Elnökségi ülés

Emlékeztető

a Magyar Pedagógiai Társaság elnökségének szeptember 8-iki üléséről

Jelen voltak: Benedek András,  Borbély-Pecze Bors, Fábry Béla,  Kálmán Anikó, Kissné Bernhardt Renáta, Novák István ,Trencsényi László,  Somogyi Zsuzsa, Turcsik Katalin, Villányi Jutka. Kimentette magát Bősze Anikó.

 

AZ ülés egyetlen naprendi pontja a „Stratégia” munkacímű dokumentum  első változatának vitája volt – az elnökségi tagok  előzetes vállalásai alapján készített fogalmazványait Fábry Béla szerkesztette egybe.

A vita elején tisztázódott, hogy  a munkaanyag elhúzódó, a tagság „Mélyéig” hatoló  vitájára és csiszolására számít az elnökség. A mai vita alapján az elnök és az ügyvezető elnök újabb szövegváltozatot szerkeszt, ezt az elnökségi tagok szeptember legvégéig  írásban véleményezik. Majd ennek alapján készül el az október 12-én sorra kerülő Vezetői Kollégium vitájára szánt 2.0. dokumentum, melyet a szervezeti egységek vezetői időben kézhez kapnak. A Vezetői Kollégium vitája alapján átdolgozott 3.0. dokumentum  decemberig lebonyolítandó vitájára kérjük a szervezeti egységeket, akiknek álláspontját a 2020 februári Vezetői Kollégiumon bemutatott 4.0.  verzióban összegezzük. Ennek alapján készül el a 2020. májusára előterjesztendő 5.0. verzió.

A tartalmas vitában műfaji és tartalmi kérdések is felvetődtek. Tisztázódott, hogy a helyzetelemzés ne törzsszövegét képezze a dokumentumnak, hanem kísérje azt, s a stratégiai dokumentum tartalmazzon  elvi, teoretikus megfogalmazásokat is, egyben  gyakorlatias instrukciókra mozgósítsa a tagságot.  Szó esett a hagyományok és a korszerűsítés szükséges egyensúlyáról is. Szó esett az erőforrások bővítésének nehézségeiről és szükségességéről, egyben az erőforrások racionális felhasználásáról, a személyes közösségi élmény és a digitális platformok felhasználásának egyensúlyáról, a tagság önszerveződésének és önkiszolgálásának határairól és lehetőségeiről, a szélesebb  nyilvánosság elérésének lehetőségeiről és korlátairól, a szakmai típusú  megszólalások és a szakpolitikai  reflexiók optimális arányáról, hatékonyságáról.

 

Az  emlékeztetőt készítette

Trencsényi László

Kategória: MPT Elnökség | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?