A Neveléstörténeti Szakosztály programja – látogatás a budapesti Központi Papnevelő Szemináriumban

A Magyar Pedagógiai Társaság Neveléstörténeti Szakosztálya 2015. január 30-án, pénteken 15 órakor látogatást tesz a budapesti Központi Papnevelő Intézetben.

A patinás intézmény jogelődjét 1648-ban kezdték építeni. A több mint három és félszázados épület alapításától kezdve a tudományok fellegvára. Először a Pálos rend központjaként működött, majd a jozefinista politika 1786-ban megszüntette a rendet, és ebben az épületben akarták elhelyezni a Nemzeti Múzeumot.

Kiemelkedő jelentőségű a második emeleten berendezett pálos könyvtár és bútorzata, melyet a XVIII. században a nemzet könyvtáraként emlegettek. A XIX. század elején gróf Széchenyi Ferenc a nagycenki családi kastélyban lévő kézirat, metszet, térkép és könyvgyűjteményét a nemzetnek ajándékozta és a 32 ládányi anyag szintén ebben a könyvtárban került elhelyezésre. A könyvtárban Diós István atya vár bennünket szakszerű tárlatvezetéssel.

A felújított műemlék épület gyönyörű belső udvara, kápolnája és díszterme mellett az egyetemi templom a főváros legszebb barokk épülete, melynek közvetlen szomszédságában helyezkedik el az ELTE központi épülete. Az egyházi épületegyüttes bejárásában Rónaszéki Gábor rektor-helyettes lesz avatott kalauzunk.

Az érdeklődő kollégákat szeretettel várjuk a Ferenciek terétől és a Kálvin tértől közel egyforma távolságra lévő Papnövelde utca 7. szám előtt, 2015. január 30-án, pénteken 15 órakor. A program várhatóan mintegy 2 óra időtartamú lesz. A résztvevők száma korlátozott, ezért január 22-ig elektronikus visszajelzést kérünk a következő címre: hegedus.judit@ppk.elte.hu

Üdvözlettel:

Mikonya György                                                                                                          Hegedűs Judit
a Magyar Pedagógiai Társaság                                                       a Magyar Pedagógiai Társaság
Neveléstörténeti Szakosztályának titkára                 Neveléstörténeti Szakosztályának titkára

Kategória: Neveléstörténeti Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?