ÁMK tanácskozás Balatonfűzfőn

A Balatonfűzfői Polgármesteri Hivatal, az Általános Művelődési Központok Országos Egyesülete, a Magyar Pedagógiai Társaság Veszprém megyei tagozata és ÁMK-szakosztálya meghívását 25 fő fogadta el, óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, művelődésszervezők, intézményvezetők, szakszervezeti aktivista, egyetemi, főiskolai oktatók, szerkesztők, építész, az ÁMK-mozgalom legkülönbözőbb nemzedékeiből, Balatonfűzfőről, Veszprémből, Várpalotáról, Ajkáról, Balatonalmádiról, Bajáról, Székesfehérvárról, Sármellékről, Kozarmislényből, Földesről, Szepetnekről, a fővárosból.
A jelenvoltak kifejezték meggyőződésüket, hogy a művelődési folyamatok alapvető táptalaja, színtere a helyi társadalom, a helyi közösség. Vészi János utópiája, az “alfa” a közoktatás és közművelődés egységéről releváns válasz a tudástársadalom kihívásaira.
Esetpéldák bemutatása nyomán szó esett arról, hogy az iskola központosított államosítása irgalmatlan kockázattal jár, károkat okoz, de nem írhatja felül a fenti axiómát.
Kifejezésre jutott az a remény és tapasztalat, hogy az “Általános művelődési központok” tapasztalataira épített komplex művelődési folyamatszervezés és környezet-teremtés a jövőben is lehetséges az intézmények és művelődő közösségek viszonyában.

Kategória: Veszprém Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?