Beszámoló – Pest Megyei Tagozat

Magyar Pedagógiai Társaság – Pest Megyei Tagozat

BESZÁMOLÓ 2016

Amikor az elnökséget átvettem a következő célokat fogalmaztam meg:

  1. a tagság újjászervezése,

  2. partnerek keresése, a régió négy központjának kialakítása

  3. rendezvények

  1. Első lépésként a rendelkezésre álló adatokat próbáltam azonosítani, pontosítani. Kiderült, hogy a kis létszámú tagság inaktív, elérésük a régi címeken keresztül részben lehetetlen. Többen jelezték, hogy megváltozott körülményeik (nyugdíjba vonulás, pénzügyi, magánéleti és egyéb problémák) miatt nem aktiválják tagságukat.

Így mobilizálható tagunk 15 fő, akik legalább e-mailen keresztül elérhetők.

2016-ban egy fővel gyarapodott tagságunk.

A tagtoborzást pillanatnyilag nem látom reálisnak, mivel a szakmailag és társadalmilag aktív pedagógusok vagy a Tanítanék mozgalom keretében, vagy egyéb, a tanításhoz szorosan kapcsolódó szakmai szervezetekben fejtik ki tevékenységüket. Arra a kérdőívre, amiben kapacitásukról és esetleges szakmai aktivitásukról kérdeztem a tagságot, igen kevesen válaszoltak (6 fő, de ők sem a tagozat tagjai, hanem Pest megyében lakó MPT tagok). Akik megtették, speciális és gyakorlatias pedagógiai kérdésekre várják a válaszokat, és igen kevés időt szánnak iskola utáni külön programokra.

  1. Négy helyszínt szemeltem ki a régióban, ahol különféle pedagógiai szervezetekkel együttműködve szervezhetnénk közérdeklődésre számot tartó programokat. A négy helyszínből kettővel sikerült addig a pontig eljutni, hogy legalább a kölcsönös szándékot kinyilvánítottuk: Budaőrs (Illyés Gyula Gimnázium), Nagykőrös (Tanítóképző Főiskolai Kar). Sem Szentendrén, sem Vácott nem sikerült érdemben előre jutni.

  2. Két programot sikerült „tető alá” hozni. Júniusban került sor a Gondolkodni-más-hogy? konferencia megrendezésére az ELTE és a Móra közreműködésével. A konferenciát sikeresnek tekintettük, mivel közel kétszázan vettek részt (felsőoktatásban és közoktatásban működő pedagógusok, valamint hallgatók) a délelőtti plenáris előadásokon és a délutáni szekciókban. A visszajelzések pozitívak voltak, így ebben az évben is folytatjuk.

Novemberben Nagykőrösön a Nagy Sándor konferencia keretében hirdettünk beszélgetést az agresszióról. Alacsony részvétellel, de kellemesen zajlott a szakértő bevonásával megtartott eszmecsere.

Tervek 2017-re:

  1. Gondolkodni-más-hogy II. konferencia (május)

  2. „Pedagógiai Szalon” Nagykőrösön (április, október)

  3. „Pedagógiai Szalon” Budaőrsön (szeptember, november)

  4. További kísérletek a váci és a szentendrei kapcsolatok kialakítására

Mivel úgy látom, hogy a tagtoborzásnak korlátozottak a lehetőségei, döntően arra helyezném a hangsúlyt, hogy a kistérségi pedagógusok számára élővé tegyem az MPT létezését (volt olyan Klikk vezető, aki még soha nem hallott a szervezetről).

Telki, 2017. február 5.

Eszterág ILdikó

Kategória: Pest Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?