A Magyar Pedagógiai Társaság Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Tagozatának 2017. évi beszámolója és a 2018. évi munkaterve

A megyei tagozat önálló programokkal és társrendezésekkel segíti a megyei pedagógiai közéletet. Főbb tevékenységi formák: konferencia, felolvasó ülés, foglalkozások, könyvbemutató, szakmai műhely meglátogatása. A tagozat nyitott rendezvényeket tart, amelyeken az érdeklődők megkötés nélkül részt vehetnek.

Az alapvető feladatok rendezése

A tagozat létszámának növelése. Az elmúlt években a középiskolák és az általános iskolák pedagógusainak irányába próbáltunk aktívabb tagszervező tevékenységet kifejteni, több-kevesebb sikerrel.

A folytonosság fenntartása, a tagozat folytatható hagyományainak ápolása.

Kapcsolattartás a társaság tagjaival, más érdeklődőkkel

Az információ áramlás meggyorsítása és a jobb kapcsolattartás érdekében 2010-ben weboldalt indítunk: pedagogiaitarsasag.hupont.hu címen. A weboldalon megtalálható minden rendezvényük előadás anyagainak elektronikus változata is. A társaság tagjainak és minden érdeklődőnek az észrevételeit, megjegyzéseit a 2010-ben létrehozott e-mail címen: pedagogiaitarsasag@gmail.com címen várjuk. Itt válaszolunk felmerülő kérdéseikre is. 2009-ben egy önálló, lektorált kiadványt indítottunk „Pedagógushivatás” címen, melyben a rendezvényeink előadás anyagait jelentetjük meg. Évente egyszer-kétszer tudunk így megjelenni a tagjaink előtt. 2011-ben angol nyelvű kiadvánnyal rukkoltunk elő. 2016-ben már kilenc számmal rendelkezünk.

Szabolcsi pedagógusok a pedagógusok arcképcsarnokában

A tagozat 2017-ben a következő rendezvényeket, programokat rendezte, szervezte.

  • 2017-ben központi feladatként (a 2013-ban elkezdett) a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatók felzárkóztatását tekintettük. 2017-ben a digitális kompetenciák fejlesztését valósítottuk meg. Az év folyamán több alkalommal tartottunk számukra foglalkozást.

  • Reformáció 500 éve” címen tanácskozás szerveztünk.

  • 2017-ben is továbbfolytattuk tematikus látogatássorozatunkat. 2017-ben ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Nyírteleki Kedves Házat látogattuk meg.

  • „A felsőoktatás helyzete a mai Magyarországon ” címen rendezvényt szerveztünk.

A tagozat 2018. évi munkaterve

  • 2017-ben is továbbfolytattuk tematikus látogatássorozatunkat. Ebben az évben ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Napkori Erdei Iskolát szeretnénk meglátogatni.

  • Apáczai Csere János pedagógiája” címen rendezvény szervezése.

  • 2018-ben a „Pedagógushivatás” című kiadványunk számát tovább szeretnénk növelni. Az anyagi nehézségek ellenére fontosnak tartjuk, hogy minden évben újabb kötettel jelenjünk meg tagjaink, illetve olvasóink előtt.

  • Az év folyamán egy neveléstörténeti felolvasó ülést szeretnénk rendezni, melynek témája, címe „100 éves a Kisvárdai Szent Orsolya-Rendi Tanítónőképző Intézet”.

Nyíregyháza, 2018. február 01.

Pinténé Kosina Judit
Magyar Pedagógiai Társaság
Sz-Sz-B Megyei Tagozatának
Titkára

Dr. Dráviczki Sándor
Magyar Pedagógiai Társaság
Sz-Sz-B Megyei Tagozatának
Elnöke

Kategória: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?