A Somogy Megyei Tagozat 2014 évi beszámolója és 2015 évi munkaterve

2014-es év szakmai programjai

A köznevelésben zajló változások, az átszervezések, az egyetemi szervezeti rendszer átalakítása megnehezítette a Somogy Megyei Tagozat működését, működtetését. Ez különösen a köznevelésben dolgozókkal való kapcsolattartásra, a tagság aktivitására volt negatív hatással. Minimális működési szint fenntartására törekedtünk, mely elsődlegesen a Pedagógiai Kar neveléstudományi rendezvényeihez való csatlakozásban nyilvánult meg. A kari rendezvények pedagógusok, egyetemi oktatók körében való népszerűsítése jelentette szakmai tevékenységünk alapját.

Az év folyamán a MPT – SMT az alábbiak szerint kapcsolódott be a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának programjaiba, illetve tagjaink az alábbiak szerint képviseltették magukat:

  1. 2014. október 10-én: II. Kárpát-medencei Nemzetközi Módszertani Konferencia és Módszervásár a Kaposvári Egyetemen
  2. 2014. november 27-én: részvétel a soproni VIII. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferencián
  3. 2014. szeptember 4-én és 5-én: a tanító- és óvóképzésben természettudományokat oktatók 3. országos találkozója a Kaposvári Egyetemen. „A köznevelési és felsőoktatási intézmények együttműködésének  bővítése, összehangolása” moduljának – keretében „A tanító- és óvóképzésben természettudományokat oktatók 3. országos találkozója” címmel.

A konferencián tudományos előadások hangoztak el a kisgyermekek környezeti és egészséges életmódra nevelése témaköréből. Áttekintették az óvó- és tanítóképzés természettudományos tanterveit, az oktatás személyi és tárgyi feltételeit, az oktatási segédanyagokat, a kapcsolódó gyakorlati képzés tapasztalatait, az intézmények közti együttműködés lehetőségeit.

2015. évi munkaterv

A 2015-ös év kiemelt feladataként határoztuk meg:

  • a Tagozat létszámának felülvizsgálatát;
  • az MPT-SMT szakmai szerepének, helyének meghatározását a megyében és az Egyetemhez kapcsolódóan;
  • a Pedagógiai Kar vezetésével való szakmai egyeztetést, aktív kapcsolat kialakítását;
  • a köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusokkal való párbeszéd kialakítását a strukturális átalakítást követően;
  • a tagsági aktivitás növelését a szakmai rendezvények számának növelésével;
  • folyamatos kapcsolódást és figyelemfelhívást a neveléstudomány, a köznevelés és a felsőoktatás témakörében szervezett megyei, egyetemi és – esetenként – az országos szakmai rendezvényekhez. Elsőként: a 2015. február 5-6-án, Kaposváron megrendezésre kerülő I. Nemzetközi Kisgyermeknevelési Konferencián való aktív tagozati bekapcsolódást célozzuk meg.

A somogyi Tagozat szakmai megújításához/megújulásához szívesen fogadjuk, és segítségül hívjuk a MPT vezetése képviseletében Kraiciné Szokoly Máriát.

Kaposvár, 2015. január 26.

Kis Jenőné dr. Kenesei Éva a tagozat elnöke

Kategória: Somogy Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?