Beszámoló és munkaterv Bács-Kiskun megyéből

Beszámoló a
2016. évi tagozati munkáról

A tagozat személyi állományában változás történt, a titkári teendőket Dr. Ovárdics Andreától Dr. Galuska László Pál vette át.

A munkatervben kitűzött célok szerint a Magyar Pedagógiai Társaság Bács-Kiskun Megyei Tagozata az alábbi programokat szervezte meg és támogatta 2016-ban:

 1. A Magyar Gyermekkultúra Módszertani Központ és a Magyar Pedagógiai Társaság Bács-Kiskun megyei tagozatának szervezésében és támogatásával került sor az V. Báron Bábos Találkozóra és az Országos Gyermekbábos Találkozó megyei döntőjére.

Időpont: 2016. április 26.

Helyszín: Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Díszterme, Kecskemét, Kaszap u. 6 – 14.

 1. Az ELTE Játék- és szabadidőszervező szakos tanárjelöltjei tanulmányi kirándulásra érkeztek Kecskemétre Trencsényi László tanár úr kíséretében. A vendéglátók (Szinger Veronika, Galuska László Pál és Kriskó Dávid) a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Karán fogadták a vendégeket, akik többek között megtekinthették a Kar csillagvizsgálóját, majd látogatást tettek a Ciróka Bábszinházban és a Szórakaténusz Játékmúzeumban.

Időpont: 2016. május 9.

 1. A Magyar Pedagógiai Társaság Kiss Árpád Műhelye „Abszolút Pedagógusok” címmel kötetet jelentetett meg. A kecskeméti könyvbemutatót az MPT Bács-Kiskun Megyei tagozata szervezte, ahol a kötetet a szerkesztők és az írók mutatták be az érdeklődő közönségnek.

Időpont: 2016. május 30.

Helyszín: Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar, Pedagógiai Szakkönyvtár

 1. A Magyar Pedagógiai Társaság “Abszolút pedagógusok” előadássorozatának következő állomásán Kodály Zoltán és Kokas Klára személyisége és életútja volt a beszélgetés tárgya. Az első megszólalók Ittzés Mihály és Deszpot Gabriella voltak.

Időpont: 2016. november 8. (kedd) 14.45

Helyszín: a Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Karának Forrai Katalin terme.

 1. “Reményvasút” – Filmvetítés

Sikerült megnyernünk a “Reményvasút” c. dokumentumfilm rendezőnőjét, Trencsényi Klárát, hogy elhozza Karunkra díjnyertes filmjét. A vetítést követő beszélgetést Dr. Galuska László Pál vezette, a programot a Magyar Pedagógiai Társaság és a Magyar Gyermekkultúra Módszertani Központ támogatta.

Időpont: 2016. november 9.

Helyszín: Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Kar, Díszterem

Kapcsolódó események:

A Gong Kiadó gondozásában megjelent a „Kecskeméti felsőfokú oktatást története a kezdetektől napjainkig” című könyv. A kötet egyik szerzője Dr. Szinger Veronika, tagozati elnök.

Kecskemét, 2017. január 16.

Dr. Szinger Veronika               Dr. Galuska László Pál
tagozati elnök                                        titkár

2017. évi munkaterv

Célkitűzések:

A Magyar Pedagógiai Társaság Bács-Kiskun Megyei Tagozata legfőképp a pedagógusok és pedagógusjelöltek részére szervez tematikus előadásokat, bemutatókat. További cél az ifjúságsegítő hallgatók bevonásával közösségi programok támogatása. Célunk a Kecskeméti Főiskola pedagógiatörténeti emlékeinek összegyűjtésében való részvétel, ennek támogatása, együttműködési keret kidolgozása a megye múzeumaival, civil szervezeteivel. Kiemelt feladatunknak tekintjük 2017-ben is új tagok toborzását.

Tervezett rendezvények, programok, tevékenységek:

 1. VI. Báron Bábos Találkozó és az Országos Gyermekbábos Találkozó megyei döntője, a Magyar Gyermekkultúra Módszertani Központ és a Magyar Pedagógiai Társaság Bács-Kiskun megyei tagozatának szervezésében és támogatásával. Az idén a program része lesz a Magyar Bábjátékos Egyesület éves közgyűlése is.

Időpont: 2017. április vége

Helyszín: Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Kar Díszterme, Kecskemét, Kaszap u. 6 – 14.

 1. A kecskeméti pedagógusképzés 100 éves jubileuma alkalmából városi szintű rendezvénysorozatot tervezünk 2017. május 29-től június 3-ig.

Tervezett (főbb) programok:

  • Jubileumi ünnepség a Városházán;

  • A jubileumi ünnepségen díszoklevelek átadása azoknak, akik meghatározó szerepet töltöttek be a kecskeméti pedagógusképzésben (koszorúzás a már elhunyt jeles pedagógusok sírjánál);

  • Történeti és képzőművészeti kiállítás a kecskeméti pedagógusképzés történetéről a Cifrapalotában. A program részét képezi egy tematikus kiállítás Burchardt Erzsébetről;

  • Konferencia a magyarországi tanító- és óvóképzők részvételével: a pedagógusi kompetenciák/módszertan múltja, jelene és jövője; Az előbbivel párhuzamosan: dékáni konferencia;

  • Hallgatói pályázat: az “Én főiskolám” címmel kisfilm készítésére; fotópályázat

  • Művészeti fesztivál: Ifjú Múzsák fesztivál (színielőadás, tánc előadás és táncház, történelmi táncok táncháza, kórushangverseny);

  • Öregdiák találkozó;

  • Sportesemény (pl. futás vagy kerékpározás a Pedagógusképző Karért).

 1. 2016 decemberében jelent meg egy képes album „A kecskeméti felsőfokú oktatás története a kezdetektől napjainkig” címmel, amelynek egyik szerzője Szinger Veronika tagozati elnök. A sajtó számára akkor megtörtént a bemutató, a budapestire 2017 februárjában a Várban kerül sor. Az MPT Bács-Kiskun Megyei Tagozata 2017. január 23-ra szervezi a könyvről szóló beszélgetést a Pallasz Athéné Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtárába.

 1. Az album megjelenése után önálló kötet kiadását is tervezzük a kecskeméti pedagógusképzés történetéről. A könyv megjelenésének várható időpontja: 2017. ősz. A leendő kötet szerzői között szerepel Szinger Veronika tagozati elnök és Galuska László Pál titkár.

 1. Kutatók éjszakájatematikus előadások és bemutatók

Szervező: Pallasz Athéné Egyetem, Magyar Pedagógiai Társaság Bács- Kiskun Megyei Tagozata

Időpont: 2017.09.

Helye: Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Kar, Kaszap u. 6–14.

Résztvevők: Pedagógusok, pedagógusjelöltek, szülők, ifjúságsegítők, csecsemőgondozók

Kecskemét, 2017. január 16.

Dr. Szinger Veronika                    Dr. Galuska László Pál
tagozati elnök                                             titkár

Kategória: Bács-Kiskun Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?