Beköszöntő és tájékoztató

A Magyar  Pedagógiai Társaság 2005-ben döntött úgy, hogy – kiegészítve hagyományos „papír-alapú” nyilvánossági csatornáit – fellép a virtuális sztrádára. Ekkor hozta létre először honlapját.
A hagyományos „csatornák” sem lebecsülendők, XIX. századvégi megalakulásakor a Magyar Paedagógiát tudta lapjaként, a XX. századi újjáalakuláskor a Pedagógiai Szemlét kapta „ajándékba”, melyet az oktatásfejlesztés háttérintézményével együttműködésben gondoz ma is, különböző időszakokban egy-egy szakosztály, tagozat lépett hírlappal a nyilvánosság elé, jelenleg a Kisgyermeknevelési szakosztály gondoz folyóiratot, az A Kisgyermeket. Mára önálló honlappal bír a Korczak Munkabizottság és a Szókincsháló szakosztály, Facebook oldala van a Bács-Kiskun Megyei Tagozatnak a Veszprém Megyei Tagozanak és a Didaktika Szakosztálynak.
Honlapunk közel 10 esztendős története alatt fontos információk közzétételére vállalkozott, generálta a pedagógus szakmai szervezetek közti diskurzust, tájékoztatott a szervezetek „doyenjének” működéséről. Áttekinteni a közlemények sokaságát mára már akár szakdolgozati téma is lehetne egyetemen.
Nem könnyű a dolga a történésznek. Váratlan módon két ízben is valóságos hackertámadás csonkította az adatállományt. Ezt elkerülendő is döntöttünk egy új, korszerűbb, a diskurzust intenzívebben fenntartani képes, de biztonságos megoldás mellett.
Ezt olvashatja most a kíváncsi olvasó – akinek visszajelzéseire is kíváncsiak vagyunk.

Ma már egy ekkora léptékű szervezet nyilvánossága és kapcsolatrendszere elképzelhetetlen az internet nélkül. Tisztelettel hajtunk fejet azon idősebb tagtársaink előtt – nem kevesen vannak -, akik az életen át tartó tanulás korparancsa jegyében őszülő fejjel is megtanulták ennek kezelését.
Kérjük a fiatalabb tagtársakat, ötleteikkel, információikkal támogassák a honlap munkáját.
Köszönettel tartozunk a honlapot gondozó „elődnek”, az ELTE Oktatásinformatikai Csoportjának, személyesen Ollé Jánosnak (az Oktatásinformatikai Szakosztályunk alapító elnökének), hogy első éveiben figyelemmel, segítő kézzel követte a honlap életét.
Köszönet  az új megjelenés kidolgozóinak és üzemeltetőinek, Varga Kornélnak, a Szókincsháló szakosztály vezetőjének, Révész Györgynek, a Mozgalompedagógiai szakosztály elnökének.
Az új “elektronikus ciklus” az ő kezük nyomán üzemel.
Honlapunk nem csak a Magyar Pedagógiai Társaságra, hanem a pedagógiai közéletre és szakmára vonatkozó információkat tartalmaz. Arra törekszünk, hogy a szerteágazó tartalom mellett áttekinthető és könnyen kezelhető lenne. Ennek érdekében az elmúlt öt esztendő jelenleg több mint 1500 bejegyzést kategorizáltuk, és lehetővé tettük a bejegyzések szűrését e kategóriák szerint a felső menüben található Információk, Tagozatok, Testületek, Szakosztályok, Szakosztályok 2. menüpontok segítségével. Ha tehát Ön pl. a Nógrád megyei tagozattal kapcsolatos hírekre kíváncsi, akkor válassza egyszerűen a Tagozatok/Nógrád megyei tagozat menüpontot, és máris megjelennek az ide tartozó cikkek (elöl a legújabbak). Ha az elnökség híreit szeretné olvasni, válassza a Testületek/MPT Elnökség menüpontot, és így tovább.
E mellett lehetőség nyílik tárgyszó szerinti keresésre, ehhez a jobb oldalon a Keresés a honlapon beviteli mezőbe beírva a keresett kifejezést (pl.: művészeti nevelés) a főoldalon azok a cikkek jelennek meg, amelyekben a keresőkifejezés előfordul.
A bejegyzéseken kívül a hosszabb lélegzetű, esetenként „fajsúlyosabb” dokumentumok és a képanyag a Dokumentum- és képtár menüpontban találhatók, amelynek tartalma szintén több szempont szerint kereshető, rendezhető. Aki pl. a 2013. évi Staféta tábor képeire kíváncsi, a 2013/Rendezvények/Staféta tábor/Galéria beállítással érheti el ezeket, a
2013/Rendezvények/Staféta tábor/Dokumentumok választással viszont a 2013. évi Staféta tábor előadás anyagait listázhatja ki és nyithatja meg.
Honlapunk akkor lesz élő, ha minél többen szólnak hozzá a rajta megjelent írásokhoz, illetve küldenek be maguk is cikkeket. Ehhez be kell jelentkezniük, ami regisztrációt tesz szükségessé. A honlap áttelepítése során a korábban regisztrált felhasználók jelszavai érvénytelenné váltak, de a bejelentkező oldalon az Elfelejtett jelszó? funkciót választva a rendszer új jelszót fog generálni, és ezt elküldi a korábbi regisztráció során megadott e-mail címre.
A honlappal kapcsolatos kérdéseiket, javaslataikat a revesz.gyorgy@gomba.hu e-mail címen várjuk.