Emlékeztető

az MPT  elnökségi üléséről

június 29., Csillebérci Ifjúsági Központ (Ifjúsági Szálló), Bp. XII. Konkoly Thege u. . 21.

Jelen voltak: Trencsényi László ügyvezető elnök, Fábry Béla, Kraiciné Szokoly Mária, Villányi Györgyné Jutka alelnökök, Somogyi Zsuzsanna, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó elnökségi tagok, Pócsik Orsolya FEB tag.

Trencsényi László ügyvezető elnök javasolta, hogy az őszi Vezetői Kollégiumot a Magyar Pedagógiai Társaság elnöksége 2017. szeptember 28. 14.30-ra hívja össze. Napirenden a 2017/18. év előkészítése lesz, különös tekintettel a 2018. májusi tisztújító küldöttgyűlésre. Az elnökség egyetértett azzal, hogy a „kritikus szervezetek” eseményeit erre az időre meg kell tervezni, ha kell elnökségi támogatással. A „választási” év forgatókönyvét Fábry Béla az augusztusi elnökségi ülésre készítse el.

Az ügyvezető elnök a szervezeti egységek helyzete kapcsán tájékoztatta az Elnökséget arról, hogy az újjászerveződött Nemzetiségi Szakosztály őszi ülése a pécsi Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium épületében lesz a Nemzetiségi Pedagógiai Napok keretében.

A Neveléselméleti Szakosztály újjáalakulására és a vezetőség megválasztására az őszi szentlőrinci Gáspár-emlékülés alkalmával kerül sor.

A Fővárosi Tagozat egykori és jelenlegi tagjait, a társaság július 1-én szombaton, 11 órára hívta a Tagozat újjászervezése érdekében, illetve új tagozati elnök választására. Az elnökség Egri Juditot, a Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma egykori társelnökét, a jeles Kontyfa utcai iskola egykori igazgatóhelyettesét, az Oktatási Hivatal volt munkatársát javasolja. A nyílt ülés helyszíne a Csillebérci Staféta tábor.

Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó elmondta, hogy a Veszprém Megyei Tagozat újjáalakulásának előkészítésére munkabizottsági ülést tartottak június 15-én Veszprémben. A bizottság munkájában részt vesz Fábry Béla alelnök, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó elnökségi tag, Salamon Tamásné balatonfűzfői óvodavezető, Kádár Judit, Pohl Brigitta és Tóthné Pálmai Zita veszprémi tanárok. Az újjáalakuló ülést szeptemberre tervezik. Villányi Györgyné javasolta, hogy a Tagozat munkájába vonják be Ráczné Németh Csilla ajkai óvodavezetőt is.

Trencsényi László elmondta, hogy a kritikus szervezeti egységek közül a Szakképzési Kollégium helyzete a legválságosabb. Kraiciné Szokoly Mária szólt a szakképzés szakmai érdekképviseletének erősítési szükségességéről, s hogy keresni kell e téren a kapcsolatokat. Fábry Béla elmondta, hogy a Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködésre van szükség. Javasolta a szakmai érettségik tapasztalatainak feldolgozását konferencia keretében. Somogyi Zsuzsanna három terület problémakörét emelte ki: gond van a tanulószerződésekkel, hiányoznak a jó szaktanárok, gond van a szakmai gyakorlattal. Kraiciné Szokoly Mária a Felnőttképzési Szakosztály részéről együttműködést ajánlott. A tervezett program kidolgozásának határideje a Vezetői Kollégium ülése.

Trencsényi László a szervezeti egységekkel kapcsolatos problémák kérdéskörében még elmondta, hogy a Baranya -Tolna megyei (Dél-dunántúli) Tagozat egyesülése óta  igazán még nem működik.  A Neveléstörténeti Szakosztály alig  képviseltette magát a színvonalas ünnepi megemlékezésen, amelyre június 9-én az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán az MPT újjáalakulása 50. évfordulója alkalmából került sor.

Az ügyvezető elnök a Magyar Pedagógiai Társaság elnöksége nevében továbbított, a 134/2016. (VI.10.) Korm. rendelet módosításának tervezetéhez felkérésre készített véleménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy konstruktív kritikusok próbálunk lenni.

Az Elnökség következő megbeszélést 2017. augusztus 25-én 11.30-kor tartja kapcsolódva az aznap 10 órakor kezdődő Visegrádi utcai ünnepséghez, melyet Ádám György egykori társasági elnök emléktáblájánál rendez a kerület.
Az emlékeztetőt készítette Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó

Kategória: MPT Elnökség | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?