Beszámoló és munkaterv – Mozgalompedagógiai Szakosztály

 1. A 2016. év szakosztályi tevékenységének értékelése

  1. A szakosztály 2016-ban két alkalommal (február 16-án és november 21-én) tartott ülést. Február 16-án az előző évi beszámolót és munkatervet fogadtuk el, a november 21-ei ülésen az Előre!? c. kötet bemutatójára került sor.

  1. 2016-ban a szakosztály nem döntött a Vasvári Diploma odaítéléséről, viszont június 4-én sor került a 2015-ről elmaradt két Vasvári Diploma átadására. (A díjazottak: Gergely Ferenc és Mihályi László.)

  2. A Mozgalompedagógiai füzetek sorozatban 2016-ban két újabb kötet jelent meg, a 10. Vasvári Diplomások, a 11. Előre!? Címmel (utóbbi a Múltunk Öröksége Alapítvány, az Új Helikon Bt., a Grund Klubhálózat és a Táncsics Alapítvány támogatásával.

  3. Továbbra sem sikerült az illetékes szervek ill. hatóságok engedélyét megszerezni az ezúttal új helyszínre, a Normafa közelébe elgondolt Kondor Endre turistaút létesítéséhez és a Kondor Endre emlékére állítandó tábla kihelyezéséhez.

  4. Részt vettünk a 125. évfordulós programtervben szereplő „Elveszett gyermekkorok nyomában” című rendezvényen, amelynek a társadalmi leszakadás drámáit megfogalmazó „Train to Adulthood” című díjnyertes magyar dokumentumfilm megtekintése állt a középpontban. (Különös tekintettel a filmben fontos szerepet játszó Úttörővasút-Gyermekvasútra.)

  5. Új elismerési formát létesítettünk. A – Kerner Erzsébet javaslatára létrehozott – Bors néni emléklappal a gyermekszervezek civil segítőinek tevékenységét jutalmazzuk. Az első ízben odaítélt 11 emléklap átadásra június 4-én Csillebércen került sor.

  6. Több partnerszervezettel (Grund Klubhálózat, Magyar Úttörők Szövetsége, Múltunk Öröksége Alapítvány) közösen június 4-én Csillebércen rendeztük meg a magyar úttörőmozgalom hét évtizedét új szempontok alapján bemutató ELŐRE!? c. találkozót. Az esemény az MPT 125. jubileumi évének programjában is szerepelt. Az előadások színvonala, a várakozáson felül sikeres, rögtönzött kiállítás és a kiegészítő programok méltán érdemelték ki a több mint 100 résztvevő elismerését. Az előadásokat, valamint az esemény sajtóvisszhangját a Mozgalompedagógiai füzetek 11., ELŐRE!? c. kötetében mutattuk be.

  7. Az MPT salgótarjáni Staféta táborában szakosztályunk elnöke Megtalált gyermekkor címmel tartott a gyermekszervezeteket egy újraértelmezett gyermekkor lehetséges közegeként bemutató előadást.

  8. Elkészült a szakosztályunk tevékenységét bemutató poszter, amelyet a jubileumi év december 9-én megtartott zárórendezvényén mutatunk be.

  9. Szakosztályunk tagjai (P. Miklós Tamás és Trencsényi László) – a szakosztály képviseletében is – felléptek a zánka Gyermekszervezetek Múzeuma gyűjteményének szakszerű és méltó megőrzése és elhelyezése érdekében.

  10. Programtorlódás miatt nem tartottuk meg az októberi szakosztályi ülésre Úttörőéleti rítusok a nevelésügyi sajtó képein. 1950-1990. címmel tervezett vitát.

 1. Célok, feladatok:

  1. Az elmúlt években bekövetkezett halálesetek miatt a szakosztály „aktív magjának” létszáma a kritikus szintre csökkent. Ezért továbbra is halaszthatatlan a szakosztály taglétszámának, illetve a szakosztályba regisztrált tagság aktivitásának növelése.

  2. Kiemelt feladatunknak tekintjük a magyarországi gyermekszervezetek módszertani kultúrájának megőrzését és gondozását, és mindent megteszünk azért, hogy ez a gazdag örökség a mozgalompedagógiai, szabadidő-szervező, illetve animátor képzést folytató felsőoktatási intézmények, képző vállalkozások, a működő gyermekszervezetek és kutatók rendelkezésére álljon.

  3. Szándékaink szerint tovább folytatjuk a Mozgalompedagógiai füzetek sorozatot, bár valószínű, hogy a következő, 12. kötet 2017-ben nem készül el.

  4. A magyarországi gyermekbarát mozgalom megszületésének 100. évfordulója alkalmából a Magyar Gyermekbarát Mozgalommal, a Magyar Úttörők Szövetségével és a Múltunk Öröksége Alapítvánnyal és más civil szervezetekkel és magánszemélyekkel együttműködve emlékrendezvényt szervezünk.

  5. Változatlanul feladatunknak tekintjük a Kondor Endre nevét viselő turista emlékútvonal kijelölését és az emléktábla felállítását.

  6. 2017-ban újra odaítéljük és átadjuk a Vasvári Diplomát és a Bors néni emléklapot. Pontosítjuk ez utóbbi odaítélésnek és átadásának módjt és körülményeit.

  7. Továbbra is részt veszünk az MPT Emlékezet Bizottság munkájában.

 1. 2017. évi szakosztályi rendezvények:

  1. Szakosztályi ülések

január : A beszámoló és amunkaterv megvitatása

október : Szakosztályi ülés (Úttörőéleti rítusok a nevelésügyi sajtó képein. 1950-1990.)

  1. Egyéb rendezvények

április : Emlékrendezvény a magyar gyermekbarát mozgalom megalakulásának 100. évfordulója alkalmából

Budapest, 2017. január 25.

Révész György

szakosztályi elnök

Kategória: Mozgalompedagógiai Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?