Beszámoló az MPT Szakképzési Kollégiumának 2015. évi tevékenységéről

A szakképzési szakosztályok 2015-ben önállóan nem csak a szakképzési kollégium keretében fejtették ki tevékenységüket.

Két elnökségi ülést tartottunk: 2015.március 4-én és 2015.szeptember 14-én.

Kezdeményezői voltunk és elnökségi ülésünkön készítettük elő az áprilisban megszervezett „Merre tovább közoktatás” című konferenciának, amely a 9 évfolyamos általános iskola bevezetésének lehetőségét járta körül. E konferenciának a „Közoktatás és szakképzés” szekcióját Szabó András a műszaki-informatikai szakosztályunk elnöke vezette. Tagjaink közül többen korreferátumot tartottak és aktívan hozzászóltak a témához.

Ugyancsak elnökségi ülésünkön fogadtuk el azt az állásfoglalást tartalmazó levelet, amely azokat a legfontosabb problémákat fogalmazza meg, amelyeket a szakképzésben sürgősen orvosolni kell. A levelet elküldtük az EMMI és az NGM államtitkárainak, továbbá az NSZFH főigazgatójának és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének. Ezt követően az NSZFH-ban októberben egyeztető megbeszélést folytattunk, az NGM és az NSZFH főosztályvezetőivel. A megbeszélésen a Szakképzési Kollégium részéről Schindler Rózsa, Szabó András és Szenes György vett részt. A két megszólított minisztérium államtitkárai november és december hónapokban „válaszoltak” az általunk felvetett gondokra. Megbeszélésen és a válaszlevelekből egyértelmű számunkra, hogy a szakképzés felelős vezetői nem akarják meghallani a meglévő gondokat, azokat nem akarják orvosolni. Minden válaszukban a meglévő jogszabályokról beszéltek és fel sem merült bennük, hogy a gondokat éppen ezek okozzák.

Tevékenyen részt veszünk az MPT 125 évfordulója keretében szervezendő „Tanulásban akadályozott tanulók a szakképzésben” című konferencia előkészítésében.

A fenteken kívül többször nyilatkoztunk a sajtóban a szakképzésünk helyzetéről.

Budapest, 2016. január 13.

Szenes György

Kategória: Szakképzési Kollégium | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?