Beszámoló – Találkozó finn iskolai és diáktanácsadókkal

A találkozóra az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán került sor, 2016. április 7-én délután. Az esemény célja az volt, hogy a finn és magyar résztvevők bemutassák saját, illetve megismerjék egymás országának tanácsadási módszereit, megosszák tapasztalataikat az iskolai és a diáktanácsadás területén.

A találkozóra mindkét ország prezentációval készült, először a finnországi oktatási rendszerrel és tanácsadási folyamatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Finnország iskolarendszere eltérő a magyartól, a finn gyerekek 7 éves korukban kezdnek el tanulni, úgynevezett komprehenzív általános iskolákban, ahová 16 éves korukig járnak. A kötelező iskolai évek után nagy részük tovább tanul, általános és szakmai felső szintű középfokú oktatásban (General and Vocational Upper Secondary Schools). Az általános irányban tovább tanulni szándékozókat jegyeik alapján, míg a szakmai irányban érdeklődőket főleg munkatapasztalatuk és alkalmassági vizsgákon való teljesítményük alapján értékelik a továbbtanulás szempontjából. Az általános felső szintű középiskolák alapvetően 3 évesek, de 2-4 év alatt is teljesíthetőek. Az oktatás moduláris rendszerű, kötetlen, egyénre szabható óraösszeállítással. Az oktatás 4 tárgyból tett érettségivel zárul: anyanyelv, Svéd nyelv, idegennyelv, matematika vagy másik szabadon választható tárgy a humán tárgyak vagy a természettudományok területéről. A szakmai irányban tovább tanulókat több mint 100, egyenként 3 éves program várja, melyből fél évet úgynevezett on-the-job tréningként különböző vállalatoknál és szervezeteknél töltenek gyakornokként a diákok, hogy megtapasztalják a munka világát. A finn oktatási rendszerben nincsenek zsákutcák, büszkék arra, hogy a korábbi nem megfelelő választások vagy a választás hiánya nem jelenti egyik diák számára sem a lemaradást. Mindkét középiskolai rendszerből lehetséges a továbbtanulás, a felsőoktatás mindenki számára elérhető, államilag támogatott.

A finn iskolákban már első osztályban találkoznak pályatanácsadóval a diákok, onnantól kezdve minden szinten bárki számára elérhető a szakmai segítség. A pályatanácsadók karrier tanácsadással, pályaválasztási tevékenységekkel, különböző oktatási intézményekkel és külső vállalatokkal való kapcsolattartással, karrier napok és állásbörzék szervezésével is foglalkoznak. Fontos, hogy csapatban dolgoznak, sohasem egyedül, így munkájukat pszichológus, szociálismunkás, iskolai nővér és más szakemberek is segítik.

A finn bemutató után a magyar rendszerről is megnézhettek egy prezentációt a résztvevők. Ebben szó esett a történelmi, politikai és gazdasági előzményekről, amelyek a rendszert formálták, illetve az intézményrendszer jelenlegi állapotára szolgáltatnak magyarázatot.

Ezután a Szent István Egyetem tanárai mutatták be a hazánkban folyó pályaválasztási tanácsadással kapcsolatos képzéseket, majd kötetlen beszélgetés következett. A résztvevők megosztották személyes tapasztalataikat, illetve a finn résztvevők beszámoltak hazánkban szerzett élményeikről és impulzusaikról.

Molnár Szandra

Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors prezentációja

Képek a rendezvényről:

Kategória: Pályaorientációs Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?