Bemutatkozik az Elnökség

Honlapunk látogatói ide kattintva “személyesen” is megismerkedhetnek a Magyar Pedagógiai Társaság Elnökségének tagjaival.

Posted in MPT Elnökség | Leave a comment

Beköszöntő és tájékoztató

 A Magyar  Pedagógiai Társaság 2005-ben döntött úgy, hogy – kiegészítve hagyományos „papír-alapú” nyilvánossági csatornáit – fellép a virtuális sztrádára. Ekkor hozta létre először honlapját.
A hagyományos „csatornák” sem lebecsülendők, XIX. századvégi megalakulásakor a Magyar Paedagógiát tudta lapjaként, a XX. századi újjáalakuláskor a Pedagógiai Szemlét kapta „ajándékba”, melyet az oktatásfejlesztés háttérintézményével együttműködésben gondoz ma is, különböző időszakokban egy-egy szakosztály, tagozat lépett hírlappal a nyilvánosság elé, jelenleg a Nógrád megyei tagozat és a Kisgyermeknevelési szakosztály gondoz folyóiratot, a Nóvumot illetve az A Kisgyermeket. Mára önálló honlappal bír az Összehasonlító Pedagógia szakosztály, a Korczak Munkabizottság, a Szókincsháló szakosztály, a Somogyi tagozat is.
Honlapunk közel 10 esztendős története alatt fontos információk közzétételére vállalkozott, generálta a pedagógus szakmai szervezetek közti diskurzust, tájékoztatott a szervezetek „doyenjének” működéséről. Áttekinteni a közlemények sokaságát mára már akár szakdolgozati téma is lehetne egyetemen.
Nem könnyű a dolga a történésznek. Váratlan módon két ízben is valóságos hackertámadás csonkította az adatállományt. Ezt elkerülendő is döntöttünk egy új, korszerűbb, a diskurzust intenzívebben fenntartani képes, de biztonságos megoldás mellett.
Ezt olvashatja most a kíváncsi olvasó – akinek visszajelzéseire is kíváncsiak vagyunk.
Continue reading
Posted in Köszöntő | Leave a comment

Méltóan a 125. évhez

az MPT előtt álló feladatok  –  középtávú cselekvési program
(elfogadta a társaság küldöttgyűlése egyhangú szavazással)

1. A Magyar Pedagógiai Társaság munkájának tervezésekor a Társaság 125 éves múltjának értékeiből indul ki. Ez a 125 év több generáció és jelentős társadalmi-gazdasági változások időszaka volt, mely a tanulságok feldolgozására, folyamatos megújulásra és fejlődésre ösztönzi a Magyar Pedagógiai Társaságot is. Múltunk olyan szakmai-kulturális tőke, mely felelősséget jelent a hazai pedagógus szakma elméletének és gyakorlatának további korszerűsítésében. Ezért is tekintünk a 125 éves évfordulóra úgy, hogy a Társaság tagjait, szervezeteit, partnereit mozgósítsuk és megnyerjük az előttünk álló jelenkori feladatokra egy középtávú cselekvési programmal, annak széles körű előkészítésével, megvitatásával és kommunikációjával.

Continue reading

Posted in Küldöttgyűlés, MPT, MPT Elnökség | Leave a comment

„Szervezet versus szerkezet” – MEGHÍVÓ

A Magyar Pedagógiai Társaság Felnőttképzési Szakosztálya
az MPT 125 éves fennállása alkalmából rendezett emlékév keretében

„Szervezet versus szerkezet” címmel

szimpóziumot rendez a kultúráról;
2016. november 4-én 15.00-17-00 órakor,
Budapest, VII. kerület, Erzsébetváros Erőművházában.
(1077 Budapest, Wesselényi u.17.)

Szervezők: Erőművház és az MPT Felnőttképzési Szakosztálya.

Continue reading

Posted in Felnőttképzési Szakosztály, MPT 125 | Leave a comment

Matematikatantervek Magyarországon az elmúlt 125 évben.

Poszterbemutató és szakmai beszélgetés a Varga Tamás Módszertani Napok matematikatanári konferencia keretében

A múlt századforduló környékén a matematikatanításban is óriási változások következtek be. Ezek a változások a mai napig hatnak az iskolai oktatásra.

Helyszíne: ELTE TTK Lágymányosi campus

Időpont: 2016. november 12.

Együttműködő partnerek: ELTE TTK Matematikatanítási és Módszertani Központ

A programban:

Pálfalvi Józsefné matematikadidaktikai kutatásainak bemutatása

Kapcsolat: Munkácsy Katalin, 20 338 5341

Posted in Kerekgedei Makó Pál (matematika tanári) Szakosztály, MPT 125, Uncategorized | Leave a comment

Műhelyfoglalkozás előkészítése és megbeszélésre való invitálás

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívom 2016.nov.18 –án a VII.Kazinczy u.23-27-ben, az ELTE Pedagógiai Pszichológiai Intézetében / ELTE-PPKarán a Magyar Pedagógiai Társaság Megelőzési Szakosztályában megtartandó műhelyfoglalkozásunkra.

A műhelyfoglalkozás programja:

Continue reading

Posted in Prevenciós Szakosztály | Leave a comment

Módszertani tréning Jászberényben

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagozat 2016. november 30-án 15 órától módszertani tréninget szervez a Jászság pedagógusai és az EKE Jászberényi Campus hallgatói számára az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) támogatásával.

Cím: Autizmus az ellátás viszonylatában: mit tudunk, mit használunk?

Helyszín: EKE Jászberényi Campus, Apponyi terem

Posted in Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tagozat | Leave a comment

A közoktatás jelene, múltja, jövője – emlékülés Győrben

Helyszín: Apáczai Kar I. épület; Dr. Barsi Ernő terem (9022 Győr Liszt F. utca 42.)
Időpont: 2016. október 27. 14.00 óra

A szervezők különös  szeretettel invitálják Vas  és Komárom-Esztergom megyei tagtársainkat is, a délután közösen dönthetünk egy integrált Észak-magyarországi Tagozat létrehozásáról.

A részletes meghívó és program megtekinthető itt.

Posted in Győr-Moson-Sopron Megyei Tagozat | Leave a comment

Egy hétvége a bridzsről

A Magyar Pedagógiai Társaság Kerekgedei Makó Pál szakosztálya nevében egy kellemes, őszi hétvégére várjuk a játékot kedvelő kollégákat.

A bridzs olyan kártyajáték, ami egyben sport is. Hasonlít a sakkhoz, de szerintem, amatőr szinten biztosan, sokkal szórakoztatóbb. A két elmesport képességfejlesztő hatása is hasonló. Magyarországon az iskolai sakkoktatásra vonatkozóan vannak kezdemények. Lengyelországban néhány iskolában bridzset oktatnak.
Arra gondoltunk, hogy a magyar pedagógusoknak is érdemes lenne megismerni a bridzset. Vannak remek, önálló tanulásra is alkalmas könyvek, indul sok tanfolyam. Egy hétvégi tanulás és játék alkalmas lehet arra, ki-ki önállóan gyakoroljon, családi, baráti közösségben játsszon tovább, és eldönthesse, érdekli-e a későbbiekben valamilyen bridzs tanfolyam.

Az első, kísérleti hétvégét november második felében tervezzük, Pere http://www.pere.hu/ községben, ahol egy 8 fős, kényelmesen berendezett vendégház áll rendelkezésünkre.

A tervezett bridzs hétvégén felhasználjuk az ELTE-n a tavalyi tanévben szervezett Bridzs és matematikatanulás speciálkollégium tapasztalatait, és a Hajlik Gábor által a magyar helyzetre adaptált lengyel Minibridzs  elemeit.

Érdeklődés, katalin.munkacsy@gmail.com

Munkácsy Katalin
főiskolai docens
ELTE TTK
Matematikatanítási és Módszertani Központ

Posted in Kerekgedei Makó Pál (matematika tanári) Szakosztály | Leave a comment

Új telefonszámunk

2016. október 15-től az MPT “vonalas” telefonszáma: 461-4500, 3886-os mellék.

Posted in MPT | Leave a comment

Utak a XX. századi didaktikából

Konferencia november 10-én Nagykőrösön, a Károli Főiskolán.

Délben Nagy Sándor-emléktábla avatás, délután a Didaktika szakosztály és a Pest megyei tagozat tart nyilvános kihelyezett ülést.

Posted in Didaktika Szakosztály, Pest Megyei Tagozat | Leave a comment

Abszolút pedagógusok, II. folyam

A nagysikerű könyv bemutatása után megkezdődik  a II. folyama az Abszolút pedagógusokról szóló beszélgetéseknek.

Először október 25-én 17 órai kezdettel a Kazinczy utcai ELTE épület (303. terem) lesz a helyszíne a kecskeméti óvóképző alapítója Burchardt Erzsébet munkássága tárgyalásának a kutatócsoport sajátos szempontjai szempontjából. A beszélgetést Tomana Gyöngyi indítja.

November 8-án délután Kodály Zoltán és Kokas Klára személyisége és életútja a beszélgetés tárgya. Az első megszólalók Ittzés Mihály és Deszpot Gabriella. A helyszín Kecskemét, a Pallas Athéné Egyetem Kaszap utcai, egykori főiskolai épületének díszterme lesz.

Az ülések nyilvánosak. A meghívó terjeszthető.

Az “abszolút pedagógus” meghatározása az MPT honlapján, ill. a kötetben olvasható.

Posted in Kiss Árpád Műhely | Leave a comment

Változás a közeljövőben

Az MPT központi (vonalas) telefonszáma a közeljövőben megváltozik. Kérjük, figyelje az erről szóló híradást internetes oldalunkon, a facebook-csoportban. Várjuk hívását.

Titkárság

Posted in MPT | Leave a comment