Beszámoló a 2017. évi tagozati munkáról

Magyar Pedagógiai Társaság
Bács-Kiskun Megyei Tagozat

2017 elején a tagozat létrehozta a nyílt facebook csoportját, ahol jelenleg 20 tagunkkal tudjuk online is tartani a kapcsolatot. Ezen az oldalon nemcsak az MPT megyei tagozata által szervezett rendezvényeket tesszük közzé, hanem olyan egyéb – főleg kecskeméti – programokról is hírt adunk, amelyek a pedagógus kollégákat érdekelhetik.

A munkatervben kitűzött célok szerint a Magyar Pedagógiai Társaság Bács-Kiskun Megyei Tagozata az alábbi programokat szervezte meg és támogatta 2017-ben:

  1. Bemutattuk a kecskeméti felsőoktatás történetéről szóló könyv azon fejezetét, amely az óvodapedagógus- és tanítóképzés 100 éves múltját dolgozta fel. A fejezet társszerzője: Szinger Veronika, a megyei tagozat elnöke

Időpont: 2017. február 27.

Helyszín: Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Kar, Könyvtár, Kaszap u. 6 – 14.

  1. A Magyar Gyermekkultúra Módszertani Központ és a Magyar Pedagógiai Társaság Bács-Kiskun megyei tagozatának szervezésében és támogatásával került sor az VI. Báron Bábos Találkozóra és az Országos Gyermekbábos Találkozó megyei döntőjére.

Időpont: 2016. április 21.

Helyszín: Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Kar Díszterme, Kecskemét, Kaszap u. 6 – 14.

  1. Kutatók éjszakája

A Pedagógusképző Kar programjai: Történelmi társastáncok; Mi van benned? Családi interaktív testkép fantáziák gyakorlat; A fantázia birodalmai (előadó Dr. Galuska László Pál, a megyei tagozat titkára); A Nap, a Hold, bolygók és csillagködök távcsöves észlelése a csillagvizsgálóban.

Időpont: 2017. szeptember 29.

Helyszín: a Neumann János Egyetem több helyszíne

  1. Iuvenis Ifjúságszakmai Konferencia: A Kutatók éjszakáján került megrendezésre a konferencia, amelynek 4 szekciójában 20 előadás került bemutatásra, az előadók számos új kutatási eredményt demonstráltak. Az esemény előadói között kutatók, oktatók, az ifjúságügy gyakorlati szakemberei és doktoranduszok is voltak, ezzel is bizonyítva és biztosítva a szakma és a konferencián megjelenő témák sokszínűségét.

Időpont: 2017. szeptember 29.

Helyszín: Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar

  1. „Beszélgetés a szakképzésről”c. workshop, amelyet a Magyar Pedagógiai Társaság Felnőttképzési Szakosztálya, Bács-Kiskun Megyei Tagozata és a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara rendezett.

A kis létszámú, aktív közreműködést feltételező nyitott és őszinte szakmai beszélgetés keretében sikerült körvonalazni a helyi problémákat, megismerni a jó gyakorlatokat, összegyűjteni a változtatások reális lehetőségére vonatkozó javaslatokat.

Időpont: 2017. október 26.

Helyszín: Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar, Kecskemét, Kaszap u. 6 – 14.

  1. Dr. Bárdos József könyvbemutatója

Dr. Bárdos József ’Másik világok, másik világi lények a tündérmesékben’ című könyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők 2017. október 26-án a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának könyvtárában.

A szerzővel – akinek egy másik, hasonlóan gyermekirodalmi témájú műve kapcsán már előzőleg is könyvbemutatót szervezett a műhely – most is Dr. Galuska László főiskolai docens, a megyei tagozat titkára beszélgetett.

A tudományos aspektusokat és szubjektív látásmódot, a filozófiát, ugyanakkor a praktikus pedagógusi és szülői nézőpontokat szerencsésen ötvöző beszélgetés a könyv bemutatója kapcsán, s azon túlmutatón még az alábbi témákat, ill. kérdéseket járta körül: Kinek szólnak a mesék? Milyen a gyermekeknek szóló ideális mese? Mi a leglényegesebb különbség mítosz és mese között? Van-e külön mesehős, mítoszhős, ill. mesetér, mítosztér? Benedek Elek munkássága, gyűjtései, átiratai, magyarításai. Milyen a műmese és a népmese viszonya? Milyen a rossz mese? Milyen lehetőségei vannak a meséknek és a mítoszoknak arra, hogy megszólítsák a ma befogadóit?

A könyvbemutató végén, az elhangzottakkal kapcsolatban kérdések és élénk párbeszéd alakult ki a közönség és a szerző, Dr. Bárdos József között.

Időpont: 2017. 10. 26.

Helyszín: Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar, Kecskemét, Kaszap u. 6 – 14.

Kecskemét, 2018. január 3.

Dr. Szinger Veronika
tagozati elnök

Dr. Galuska László Pál
titkár

Kategória: Bács-Kiskun Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?