A Taigetosz-törvény nyomában…

Egy évvel ezelőtt bekerült a köznevelési törvénybe egy olyan paragrafus, amely a jövőben korlátozza a BTMN-es (beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő) tanulók számára biztosítható könnyítési lehetőségeket. A módosítás “Taigetosz-törvény” néven vált ismertté a sajtóban és nagy port kavart.

Ha a magyar közoktatás ideális körülmények között működne, nem lennének BTMN-es tanulók, vagyis olyanok, akik (bár nincs organikus sérülésük) különböző okokból lemaradnak és iskolai éveik alatt egyre kevésbé képesek helytállni. Így viszont éppen ők azok, akik indikátorként jelzik számunkra, hogy valami nagyon nincs rendben az oktatási rendszerünkben. Ezért ez a kérdés nemcsak őket érinti, hanem minden tanulót!

Az Oktatási Hivatal a 2017/18-as tanévben működtetett egy munkacsoportot, amelynek segítségével a törvény nyomán támadt bizonytalanságot, kételyeket és vitákat próbálta kezelni. A csoport munkájáról – amelyben az Magyar Pedagógiai Társaság képviselői is jelen voltak – olvasható beszámoló itt.

Kategória: Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?