Csatlakozás

A Diszlexiás Gyerekek Fejlesztéséért Szakosztály csatlakozást kifejező kezdeményezéséhez csatlakozott az MPT elnöksége is. (A nyílt levelet a Tanítanék Mozgalom fogalmazta.)

Nyílt levél Áder Jánosnak,
Magyarország köztársasági elnökének
 
Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Országgyűlés május 30-án csendben megszavazta Az  oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó  törvények módosításáról szóló, Balog Zoltán miniszter  által benyújtott, a sajtóban és szakmai-, illetve érintetti  körökben Tajgetosz-törvénynek nevezett javaslatcsomagot.

Az elfogadott törvénymódosítások több pontját élesen  bírálta a szakmai közvélemény, illetve az érintett érdekképviseleti szervezetek, a törvényhozási folyamat során azonban e véleményeket nem vették figyelembe. Ilyen kifogásolt  pont többek között az, hogy lehetőség nyílik az iskolákban  képesítés nélküli pedagógusok foglalkoztatására, illetve,  hogy enyhe-. és középsúlyos értelmi sérült fiatalok számára  bizonyos tárgyakat gyógypedagógiai végzettséggel nem  rendelkező pedagógusok is taníthatnak ezentúl.  Ezen rendelkezések súlyosan csorbítják az iskolába járó  gyerekek és fiatalok jogát ahhoz, hogy a számukra  legmegfelelőbb, törvényben garantált képzéshez férhessenek  hozzá.

Súlyosan romlanak azon tanulók esélyei is, akik beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdenek (BTMN tanulók), s  akiket ez a törvénymódosítás megfoszt attól a lehetőségtől, hogy bizonyos tantárgyakból részleges vagy teljes felmentést  kaphassanak. Könnyen belátható, hogy egy részterületen  tanulási nehézséggel küzdő gyereknek nem bukásra és  kudarcokra van szüksége, hanem megfelelő szakmai segítségre,  ahogyan az is, hogy ez a most megszüntetett lehetőség segített számos tanulási nehézséggel küzdő, ugyanakkor más területeken jól teljesítő gyereket ahhoz, hogy sikeresen  elvégezze iskoláit, érettségit és akár felsőfokú képzettséget is szerezzen. Ezt az utat vágta el előttük a fent  megnevezett törvénymódosító csomag.

Az oktatási jogok biztosának eddig sem túl nagy mozgásterét szűkítő rendelkezés pedig tovább  csökkenti az érdekérvényesítés, a méltánytalanságok és törvénytelenségek elleni fellépés lehetőségeit az  oktatásügy területén. Magánemberként, szakmai-, érdekképviseleti- és érintett  szervezetek képviselőiként úgy véljük, ezen rendelkezések rendkívül súlyos hátrányokat és károkat okoznak gyermekek tízezrei számára, ezért arra kérjük, éljen az  alaptörvényben foglalt jogával, és a törvényt ne írja alá, hanem küldje meg az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági vizsgálat céljából. 

Budapest, 2017. június 1.

Tanítanék Mozgalom
és több csatlakozó szervezet

Kategória: Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztály, MPT Elnökség, Nem MPT-s hírek, közlemények | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?