Civil nap Salgótarjánban

20160928 Nógrád Nyítas-köszöntés_150047_kicsi

A Magyar Pedagógiai Társaság Nógrádi Tagozata és a Gyermekekért Baráti Kör szervezésében került sor 2016. szeptember 28-án

Magyar Pedagógiai Társaság megalakulása 125. évfordulója tiszteletére rendezett programra a Civil Közösségek Házában.

– emlékeztető és képek

Huszárné Kraft Valéria köszöntötte a résztvevőket, és beszélt a program fontosságáról. Több mint 30 helybéli kolléga jelent meg a rendezvényen.

Kezdéskor szomorúan és megrendülten került sor gyertyagyújtásra és meghallgattuk Szabó Piroska kedves búcsúszavait Dr. Horváth Emilné Gyimóthy Zitára emlékezve – felidézte szavait, tevékenységeit, és köszöntötte jelenlévő fiát.

A Civil Kavalkád ünnepi rendezvényének „Civilek és a kultúra” fő témája az MPT 125 éves évfordulójához kapcsolód helytörténeti előadás, mely Értékek és konfliktusok a nevelési és oktatási hálózat kialakítása és működtetése Salgótarjánban 1922-2016 között már eddig többször volt téma, de most kiegészül a Nógrád Megyei tanügyi anyagokkal.

Az előadó Bódi Györgyné dr., a Balassi Bálint Könyvtár nyugalmazott igazgatója kiváló ismerője és lelkes kutatója a helytörténeti ereklyéknek. Az iskolarendszerek 1868-1918 közti állapotáról a részletes bemutatás jól megvilágította a fejlődő gyártelepi élet mellett a gazdasági és oktatási igények szerinti fejlődési utakat. Részletes képet kaptunk a tanfelügyelet és tankerületi munkálatok terjedéséről. A tartalmi életet jól visszaadta a Nógrádi megyei Tanügy című folyóiratból kiírt témaidézeteket, amelyek tartalma ma is időszerűnek tekinthetők. A századforduló első világháborúig (1900-1914) tartó körszakának eredményeit és problémáit tárták elénk az idézetek, összehasonlító elemzések.

A következő időszak 1918-1944 iskolatörténeti részéből a középiskolai élet jellemzői kaptak hangsúlyos szerepet, valamint a cserkészi és levente mozgalmak említésre kerültek. A Nógrádi-Honti kultúra című lapban olvashatók erről az időszakról. 1944-1989 történeti időszakában az államosítástól kezdve a rendszerváltásig a történések sokszínűségét adta vissza az előadás.

Végül vázlatosan kerül sor az MPT újjáalakulásától napjainkig szóló időszakról – kiemelve a hevesi, nógrádi, szécsényi, balassagyarmati, salgótarjáni tevékenységek egyes állomásait, szereplőit. Sok emléket idéztek fel az elhangzottak.

Villányi Györgyné Jutka az MPT elnöksége nevében köszönte meg a tagozat kiváló munkáját, aktív tevékenységét, az értékek megőrzése és továbbadása érdekében tett pótolhatatlan munkálatokat. Hangsúlyozta, hogy az egymásra figyelés, a mások munkájának megbecsülése és az innovációk terén végzett eredmények továbbadása, valamint a korszerű tevékenységek érdekében tett erőfeszítések terén elsők közé sorolható a megyei pedagógusok eredményei.

A program végén Huszárné Kraft Valéria megköszönte a résztvevők aktivitását, felsorolta a következő időszak tevékenységeit.

Kiscsoportokban az eredmények és feladatok (könyvbemutatói szereplés, könyvkiadási tervek, Staféta tábor, fiatalítás, adatgyűjtési lehetőségek,tervek, programok, stb.) kerültek felemlítése a megjelent kollégák körében.

Horváth Edit kolléganő fényképezett. A képek jól visszaadják a szakmai program hangulatát.

(V.J.)

Képek a rendezvényről:
2016-09-28 Nógrádi tagozat -civil nap Jutka-Vali  _kicsi 2016-09-28- nógrádi tagpzat - közönség 2 _kicsi 20160928_vali előadás megköszönése_kicsi IMG_20160928_előadó Zsuzsika_kicsi IMG_20160928_kiscsoportos beszélgetés_kicsi IMG_20160928_köönség és Jutka_kicsi IMG_20160928_összes hallgatóság_kicsi

Kategória: Nógrád Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?