A tanárok és a pályaorientáció

Életút-támogató pályaorientációra való felkészítés a tanárképzésben

Az MPT Pályaorientációs Szakosztálya konferenciája

2015. október 27. 10-14 óra

ELTE PPK Kazinczy u. 23-27, 113-as terem

A modern értelemben vett pályaorientációban, azaz a pályára állítás helyett az önálló életpálya-vitelre és szükséges pályakorrekciókra való felkészítésben kulcsfontosságú az iskola és a pedagógus szerepe.

Bár ez a megközelítés megjelenik a közoktatási jogszabályokban, az oktatáspolitika és az iskola valósága nem ezt a szemléletet tükrözi.

Annak ellenére, hogy a köznevelési törvény és a Nemzeti alaptanterv szerint a tanárok kiemelt feladata a pályaorientáció, ez a terület a tanárképzésen belül sohasem vált magától értetődően oktatandóvá.

A 2015 februárjában elfogadott új szakképzési koncepció (1040/2015. (II. 10.) Korm. hat.) újra kívánja rendezni a pedagógusok pályaorientációs felkészítését. Az elképzelés szerint minden graduális pedagógusképzésbe bekerül a pályaorientáció tanítása, kreditálása.

Konferenciánk célja, hogy a pályaorientáció, a tanárképzés szakemberei és gyakorló tanárok együttgondolkodásával, a hazai és a nemzetközi tapasztalatok áttekintésével segítsünk a tanárképzés szükséges pályaorientációs tartalmának meghatározásában.

Tervezett program:

10:00 Trencsényi László megnyitója

10:10 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors: Iskola és felnőtté válás – a pályaorientáció beemelése az iskola életébe

10:30 Dr. Raimo Vuorinen: Pályaorientációs modul a finn egyetemi tanárképzésben (magyar előadó közvetítésével bemutatott prezentáció)

10:50 Dr. Suhajda Csilla Judit: A pedagógusok ismeretei az iskolákban megvalósuló pályaorientációs tevékenységről

11.10 -11.30 Juhász Ágnes: Az információ szerepe az iskolai pályaorientációban – hiányok és lehetőségek

11.30-11.45 Kávészünet

11.45-12.45 Kerekasztal-beszélgetés: Mit fogadott be és mit nem a magyar tanárképzés a közelmúltban a pályaorientációból, és melyek a jövő lehetőségei. Résztvevők: dr. Völgyesy Pál professzor emeritus SZIE; dr. Szilágyi Klára professzor emeritus SZIE; dr. Szenes György, az MPT Szakképzési Kollégium elnöke; dr. Ludányi Ágnes dékánhelyettes, tanszékvezető főiskolai tanár EKTF; ELTE PPK részéről felkérés alatt

12.45-13.00 Kávészünet

13.00-14 Hozzászólások, javaslatok, beszélgetés

Kategória: Szakképzési Kollégium | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?