Beszámoló és munkaterv

A 2010-ben (5 iskolában, 500 tanulóval) végzett felméréseink alapján és a tanárokkal való beszélgetéseken megerősödött az igény, hogy konkrét lépéseket kellene tenni a tanulók szókincsének fejlesztésére.

 

A szakosztály 2011. januári összejövetelén elfogadott munkaterv szerint elkezdődött további szókincs- és szövegértés felmérések előkészítése, az iskolai átszervezések és bizonytalanságok miatt azonban ez a munka lassabban haladt a tervezettnél. Két iskolában azért sikerült kipróbálni 1-1 osztálynyi 6. osztályos tanulóval egy olyan tesztprogramot, amely azt méri, hogy olvasás közben utánanéznek-e a gyerekek a szöveghez mellékelt szómagyarázatoknak, és ez mennyiben befolyásolja a tesztkérdések megválaszolását.

A 2011-es évben összeállt továbbá a további tesztek és fejlesztési kísérletek alapjául szolgáló képzett és összetett szóból álló lista, a képzés és szóösszetétel alapján rendezett szócsoportok formájában. Ezek a szavak egyúttal benne vannak az általános iskolai tankönyvekből kigyűjtött leggyakrabban előforduló szavak 13 ezres listájában, tehát a gyerekek által – elvileg – ismertnek feltételezhetőek.

A 2010-ben kezdett szóismereti tesztek folytatása mellett a fent említett (számítógépes) „szótározós” tesztre és az összetett és képzett szavakból álló listára épülnek a 2012-re tervezett szóismereti felmérések, illetve a diákok bevonásával tervezett fejlesztési kísérletek. Biztos bázisunk a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola, de reméljük, hogy ebben az évben több más iskolát is be tudunk vonni az akcióinkba.

A tapasztalatok megbeszélésére szakmai összejöveteleket szervezünk, melyeket majd az MPT honlapján is meghirdetünk.

Továbbra is jelentős (napi több száz) a www.szokincshalo.hu honlap látogatottsága, elsősorban Tótfalusi István Magyar Etimológiai Nagyszótára on-line elérhetőségének köszönhetően.

 

2012. február 7.

Varga Kornél, a szakosztály elnöke (kornel@szokincshalo.hu

Kategória: Szókincsháló Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?