A Magyar Pedagógiai Társaság Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Tagozatának 2015. évi beszámolója és a 2016. évi munkaterve

A megyei tagozat önálló programokkal és társrendezésekkel segíti a megyei pedagógiai közéletet. Főbb tevékenységi formák: konferencia, felolvasó ülés, foglalkozások, könyvbemutató, szakmai műhely meglátogatása. A tagozat nyitott rendezvényeket tart, amelyeken az érdeklődők megkötés nélkül részt vehetnek.

Az alapvető feladatok rendezése

A tagozat létszámának növelése. Az elmúlt években a középiskolák és az általános iskolák pedagógusainak irányába próbáltunk aktívabb tagszervező tevékenységet kifejteni, több-kevesebb sikerrel.

A folytonosság fenntartása, a tagozat folytatható hagyományainak ápolása.

Kapcsolattartás a társaság tagjaival, más érdeklődőkkel

Az információ áramlás meggyorsítása és a jobb kapcsolattartás érdekében 2010-ben weboldalt indítunk: pedagogiaitarsasag.hupont.hu címen. A weboldalon megtalálható minden rendezvényük előadás anyagainak elektronikus változata is. A társaság tagjainak és minden érdeklődőnek az észrevételeit, megjegyzéseit a 2010-ben létrehozott e-mail címen: pedagogiaitarsasag@gmail.com címen várjuk. Itt válaszolunk felmerülő kérdéseikre is. 2009-ben egy önálló, lektorált kiadványt indítottunk „Pedagógushivatás” címen, melyben a rendezvényeink előadás anyagait jelentetjük meg. Évente egyszer-kétszer tudunk így megjelenni a tagjaink előtt. 2011-ben angol nyelvű kiadvánnyal rukkoltunk elő. 2015-ben már kilenc számmal rendelkezünk.

A tagozat 2015-ben a következő rendezvényeket, programokat rendezte, szervezte.

– 2015-ben központi feladatként (a 2013-ban elkezdett) a hátrányos helyzetű főiskolai hallgatók felzárkóztatását tekintettük. 2015-ben a tanulás tanulása kompetencia fejlesztését tűztük ki célul. Az év folyamán több alkalommal tartottunk számukra foglalkozást.

  • Az 2015. március 25-én neveléstörténeti felolvasó ülést rendezünk, melynek témája, címe „Állam, egyház, iskola” volt. A rendezvény sok érdeklődőt vonzott.

  • 2015-ben is továbbfolytattuk tematikus látogatássorozatunkat. 2015-ben ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Családok Átmeneti Otthonát látogattuk meg. Megismerkedtünk az intézmény működésével, szerepével, az alkalmazott pedagógiai eljárásokkal.

  • 2015. november 11-én, Nyíregyházán „Reformáció és oktatás”címem szerveztünk tanácskozást. Prof. Dr. Dienes Dénes Sárospataki Református Kollégium Könyvtárának igazgatója tartott bevezető előadást Comenius pedagógiai munkásságáról.

  • 2015-ben a „Pedagógushivatás” című kiadványunk már kilenc számmal rendelkezik.

 A tagozat 2016. évi munkaterve

  • 2016-ben központi feladatként (a 2013-ban elkezdett) a hátrányos helyzetű főiskolai hallgatók felzárkóztatását tekintjük. Ebben az évben kulturális kompetenciák fejlesztését tűztük ki célul.

  • Reformáció és Nemzet” címen tanácskozás szervezése.

  • 2016-ben is továbbfolytattuk tematikus látogatássorozatunkat. Ebben az évben ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Napkori Erdei Iskolát szeretnénk meglátogatni.

  • Széchenyi István és az oktatás, nevelés” címen rendezvény szervezése.

  • 2016-ben a „Pedagógushivatás” című kiadványunk számát tovább szeretnénk növelni. Az anyagi nehézségek ellenére fontosnak tartjuk, hogy minden évben újabb kötettel jelenjünk meg tagjaink, illetve olvasóink előtt.

  • Az év folyamán egy neveléstörténeti felolvasó ülést szeretnénk rendezni, melynek témája, címe „Nők szerepe az oktatásban”.

Nyíregyháza, 2016. január 19.

 

Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna                         Dr. Dráviczki Sándor
Magyar Pedagógiai Társaság                        Magyar Pedagógiai Társaság
Sz-Sz-B Megyei Tagozatának                         Sz-Sz-B Megyei Tagozatának
Titkára                                                                Elnöke

 

 

 

Kategória: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?