Bemutatkozik az Elnökség

Honlapunk látogatói ide kattintva “személyesen” is megismerkedhetnek a Magyar Pedagógiai Társaság Elnökségének tagjaival.

Kategória: MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Beköszöntő és tájékoztató

 A Magyar  Pedagógiai Társaság 2005-ben döntött úgy, hogy – kiegészítve hagyományos „papír-alapú” nyilvánossági csatornáit – fellép a virtuális sztrádára. Ekkor hozta létre először honlapját.
A hagyományos „csatornák” sem lebecsülendők, XIX. századvégi megalakulásakor a Magyar Paedagógiát tudta lapjaként, a XX. századi újjáalakuláskor a Pedagógiai Szemlét kapta „ajándékba”, melyet az oktatásfejlesztés háttérintézményével együttműködésben gondoz ma is, különböző időszakokban egy-egy szakosztály, tagozat lépett hírlappal a nyilvánosság elé, jelenleg a Nógrád megyei tagozat és a Kisgyermeknevelési szakosztály gondoz folyóiratot, a Nóvumot illetve az A Kisgyermeket. Mára önálló honlappal bír az Összehasonlító Pedagógia szakosztály, a Korczak Munkabizottság, a Szókincsháló szakosztály, a Somogyi tagozat is.
Honlapunk közel 10 esztendős története alatt fontos információk közzétételére vállalkozott, generálta a pedagógus szakmai szervezetek közti diskurzust, tájékoztatott a szervezetek „doyenjének” működéséről. Áttekinteni a közlemények sokaságát mára már akár szakdolgozati téma is lehetne egyetemen.
Nem könnyű a dolga a történésznek. Váratlan módon két ízben is valóságos hackertámadás csonkította az adatállományt. Ezt elkerülendő is döntöttünk egy új, korszerűbb, a diskurzust intenzívebben fenntartani képes, de biztonságos megoldás mellett.
Ezt olvashatja most a kíváncsi olvasó – akinek visszajelzéseire is kíváncsiak vagyunk.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Kategória: Köszöntő | Szóljon hozzá most!

Méltóan a 125. évhez

az MPT előtt álló feladatok  –  középtávú cselekvési program
(elfogadta a társaság küldöttgyűlése egyhangú szavazással)

1. A Magyar Pedagógiai Társaság munkájának tervezésekor a Társaság 125 éves múltjának értékeiből indul ki. Ez a 125 év több generáció és jelentős társadalmi-gazdasági változások időszaka volt, mely a tanulságok feldolgozására, folyamatos megújulásra és fejlődésre ösztönzi a Magyar Pedagógiai Társaságot is. Múltunk olyan szakmai-kulturális tőke, mely felelősséget jelent a hazai pedagógus szakma elméletének és gyakorlatának további korszerűsítésében. Ezért is tekintünk a 125 éves évfordulóra úgy, hogy a Társaság tagjait, szervezeteit, partnereit mozgósítsuk és megnyerjük az előttünk álló jelenkori feladatokra egy középtávú cselekvési programmal, annak széles körű előkészítésével, megvitatásával és kommunikációjával.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Küldöttgyűlés, MPT, MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Méltó finálé: a Szabolcsi Bence Zeneiskola és vendégeinek a jubileumot köszöntő koncertje.

A műsorközlő az MPT történetéből vett epizódokkal kötötte össze a műveket, melyek közt magyarországi ősbemutató is volt (az iskolában otthonra talált Színes Húrok szakosztály tiszteletbeli elnökének), Rossa Lászlónak két négykezes darabja.

fenykep0994_0011 fenykep0995_0011fenykep0996_0011

Kategória: MPT, MPT 125, Színes Húrok Szakosztály (Zenepedagógusok) | Szóljon hozzá most!

ELMARAD az ÖPSZ december 8-ai ülése!

Kedves ÖPSZ Tagtársaink!

Ezúton tisztelettel tájékoztatjuk és elnézést kérünk minden kedves Tagtársunktól, 2016. december 8-ra, e hét csütörtök 15 órára tervezett szakosztályi ülésünk elmarad párhuzamos rendezvény miatt, megértésüket köszönjük. Két előadónktól Dr. habil Kálmán Anikótól és Pogátsnik Mónikától ezúton külön mély elnézést kérünk, és köszönjük rugalmasságukat, hogy januárban meghallgathatjuk az előadásaikat. A következő szakosztályi ülés 2017.  januárban lesz, a pontos dátumról a meghívót küldeni fogjuk.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Összehasonlító Pedagógiai Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Autizmus-specifikus fejlesztés a gyakorlatban

2016. november 30-án Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány Általános Iskolájának intézményvezetője tartott előadást az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának Apponyi termében csaknem 100 érdeklődő jelenlétében. A Magyar Pedagógiai Társaság Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagozata és az EKE Jászberényi Campus Hallgatói Önkormányzata által szervezett szakmai program középpontjában az autizmus spektrum zavar témaköre állt.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tagozat | Szóljon hozzá most!

A pedagógia új dimenziói

Képek egy sikeres konferenciáról:

img_7854 img_7859 Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT, MPT 125 | Szóljon hozzá most!

PÁLYAORIENTÁCIÓS TANKÖNYVEK ÉS ESZKÖZÖK AZ ISKOLÁBAN

2016. december 2. 15-18 óra

ELTE PPK, 1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27., 331. terem

Kétéves lett a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztálya.

Idei műhelyünk az iskolai pályaorientációs munka során alkalmazott, alkalmazható pályaorientációs tankönyvek, eszközök áttekintése, bemutatása, a tapasztalatok összegzése mellett lehetőséget biztosít néhányuk kipróbálására is.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Pályaorientációs Szakosztály | Szóljon hozzá most!

MEGHÍVÓ

2016. december 6-án, kedden 17.30 órára

a Magyar Pedagógiai Társaság
125. éves fennállása alkalmából tartandó
hangversenyre

(1052 Budapest, Vármegye u. 9.)

a Színes Húrok Szakosztály és a Szabolcsi Bence Zeneiskola közös rendezésében.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nem MPT-s hírek, közlemények, Színes Húrok Szakosztály (Zenepedagógusok) | Szóljon hozzá most!

Az Összehasonlító Pedagógiai Szakosztály hirdetménye

A következő szakosztályi ülés időpontja: 2016. december 8. (csütörtök) 1500 óra
1500 – 1530 Dr. Habil Kálmán Anikó: A szomszéd fűje tényleg zöldebb, vendégoktatóként Tamperében
1530 – 1600 Pogátsnik Mónika: A szakképzés trendjei az Európai Unióban
1600 – 1615 Hozzászólások, vélemények Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Összehasonlító Pedagógiai Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Jubileumi gála

Sikerrel zárult a 125. évfordulót köszöntő Jubileumi Gálaműsor az erzsébetvárosi Eröművházban. Fellépett Galkó Balázs, Barna László (a Magyar Versmondó Egyesület köszöntését, egyben Ady Endre A magyar tanítókhoz című versét tolmácsolva, Szabó Sándor, Matuz Gergely, a Szabolcsi Bence zeneiskola és a Józsefvárosi Zeneiskola, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola növendékei mellett az újpesti bölcsődék kórusa, a budapesti Szlovák Iskola táncegyüttese, a Garabonciás historikus táncegyüttes, a balassagyarmati Csalogató Együttes – mind az MPT holdudvarában található kollégáink.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT 125 | Szóljon hozzá most!

„Új kihívások a köz- és felsőoktatásban, a felnőttképzésben”

címmel került sor 2016. október 18-án  Szombathelyen – a Magyar Pedagógiai Társaság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében – az MPT és a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja által rendezett regionális konferenciára.

Képek a konferenciáról:

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT, MPT 125, Nem MPT-s hírek, közlemények | Szóljon hozzá most!

Kötelezettségszegés

címmel itt olvasható Szüdi János tanulmánya.

Kategória: Tanulmányok | Szóljon hozzá most!