A Családpedagógiai Szakosztály 2016. évi beszámolója és 2017. évi munkaterve

A szakosztály célja és feladata:

– az volt, hogy a család elsődleges szerepével kapcsolatosan ne csak a szakirodalommal kapcsolatosan gyűjtsön kiadványokat, anyagokat, hanem a valóság mezején a kisebb-és nagyobb közösségekben is ezeknek a hatásait gyűjtse össze. MI TÖRTÉNIK A TÁRSADALOMBAN, MILYEN CSALÁDOK VANNAK ÉS LESZNEK?

Továbbá azok a kérdések foglalkoztattak bennünket ebben az évben, melyek a politikai térben is megjelentek a családdal kapcsolatosan.

Igyekeztünk teret, színteret biztosítani, hogy elmondhassuk, kifejthessük, tanácsot kérjünk és adjunk azokban a kérdésekben, amelyekben konfliktusmentesen is meg lehet oldani a problémákat.

Sajnos nem sikerült a célokat megvalósítani az érdektelenség és a tagság hiányos listázása miatt.

A szakosztály tervei között szerepelt a további tagfelvétel elsősorban a fiatalok, illetve a gyakorló pedagógusok köréből, a felsőfokú tanintézményekből.

A központi névsor nem tette lehetővé a terveinket, mivel még mindig nem megoldott a több éve, – évtizede – nem jelentkezők törlése. Sajnos ez sem sikerült!

Javaslat: akik 5 évig nem jelentkeznek vissza, nem fizetnek tagsági díjat, legyen automatikus a törlésük!!!

Ez elsősorban nekem jelentett sok problémát, mert én kb. 5-6 éve, minden évben postai levelezésen keresztül megkeresek mindenkit, akik a névsorban szerepelnek, de nem kapok visszaigazolást szinte senkitől.

Terveztünk rendezvényeket, programokat, de néhány aktív taggal sikerült csak az összeköttetés és a javaslatok begyűjtése, összegzése.

Sajnos a tagság aktivizálása anélkül nem lehetséges, hogy tudnánk kik a tagjaink. A tagsági nyilvántartás (fizetős névsor miért nem lehetséges????)

A kapcsolat a Heves megyei és a Borsod megyei szervezetekkel is volt, vagyis aktuális rendezvényeken képviseltette magát.

Néhány civil szervezettel a kapcsolatfelvétel folyamatos….

Amennyiben ilyen nehéz marad a helyzet, akkor javaslom a szakosztályt beolvasztani egy hasonló szakosztályba, vagy a névsort megújítva a tagságot is!

A 2017-évi programjavaslat:

  • az elmaradt tevékenység aktualizálása

  • még egyszer megkeresni mindenkit és amennyiben nem fizetnek, nem

jelentkeznek, törölhessük. Személy szerint a legfontosabb feladatnak az aktivizálást és kisebb programok szervezését tartom, általános és középiskolai szinten elsősorban.

Tovább erősíteni a kapcsolatokat a civil szervezetekkel és erősíteni a már meglévőket!!!!

Továbbra is II. János Pál pápa szavainak szellemében kívánunk dolgozni:

A család tanít meg a szeretetre, a szolgálatra, a megértésre, a megbocsátásra. A család nyitott a másik ember igényei iránt, a család az emberi boldogság éltető kútja.”

2017. január 22.

Dr. Mészáros Ilona
Csal.ped. szakoszt. elnök

Kategória: Családpedagógiai Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?