Bemutatkozik az Elnökség

Honlapunk látogatói ide kattintva “személyesen” is megismerkedhetnek a Magyar Pedagógiai Társaság Elnökségének tagjaival.

Kategória: MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Beköszöntő és tájékoztató

 A Magyar  Pedagógiai Társaság 2005-ben döntött úgy, hogy – kiegészítve hagyományos „papír-alapú” nyilvánossági csatornáit – fellép a virtuális sztrádára. Ekkor hozta létre először honlapját.
A hagyományos „csatornák” sem lebecsülendők, XIX. századvégi megalakulásakor a Magyar Paedagógiát tudta lapjaként, a XX. századi újjáalakuláskor a Pedagógiai Szemlét kapta „ajándékba”, melyet az oktatásfejlesztés háttérintézményével együttműködésben gondoz ma is, különböző időszakokban egy-egy szakosztály, tagozat lépett hírlappal a nyilvánosság elé, jelenleg a Nógrád megyei tagozat és a Kisgyermeknevelési szakosztály gondoz folyóiratot, a Nóvumot illetve az A Kisgyermeket. Mára önálló honlappal bír a Didaktikai Szakosztály, az Összehasonlító Pedagógia szakosztály, a Korczak Munkabizottság, a Szókincsháló szakosztály, a Somogyi tagozat is.
Honlapunk közel 10 esztendős története alatt fontos információk közzétételére vállalkozott, generálta a pedagógus szakmai szervezetek közti diskurzust, tájékoztatott a szervezetek „doyenjének” működéséről. Áttekinteni a közlemények sokaságát mára már akár szakdolgozati téma is lehetne egyetemen.
Nem könnyű a dolga a történésznek. Váratlan módon két ízben is valóságos hackertámadás csonkította az adatállományt. Ezt elkerülendő is döntöttünk egy új, korszerűbb, a diskurzust intenzívebben fenntartani képes, de biztonságos megoldás mellett.
Ezt olvashatja most a kíváncsi olvasó – akinek visszajelzéseire is kíváncsiak vagyunk.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….
Kategória: Köszöntő | Szóljon hozzá most!

Beszámoló a szocio-andragógia műhelyfoglalkozásról

Idő és hely: 2017-05-26. 14-16 óra ELTE PPK 204 terem

Tartalmas megbeszélés folyt az őszre tervezett szimpózium tartalmáról. A szimpózium tervezett időpontja 2017. október második fele. Hely: TIT Zsombolyai út. Dr. Boga Bálint átalakított vázlata került megbeszélésre.

Kiemelten került megerősítésre az a tény, hogy az andragógia tartalmi kérdései bekerüljenek az egészségügyi dolgozók alapképzési és továbbképzési anyagaiba. Ennek módjáról és lehetőségeiről több ajánlás is elhangzott. Az alulról jövő kezdeményezések módját kéne megtalálni. A meghívottak névsorát kéne összeállítani, és a korreferátumok témáit meghatározni. Pedagógusokat is várnak a szimpóziumra. Az alapképzésben sajnos nem igazán jó helyen és időben van az orvosi etika téma tanítása.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT | Szóljon hozzá most!

PROJEKTZÁRÓ ÉS SZAKMAI MŰHELY AZ ÖVEGES KÖZÉPISKOLÁBAN

Az elmúlt napokban két szakmai összejövetelünk volt, mindkettő a FOF2016 pályázatunkhoz kapcsolódóan.

2017. május 18-án megtartottuk a pályázatot záró összejövetelünket. Tizenkilencen voltunk jelen, nagy örömünkre Trencsényi László, ügyvezető elnök úr is megtisztelt bennünket részvételével.

A szervezők beszámoltak a négy pályázati tevékenység megvalósításáról – a pozitív tapasztalatokról és a nehézségekről egyaránt. Érdekes volt belesni a „kulisszák mögé” és közelebbről látni, hogyan lett a tervekből izgalmas logopédiai szakmai nap, egy egészen komplex érzékenyítő program, a tanulási zavarral élőket hatékonyan segítő felzárkóztató foglalkozások és úttörő jellegű digitális tananyagfejlesztések.

Az összegzés és értékelés során nagyon fontos és előremutató megállapítások hangzottak el. Újra bebizonyosodott, hogy érdemes együtt gondolkodni, mert úgy tudunk igazán előrelépni.

A komoly tartalmak mellett a könnyed hangulat volt jellemző, amit a finom szendvicsek és sütik tovább fokoztak .

A rendezvényen készült fotók itt tekinthetők meg.

Május 25-én került sor a pályázathoz kapcsolódó utolsó összejövetelünkre. Egy olyan műhelyfoglalkozást tartottunk, ahol a készítők bemutatták az általuk fejlesztett digitális tananyagtartalmakat és megvitattuk, hogyan tudunk tovább fejlődni és fejleszteni ezen a területen. Bár képzeletünknek határt szabnak a tárgyi feltételek, izgalmas volt együtt ötletelni és felismerni, milyen sok a lehetőség, s hogy ezek közül jó párat bármikor meg tudunk valósítani.

A képek itt tekinthetők meg.

 

 

Kategória: Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Küldöttgyűlés

Május 19-én a BME Q épületében került sor társaságunk 2017. évi küldöttgyűlésére.

Itt olvasható az Elnökség beszámolója a Küldöttgyűlésnek és a Felügyelő Bizottság jelentése.

Letölthető a számviteli beszámoló is.

A küldöttgyűlés jegyzőkönyve innen tölthető le, a Jelölő Bizottság javaslata pedig itt olvasható.

Képek a Küldöttgyűlésről:

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Küldöttgyűlés | Szóljon hozzá most!

„Munkaerőpiac és pályaorientáció”

Összefoglaló a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályának rendezvényéről

A Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztálya a Magyar Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Munkaügyi Szakosztályával közös szakmai rendezvényt tartott 2017. május 4-én az ELTE PPK-n

.

A rendezvény előadója Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai regionális üzletfejlesztési igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke, valamint Borbély-Pecze Tibor Bors, a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztályának elnöke volt. A fórum moderátora Sum István, a SZTÁV Zrt. vezérigazgatója volt.

Pongrácz FerencNyílt innováció 2.0” címmel tartotta meg előadását. Bevezetőként innovációs példákat említett, a „Pepper” nevű robotot, amellyel a bankban lehet kommunikálni, a „Hilton” robotját, amely recepciós feladatokat lát el. Végül a „Cognitive” ruhát említette, amelyen a közönség hangulatától függően változik a ruha színe. Kiemelte, az IBM ennél a terméknél a mesterséges tudást teremtette meg.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Pályaorientációs Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Emlékeztető elnökségi ülésről V. 19. (BME)

Jelen voltak az elnökség tagjai, ill. a FB elnöke. (az új tagok  megválasztásuk után csatlakoztak az ülés második szakaszához)
Az elnökség megtárgyalta az aznapi küldöttgyűlés előkészületeivel és levezetésével összefüggő kérdéseket.

A legutóbbi elnökségi ülés óta két fontos fejleményről számolt be az ügyvezető elnök:

1) a tavaszi szezonban a “mozdonyszervezetek” tevékenysége tovább élénkült, az “árnyékszervezetek” viszont nem, alig mozdultak ki ez időben.

2) a tavaszi tagdíjlevél nyomán újabb 60 tagtársunk fizette be tagdíját (több mint 100000 Ft értékben). Gondot okoz, hogy a 800 kiment elektronikus levélből 100 jött vissza “Ismeretlen címről”. Az elnökség javaslatára Karlovitz Tibor titkársági és más önkéntes  segítséget igénybe véve elvégzi a nyilvántartás karbantartását, az “elveszett címek” pótlását megkísérli.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: MPT Elnökség | Szóljon hozzá most!

Emléktáblát állított

a Mozgalompedagógiai Szakosztály egykori titkára, Kondor Endre emlékére Királyréten. Május 14-én kedves ünnepség keretében leplezte le az emléktáblát Várhelyi Mária és Révész György a szakosztály tagjai és Kondor Endre barátai jelenlétében.

(A felvételeket Villányi György készítette.)

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Mozgalompedagógiai Szakosztály | Szóljon hozzá most!

Rényi Katóra és Rényi Alfrédra emlékeztek

tanítványai, barátai, munkatársai – Rényi Zsuzsi moderálásával – a Kiss Árpád Műhely Abszolút pedagógusok sorozatának keretében.

A rendezvényen készült video itt tekinthető meg.

Kategória: Kiss Árpád Műhely | Szóljon hozzá most!

Újraalapítók

Május 13-án került sor az 1967-ben újjáalapító tagok köszöntésére. A rendezvényt a Szabolcsi Bence Zeneiskola hangversenye tette emlékezetessé.

Kategória: MPT | Szóljon hozzá most!

Újabb gyászhír

Csermely Tiborné, nyíregyházi kollégánk, aki aktívan részt vett 1967 óta a Magyar Pedagógiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tagozata munkájában elhunyt. Emlékét megőrizzük

Kategória: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozat | Szóljon hozzá most!

Gondolkodni-más-hogy? II.

Tisztelt Pedagógusok !

Nagy örömünkre szolgált, hogy regisztráltak konferenciánkra. Ha valamiért mégis elmulasztották volna, még nem késő csatlakozni akár az előadók, akár a résztvevők köréhez.

Egyúttal tájékoztatjuk, hogy a konferencia helyszíne megváltozott.

Az új helyszín a mellékletekben olvasható.

Innen tölthető le a Felhívás s program (az új helyszínnel), valamint a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók.

Letölthető a konferencia posztere is.

Kategória: Nem MPT-s hírek, közlemények | Szóljon hozzá most!