Autizmus-specifikus fejlesztés a gyakorlatban

2016. november 30-án Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány Általános Iskolájának intézményvezetője tartott előadást az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának Apponyi termében csaknem 100 érdeklődő jelenlétében. A Magyar Pedagógiai Társaság Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagozata és az EKE Jászberényi Campus Hallgatói Önkormányzata által szervezett szakmai program középpontjában az autizmus spektrum zavar témaköre állt.

Szakértőnk érzékletes példái által nagyobb rálátást kaptunk az autisták életére, tevékenységeire és mindennapi problémáira. A nevelői munkáról és annak nehézségeiről is szó esett. Patrícia elmondta, hogy ők az Autizmus Alapítványnál ugyan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy minden gyermekre, fiatal felnőttre jut 1-1 gondozó, ám a közoktatás sajnos szakemberhiánnyal küzd e téren. Egy egészen más nézőpontból világította meg az autista gyermekek integrációját: meglátása szerint érdemes lenne változtatni az általános szemléleten, és nem azt mondani, hogy az autista gyermek nem integrálható. Az igazság az, hogy a legtöbb gyermek nevelhető lenne inkluzív módon, de egyelőre nincsenek meg a szükséges feltételek ehhez a közoktatásban.

Az autista gyermekekkel történő foglalkozás egy egészen különleges felkészültséget és egyénre szabott módszertant kíván a pedagógustól, szülőtől, hiszen az autizmussal élőknek direkt módon kell megtanítani azt, amit mi természetes, spontán módon tudunk. A szociális készségek, a kommunikáció és a rugalmas viselkedés terén is nehézségekkel küzdenek, így ezeket a területeket fejleszteni kell. Ám előadónk arra is felhívta a figyelmet, hogy az őket körülvevő világnak könnyebb alkalmazkodnia az autistákhoz, mint fordítva.

Az előadás több szemszögből világított rá az autizmus helyzetére napjainkban, és rendkívül sok gyakorlati segítséget, ötletet, lehetőséget vázolt fel a mindennapi problémákkal való megküzdésre azon pedagógusoknak, pedagógusjelölteknek és szülőknek, akik érintettek a témában. Az előadás során egyértelművé vált, hogy szükség van az autizmusról való további beszélgetésre, a térségben élők tájékoztatására. Reméljük, hamarosan újra vendégül láthatjuk Őszi Tamásnét, és tovább folytathatjuk a most elkezdett témát.

Kategória: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Autizmus-specifikus fejlesztés a gyakorlatban bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: A MAGYAR PEDAGÓGIA TÁRSASÁG JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI TAGOZATÁNAK BESZÁMOLÓJA ÉS MUNKATERVE | Magyar Pedagógiai Társaság honlapja

Vélemény, hozzászólás?