A pályaválasztási tanácsadás jelene, jövője és fejlesztési lehetőségei a Pedagógiai Szakszolgálatokban

A Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztályának és a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat közös rendezvénye

A Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztálya és a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat közös rendezvényének célja egyrészt az iskolai pályaorientáció helyzetének megvitatása, másrészt konkrét módszertani lehetőségek megismertetése volt.

Egerben az Eszterházy Károly Egyetem kápolnája méltó helyszínt biztosított a színvonalas előadásoknak. A rendezvényre 80-an voltak kíváncsiak, és 11 megyéből érkeztek.

Az előadók között szerepelt a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztályának elnöke és titkára, a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai és az Eszterházy Károly Egyetem oktatói. A konferencián szó volt a pályaorientációs tevékenység tágabb, gazdasági-társadalmi környezetben való értelmezéséről, intézményes működésének sajátosságairól és a konkrét személyes tanácsadás lehetőségeiről is. Az előadások gyakorlatorientáltak voltak, így a résztvevő pedagógusok, pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó kollégák, és a tanácsadók is konkrét ötletekkel és inspirációval gazdagodva távozhattak a rendezvényről.

Az tanácskozás egyik központi gondolata az információs tanácsadás és a pályaismereti tevékenység azonos szintű fontosságának kiemelése volt a hagyományos öndefinícióra épülő tanácsadói munka mellett. A másik fontos, minden előadó által hangsúlyozott elem pedig a folytonosság, vagyis, hogy a pályaorientációs tevékenység akkor lehet hatékony, ha az nem egyszeri esemény az iskola/osztályok életében, hanem szervesen épül be folyamat jelleggel az iskolai pedagógiai tevékenységbe, és nem szűkül le a továbbtanulás kérdésére, inkább az életpálya építés kompetenciáit erősíti.

A rendezvényről hírt adott a Líceum Tv, Eger TV és az Eger Rádió is.

A konferencia részvevői jó hangulatú, családias és hasznos időt tölthettek együtt és további együttműködés reményében távoztak.

A konferencián elhangzott előadások:

Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors: Az életút-támogató pályaorientáció
globális trendjei 
Kolozsvári Csaba: Hogyan határozza meg a tanulási zavar diagnózis a
továbbtanulási elképzeléseket 
Tajtiné Lesó Györgyi: Pályaválasztási tanácsadás jelene, jövője és
fejlesztési lehetőségei a Pedagógiai Szakszolgálatban - Együttműködési lehetőségek a továbbtanulási,
pályaválasztási tanácsadás területén
Juhász Ágnes: Az információ szerepe a pályaorientációban,
információforrások
Kenderfi Miklós: Hátrányos helyzetű tanulók pályaorientációjának új
módszertani lehetőségei 
Dr. Fazakas Ida: Pályaorientációban használható pályaismereti
játékok (társasjáték, kártyák) bemutatása 
Ivády Tímea: Pályaválasztás pszichológus szemmel

 Képek a rendezvényről:

Kategória: Pályaorientációs Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?