hívja meg következő ülésére, melyet 2018. június 11-én 14.30 órai kezdettel tartunk a Lurdy-ház könyvesboltjában. Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14. (Bejárat a mozi mellett, parkolás az épület mögött lehetséges.)

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Neveléstörténeti Szakosztály | Szóljon hozzá most!

A Kisgyermeknevelési Szakosztály programja

Kedves Kolléga, szeretettel köszöntünk a nevelési év befejezésének utolsó heteiben. Már mindnyájan alig várjuk, hogy kevesebb teher legyen rajtunk, éppen ezért tettük júniusra a találkozót.

Beszélgessünk kötetlenül, szakmázzunk gyermekeink érdekében. Keressük a jó válaszokat a kérdéseinkre,  beszéljük ki az összegyűlt dilemmáinkat. Töltődjünk fel hasznos tanácsokkal, érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Ez is adjon erőt a nyári pihenésre, és az évkezdést is megkönnyíthetik a hasznos gondolatok, információk.

Program mellékelve.

Gyere, várunk, június 9-én szombaton 10 órakor az ELTE PPK épületében. Hozzál érdeklődő kollégát is!  Ha nem tudsz eljönni, küldjél magad helyett egy egy barátodat, lehet szülő, nagyszülő is, tanító, kisgyermeknevelő, gyakornok, nyugdíjas kolléga.
Üdvözlettel

Villányi Jutka és Kosztel Kriszti

Magyar Pedagógiai Társaság

Villányi Györgyné Jutka
c. főiskolai docens
Magyar Pedagógiai Társaság alelnök
Kisgyermeknevelési Szakosztály-vezető
A Kisgyermek szakmai folyóirat felelős szerkesztő
pedagógiai szakértő

mobil: +36-30-9665237 www.akisgyermek.hu
Email: villanyi.jutka@gmail.com

 

 

Kategória: Kisgyermeknevelési Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Holnapra távol…

címmel került sor táborozáspedagógai konferenciára a Wesley János Főiskolán 2018.05.30-án

 

Kategória: Mozgalompedagógiai Szakosztály, Nem MPT-s hírek, közlemények, Szabadidő-pedagógia Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Emlékeztető

az MPT Szakképzési Kollégium 2018.05.22-én megtartott üléséről

Helye: BME Q épület A139-es Biszterszky terem (Budapest XI. ker. Magyar tudósok körút 2)

Vezeti: Szenes György, az MPT SZK elnöke

Jelen vannak: csatolt jelenléti ív szerint

Napirendi pontok:

  1. A jelenlegi helyzet rövid felvázolása, a továbblépés, a szervezeti struktúra megújításának lehetőségei.

  2. A Szakmai Kollégium elnökének, titkárának és az MPT küldöttgyűlésén résztvevő személynek a megválasztása.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Szakképzési Kollégium | Szóljon hozzá most!

Könyvbemutató

Június 11-én a Közösségpedagógia Szakosztály szervezésében kerül sor az ELTE PPK Könyvtárában 17 órai kezdettel a Loránd Ferenc szakirodalmi munkássága című kötet bemutatójára. A rendezvény nyilvános.

Kategória: Közösségpedagógiai Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Közlemény a Magyar Pedagógiai Társaság 2018 május 25-iki küldöttgyűléséről

A Magyar Pedagógiai Társaság legfőbb döntéshozó testülete, a Küldöttgyűlés a közhasznú civil szervezetre vonatkozó szabályok és az egyesület Alapszabálya szerinti rendben tartotta meg ülését, számot adva az elmúlt négy esztendő társadalmi, nevelésügyi, ebben társasági működésének folyamatairól.

A  számottevő részvétel mellett megtartott ülés egyhangú határozattal fogadta el az elnökség és a Felügyelő Bizottság beterjesztett beszámolóit és stratégiai terveit, nemkülönben Állásfoglalását.

Alapvetően a folyamatosság jegyében választotta újjá vezető testületeit, szerkesztő bizottsági képviselőit, felelős vezetőit.

A küldöttgyűlés kifejezte szándékát a társaság közösségeinek megerősítésére, tagjainak aktivizálására, a szakmai közéletben való hatékony és igényes részvételre.

A személyi döntéseket a GDPR előírásai szerint fogjuk nyilvánosságra hozni.

Trencsényi László
elnök

A küldöttgyűlés dokumentumai:

Benedek András leköszönő elnök prezentációja

Az Elnökség beszámolója

A Felügyelő Bizottság beszámolója

Az MPT 2017. évi számviteli beszámolója

A Küldöttgyűlés Állásfoglalása

Képek a küldöttgyűlésről:

Kategória: Küldöttgyűlés | Szóljon hozzá most!

MPT Játékpedagógia és Gyermekkultúra szakosztályának alapítása

Jegyzőkönyv

2018. május 7-én az alapító tagokkal, megalakítottuk a(z) MPT Játékpedagógia és Gyermekkultúra szakosztályát. A tagság elnöknek Dr. Kolosai Neddát, titkárnak Biró Fannit választotta. Küldetésként a tagok vállalják, hogy a szakosztály nevében jelzett területeken a pedagógiai, neveléstudományi közélet aktív résztvevői és formálói kívánnak lenni. Reális vállalásként az óvodapedagógia és a tanítás aktuális kérdéseit elemző konferenciákon való segítést, valamint projektekben, pályázatokban való aktív közreműködést vállalnak a tagok. Az alakuló ülés végén a tagok az ELTE TÓK Gyermekkultúra Állandó Kiállításán szimbolikusan belepillantottak a kiállítás tükrébe, előtte a tanító szakos tagok aktívan résztvettek egy Winkler Mártával folytatott beszélgetésben a tanítói hivatásról, az óvodapedagógus hallgatók a művészeti nevelés óvodai alakalmazási lehetőségeiről és hasznairól beszélgettek.

Budapest, 2018. május 7.

Kategória: MPT | Szóljon hozzá most!