Beszámoló és munkaterv

 

 

Az elmúlt évben a szakosztály két vitaülést tartott.

 

Az első

időpontja: 2011. május 18., szerda délelőtt ½ 11 óra

 

helyszíne: Szt. István Gimnázium

Budapest XIV. Ajtósi Dürer sor 15.

 

Az ülést két vitaindító előadással kezdtük.

 

Az egyik

 

címe: Az új oktatási törvény az általános iskolai igazgató szemszögéből

 

előadója: Eich László, a dunakeszi Szent István Általános Iskola igazgatója.

 

A másik

 

címe: Mi vár a közoktatásra abból, ami ma tudható?

 

előadója: Sarlósné Bánhegyi Lídia, a budapesti Árpád Gimnázium igazgatóhelyettese

 

A vitaindítókat kötetlen beszélgetés követte.

A beszélgetésben aktívan vettek részt a jelenlévők, nagyon szerencsésnek bizonyult, hogy a pedagógusokat legérzékenyebben érintő kérdésről két különböző iskola típust (általános iskola és gimnázium), egyúttal két különböző környezetet (Dunakeszi – Budapest III. ker.) képviselő igazgató ill. igazgatóhelyettes mutatott be.

Sajnálatos, hogy az igazán aktuális témával foglalkozó találkozóra mindössze 13 tanár volt kíváncsi.

 

A szakosztály második, decemberi összejövetelének programja iránti érdeklődés azonban még ezt az érdeklődést is alulmúlta. Az előadóval (Loránd Ferenc) és szervezővel (velem) együtt mindössze 6-an ültük körül az asztalt az egyébként igen érdekes, tanári érdeklődésre feltétlenül számot tartó téma (A pedagógus felelősség határai – az oktatás és a nevelés kapcsolata a pedagógiai folyamatban) ellenére is. Ennek bizonyára oka többek közt az is, hogy a korábbiaknál sokkal nehezebben oldható meg a tanárok iskolai helyettesítése, sok helyen az igazgatók nem engedik el a tanárokat ilyen típusú előadásokra. A nyugdíjasok pedig betegek, nehezen mozognak.

 

A kis létszámú, de igen aktív résztvevő viszont sok fontos gondolatot vetett fel. Ezek közül legfontosabbnak azt tartom, melyben arról szóltak, hogy a reformpedagógia üzenetei nem, vagy alig jutnak el a tanártársadalomhoz. Hogy pl. sok iskola pedagógusai nem csak nem olvassák a Köznevelés c. folyóiratot, de nem is hallottak róla. A MPT most zajló erőfeszítéseiről, a Hálózat tevékenységéről, a Fogadóóra eseményeit csak a suttogó propaganda juttatja el hozzájuk. Véletlenül hallható a Klubrádióban a Trencsényi Lászlóval készült kiváló riport, erről előre sehol nem lehet se hallani, semmit nem lehet tenni azért, hogy ne csak azok hallják meg, akik a riport elhangzásakor (reggel ¾ 9 – ¾ 10) éppen hallgatják a rádiót.

Azóta a Klubrádió léte is kétséges.

 

Fogalmam sincs, hogyan lehetne nagyobb részvételt biztosítani a szakosztályi ülésekre. A délelőtti időponttal az a probléma, hogy a tanárokat nem engedik el az igazgatók az iskolából, a délutánival pedig az, hogy akkor keresik a pénzt, tartanak külön órákat, esetleg szakköröket az iskolában, sietnek a gyerekeikért az óvodába stb.

Megbeszélni való téma pedig volna bőven.

 

Bp. 2012. jan. 30.

 

 

Csákány Antalné

szakosztály vezető

 

Az Általános Iskolai és Gimnáziumi Szakosztály

2012. évi munkaterve

 

 

 

Az év folyamán, a hagyományoknak megfelelően, két szakosztályi vitaülést tervezünk:

 

1) 2012. április: Előadás és vita a NAT-ról

2) 2012. november: Előadás és vita a demokráciára nevelésről

 

Budapest, 2012. január 30.

 

 

Csákány Antalné

elnök

 

Kategória: Általános Iskolai és Gimnáziumi Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?