EMLÉKEZTETŐ

A MAGYAR PEDAGÓGIAI TÁRSASÁG

FŐVÁROSI ÉS PEST MEGYEI TAGOZATA

2018. május 15.-én, a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban megtartott üléséről

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója Gál Ferenc nyitotta meg a kiállítást és az ülést, majd Bizjákné Újvári Ibolya zongoratanár teremtette meg a kellemes hangulatot, átkötötte a témákat és zárta le az ülést zongorajátékával.

Egri Judit tagozatvezető köszöntötte az előadókat, az MPT alelnökét: Villányi Jutkát, az MPT tagokat és a vendégeket, majd a témák feldolgozása következett.

Téma: Nemcsak Nagyi…A személyiség kiteljesedése az első 50 év után…

Ami eddig kimaradt az életedből…

Van, aki alig várja a nyugdíjas éveket, van, aki retteg, hogy „mi vár” rá, van, aki magába süllyedve hagyja magát sodortatni és feleslegessé válni a második 50 évben. Szerencsére, Gálosné Szűcs Emíliát nem ebből a fából faragták. Lelkesen, optimistán beszélt az új önmegvalósításról, a szabad szárnyalás öröméről, az alkotás izgalmas szépségeiről, egy bölcsebb, emberhez méltó derűs élet lehetőségéről. Mondandóját negyven bűbájos csimota képével és kedves, vidám verseivel illusztrálta, de az idősekről alkotott hét portréja is arról beszélt, hogy „Az élet szép! Tenéked magyarázzam?” És valóban elhitette a jelenlevőkkel, hogy életük vég nélküli játék, kiteljesedés, lelki értékeik szétosztása. „A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota” – mondta Albert Schweitzer. És módszert is kaptak a jelenlevők, ifjak és „szépkorúak” az örök fiatalsághoz, amely így hangzott: „Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül!”

Téma: Az érzelmi intelligencia fejlesztési lehetőségei a köznevelési intézményekben

A Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány fiatal munkatársai Szekeres Eszter és Páll Gábor „In medias res” valamennyi résztvevőt bevonta az érzelmek kifejezését fejlesztő gyakorlatokba, akik jól vették a lapot, könnyen bekapcsolódtak az izgalmas „játékokba”. A téma elméleti feldolgozását videó és ppt bemutató segítette. Szabó Péter a Jánoshidai Általános Iskola tanítója élménybeszámolót tartott a program bevezetéséről és a tanítványainál mutatkozó hatásáról, többek közt az együttműködési képesség fejlődéséről. Majd ismét társasjátékok következtek, amit láthatóan mindenki élvezett, hiszen senki sem sietett, nem ment el hamarabb. A témát a Rogers Alapítvány pedagógus-továbbképzésként is feldolgozta, úgyhogy akinek kedve van, jelentkezhet a képzésre!

Kötetlen beszélgetéssel fejeződött be a nap, az iskolában már csak mi voltunk és az ülés végét váró takarítók.

Az ülést felvette a Zugló TV, a lejátszás időpontjáról még nincs hír.

Köszönet a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának a lehetőségért, és MINDEN résztvevőnek aktivitásukért!

Egri Judit

Képek a rendezvényről:

Kategória: Fővárosi Tagozat, Pest Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?