Bemutatkozik az Elnökség

Honlapunk látogatói ide kattintva “személyesen” is megismerkedhetnek a Magyar Pedagógiai Társaság Elnökségének tagjaival.

Kategória: MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Beköszöntő és tájékoztató

 A Magyar  Pedagógiai Társaság 2005-ben döntött úgy, hogy – kiegészítve hagyományos „papír-alapú” nyilvánossági csatornáit – fellép a virtuális sztrádára. Ekkor hozta létre először honlapját.
A hagyományos „csatornák” sem lebecsülendők, XIX. századvégi megalakulásakor a Magyar Paedagógiát tudta lapjaként, a XX. századi újjáalakuláskor a Pedagógiai Szemlét kapta „ajándékba”, melyet az oktatásfejlesztés háttérintézményével együttműködésben gondoz ma is, különböző időszakokban egy-egy szakosztály, tagozat lépett hírlappal a nyilvánosság elé, jelenleg a Nógrád megyei tagozat és a Kisgyermeknevelési szakosztály gondoz folyóiratot, a Nóvumot illetve az A Kisgyermeket. Mára önálló honlappal bír a Didaktikai Szakosztály, az Összehasonlító Pedagógia szakosztály, a Korczak Munkabizottság, a Szókincsháló szakosztály, a Somogyi tagozat is.
Honlapunk közel 10 esztendős története alatt fontos információk közzétételére vállalkozott, generálta a pedagógus szakmai szervezetek közti diskurzust, tájékoztatott a szervezetek „doyenjének” működéséről. Áttekinteni a közlemények sokaságát mára már akár szakdolgozati téma is lehetne egyetemen.
Nem könnyű a dolga a történésznek. Váratlan módon két ízben is valóságos hackertámadás csonkította az adatállományt. Ezt elkerülendő is döntöttünk egy új, korszerűbb, a diskurzust intenzívebben fenntartani képes, de biztonságos megoldás mellett.
Ezt olvashatja most a kíváncsi olvasó – akinek visszajelzéseire is kíváncsiak vagyunk.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Kategória: Köszöntő | Szóljon hozzá most!

Emlékeztető

az MPT  elnökségi üléséről

június 29., Csillebérci Ifjúsági Központ (Ifjúsági Szálló), Bp. XII. Konkoly Thege u. . 21.

Jelen voltak: Trencsényi László ügyvezető elnök, Fábry Béla, Kraiciné Szokoly Mária, Villányi Györgyné Jutka alelnökök, Somogyi Zsuzsanna, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó elnökségi tagok, Pócsik Orsolya FEB tag.

Trencsényi László ügyvezető elnök javasolta, hogy az őszi Vezetői Kollégiumot a Magyar Pedagógiai Társaság elnöksége 2017. szeptember 28. 14.30-ra hívja össze. Napirenden a 2017/18. év előkészítése lesz, különös tekintettel a 2018. májusi tisztújító küldöttgyűlésre. Az elnökség egyetértett azzal, hogy a „kritikus szervezetek” eseményeit erre az időre meg kell tervezni, ha kell elnökségi támogatással. A „választási” év forgatókönyvét Fábry Béla az augusztusi elnökségi ülésre készítse el.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Staféta tábor volt

június 29-értől július 2-áig Csillebércen.

1

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT, Uncategorized | Szóljon hozzá most!

Pető András, mint abszolút pedagógus

Június 30-án Csillebércen, a Staféta Tábor keretében került sor az Abszolút pedagógusok sorozat következő beszélgetésére. Földesi Renáta és Kiss Endre ezúttal Pető András életútját, munkásságát elemezték.

Kategória: Kiss Árpád Műhely | Szóljon hozzá most!

Vezetői Kollégium ülése szeptemberben, első értesítés

A Magyar Pedagógiai Társaság elnöksége 2017. szeptember 28. 14.30-ra összehívta a Vezetői Kollégiumát. Kérjük a szervezetiegység-vezetőket, jegyezzék fel naptárukba. Napirenden a 2017/18. év előkészítése, különös tekintettel a 2018. májusi tisztújító küldöttgyűlésre. Meghívót időben küldünk, a tárgy fontosságára tekintettel személyes vagy felhatalmazott képviselői részvételre mindenképp számítunk.

Trencsényi László

Kategória: Vezetői Kollégium | Szóljon hozzá most!

Újjáalakult

a Fővárosi Tagozat. Veztője: Egri Judit

Kategória: Fővárosi Tagozat | Szóljon hozzá most!

Felkérésre készített vélemény a 134/2016. (VI.10.) Korm rendelet módosításának tervezetéhez

Tisztelt Cím!

A Magyar Pedagógiai Társaság elnöksége nevében az alábbiakban továbbítom a felkérésre készített véleményt a 134/2016. (VI.10.) Korm rendelet módosításának tervezetéhez.

Az előterjesztésben a MPT elnöksége a köznevelési intézményrendszer irányításának további centralizálását látja, a Tankerületi Központ vezetője személyi befolyásának növekedését, a tanácsadó testületek összetétele és működési rendje mindehhez díszletként szolgálna.

Álláspontunk szerint a nevelési-oktatási intézmények kívánatos hatékonyságjavulása a szakmai autonómiájuk, adaptivitásuk biztosításától várható. Az intézkedés ennek ellenkezőjét szolgálja.

A magyarországi pedagógusszakma legrégebbi és legnépesebb szakmai civil szervezete nem tudja támogatni a tervezetet.

Tisztelettel

Trencsényi László ügyvezető elnök

2017. jún. 29.

Kategória: MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Újabb beszélgetés az “abszolút pedagógusokról”

– a XX. századi magyar (közép-európai) értelmiségi utak jelentős modelljéről.

Fókuszban Pető András.
A beszélgetést kezdi Földesi Renáta.
A szabadtéri beszélgetés nyilvános.

Helyszíne a Csillebérci Ifjúsági Központ (XII. Konkoly Thege u 21), az Ifjúsági Szálló közelében – az MPT STaféta-tábor keretében.
Ideje: június 30., 17 óra.

Kategória: Kiss Árpád Műhely, MPT | Szóljon hozzá most!

A felnőtt játékosok éves találkozója

A PRO LUDO TÁRSASKÖR (al. 2001)

2017. június 22., csütörtök 15:00-18:00 között tartja meg

a  felnőtt játékosok éves országos találkozóját  a  Budai Hegyvidék (XII. Kerület), Virányos városrészen, melyre ezúton hívjuk meg Önt és érdeklődő barátait.

(A program plakátja innen tölthető le.)

Program

  1. Gálbory-villa Kiss Áron u. 2.

Kiss Áron emléktáblájánál DR. PÁLFI Sándor dékán helyettes, tanszékvezető főiskolai tanár (Debreceni Egyetem, Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar) tart megemlékezést

2. A Virányosi Közösségi Házban  (Szarvas Gábor u. 8/c.) sorra kerülő előadások:

  • FROMANN Richárd PhD : “JátékosLét – a Gamifikáció világa”
  • VILLÁNYI Judit c. főiskolai docens, közoktatási szakértő: “Beszámoló a II. Játsszunk Mindannyian! Országos Játéknap előkészítéséről. A Kisgyermek című folyóirat – Túl a tizedik évfolyamon.”
  • VARGA Kálmán történész-múzeológus: “Csiribiri – egy játékmúzeum tervei Veresegyházon.”
  • PÁLFFY László Pro Ludo-díjas mA program plakátja innen tölthető le.atematikus, játékfejlesztő: Játék és szerencse. Játsszunk együtt!

Kapcsolat és információk:

dr. Kriston Vízi József kristonstern@gmail.com +36 30 370 7978

 

Kategória: Nem MPT-s hírek, közlemények | Szóljon hozzá most!

Ünnepi megemlékezésre

került sor június 9-én az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán az MPT újjáalakulása 50. évfordulója alkalmából. Mikonya György dékán megnyitója után Kelemen Elemér, Trencsényi László és Hunyady Györgyné előadásában az elmúlt fél évszázad jeles pillanatai elevenedtek meg (sőt, Kelemen Elemér részletesen foglalkozott az előzményekkel is), majd Kraiciné Szokoly Mária előadásban már a jövő körvonalai is felsejlettek.

Itt tekinthető meg az alelnök asszony által prezentált SWOT-analízis.

Kategória: Uncategorized | Szóljon hozzá most!

A Fővárosi Tagozat újjászerveződése

A MPT elnöksége a Fővárosi Tagozat egykori és jelenlegi tagjait, a társaság fővárosi illetőségű tagjait hívja július 1-én szombaton, 11 órára a Tagozat újjászervezése érdekében, illetve új tagozati elnök választására.

Az elnökség Egri Juditot, a Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma egykori társelnökét, a jeles Kontyfa utcai iskola egykori igazgatóhelyettesét, az Oktatási Hivatal volt munkatársát javasolja.

A nyílt ülés helyszíne a Csillebérci Ifjúsági Központ (Ifjúsági Szálló), Bp. XII. Konkoly Thege u. 21.

Az ülést követően a résztvevők csatlakozhatnak az aznap záruló Staféta-táborhoz, ha ezt – és az étkezés-, ill. szállásszolgáltatást időben igénylik.

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt.

Kategória: Fővárosi Tagozat, MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!