A Pest Megyei Tagozat legújabb kori története

Az MPT Pest Megyei Tagozata 1979. április 10-én alakult meg a Vármegyeház dísztermében, dr. Novák István, a megyei művelődésügyi osztály vezetőjének kezdeményezésére. Elnökének Hargitai Károlyt választottuk, aki az Esztergomi Tanítóképző Főiskola zsámbéki tagozatának vezetője – korábban a műv. osztály vezetője – volt. Tisztségviselők lettek: Oberczán József alelnök, titkárok: Szabó Alfréd és Novák Lászlóné, jegyző: Platthy Ivánné. (Később Novák Lászlónét Erősvári Pál váltotta.) Kiemelkedő tevékenységük volt a Pest Megyei Iskolamúzem létrehozása Nagykőrösön, valamint a Zsámbéktól – Abonyig c. periodika, aminek első száma 1980. áprilisában jelent meg. (Az utolsó a 13. szám volt 1989-ben.) Kitűnő írások jelentek meg benne Szabó Alfréd szerkesztésében az első 8, majd Pap Jánossal a 9-10. és a 11.,12.,13.

Az igen aktív dr. Szabó Alfréd 1989. szeptember 21-én felmentését kérte és helyette dr. Fábry Mihályt választottuk titkárnak. A rendszerváltás után; 1997. február 8-án új vezetőséget választott a tagság. A tagozat elnöke dr. Szabó Alfréd (Cegléd), a vezetőség tagjai; Mátyásffyné Jenei Gabriella (Vác) és Riedlné Péter Etelka (Gödöllő) lettek. (Errő  dr. Szabó Imre tudósított az Új Pest Megyei Hírlapban február 14-én, majd az Új Pedagógiai Szemle márciusi számában a 127. oldalon.)

Ez a 3 tagú vezetőség 2004-ig dolgozott együtt, amikor is megünnepeltük a Tagozat 25. évfordulóját emlékplakett ajándékkal a régi tagoknak.

(Megjegyezni kívánom, hogy az 1967.utáni első megyei MPT tagok a következők voltak: Szatmári Lajos [Nagykovácsi], Gergely Péter [Gödöllő], Dr. Székely Lajos [Fót], Miskolczi Károlyné dr. [Alsónémedi], Dr. Abrudbányay János [Törökbálint], Szabó Imre [Szigetszentmiklós].)

Dr. Szabó Alfréd 2004.évi felmentése után Riedlné Péter Etelka lett a tagozat elnöke, aki előbb a PEPSzI (Pest Megyei Pedagógiai Szolgálat), majd utóbb az OKSzI (Országos Közoktatási Szolgálat) igazgatója volt. Utóda Zsadányi László ismert tanügy-igazgatási szakember,

középiskola-igazgató (2008), majd Eszterág Ildikó andragógus, könyvszerkesztő és  könyvkiadói szakember lett. (2015)

Budapest, 2017. június 1-jén

Dr. Szabó Imre

Kategória: Pest Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?