Dr. Gulyás Sándor (1937-2016)

Életének 79. évében elhunyt dr. Gulyás Sándor Apáczai-díjas és Németh László-díjas tanár, volt Pest megyei vezető szakfelügyelő, az MPT régi tagja.

Temetése 2016. május 20.-án (pénteken) 14 órakor lesz Érden, az Ercsi Úti Temetőben.

Békésen született, szegény családból származott, a kitűnő érettségi után került az ELTE Bölcsészkarára 1956-ban. Újságíró- és magyar szakon végzett, majd szociológiából doktorált summa cum laude. Az egyetemen tanársegéd volt, de jobban szeretett volna gyerekeket tanítani, ezért ment el szülőhelyének külterületi, részben osztott iskolájába a belencéresibe. Ott sok hátrányos helyzetű, túlkoros tanyai gyerekkel foglalkozottl Az ott szerzett élményeket, tapasztalatokat dolgozta fel a két kiadást is megért: A cigány gyerekek hátrányai és esélyei c. nívó-díjas könyvében. Ez a könyv, akkor valamennyi pedagógiai főiskolán kötelező, vagy ajánlott irodalom volt, de ma is aktuális!

1963-tól Érden tanított a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában. Munkájára felfigyeltek elöljárói és rövidesen járási, majd megyei vezető szakfelügyelő megbízást kapott. Félve vállalta a vezetői megbízást, mert nála idősebb és tapasztaltabb kollégákat is kellett irányítania. Társai viszont elismerték tudását, szerénységét és elfogadták vezetőjüknek. Hosszú, nehéz esztendőket töltött eredményesen Pest megyében szakfelügyelőként.

Országosan is ismertté vált, hiszen a különböző konferenciákon, továbbképzéseken rendszeresen részt vett, többször előadóként is. Számos barátja volt az egész országban. Mindenki kedvelte és szerette őt, mert őszinte, közvetlen, barátságos, jó kedélyű, nótázó, vidám ember volt.

Nyugdíjazás után több ideje maradt az írásra. Tizenhárom kötete – köztük öt nótás könyv, három iskolatörténet, megyei irodalmi emlékek, pedagógiai, honismereti stb. a különböző folyóiratokban megjelent írásai mellett. Sajnos, hogy egyik nagy munkája : Az Apáczai-díjasok lexikona nem jelenhetett meg, mert nem talált kiadóra,hiába pályázott többször és több helyen. Társaságunktól is kapott biztatást és sok jó ajánlást a kiadásra, nem talált meghallgatásra… Talán egyszer, ha posztumusz megjelenhetne, sokat nyerne vele pedagógiai irodalmunk és méltán megőrizné Gulyás Sanyi barátunk emlékét!

(Szabó Imre)

Kategória: Aktuális információk | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?