Emlékeztető a Vezetői Kollégium üléséről 2015. november 14

A művészetnek a nemzetek közti gyűlölet ellenszereként alkalmazható hatására fókuszáló  Sibelius-Bartók Emlékkonferencia után megtartotta évi ülését a VK.

Képviseltette magát a Szakmai pedagógusképzési Szakosztály, a Fővárosi Tagozat, a Neveléselméleti Szakosztály, Pályaorientációs Szakosztály, Felnőttnevelési Szakosztály, Családpedagógiai Szakosztály, Mozgalompedagógiai Szakosztály, Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottság, Makarenko Munkabizottság,  Diszlexiás Gyerekek fejlesztéséért Szakosztály,  Szókincsháló Szakosztály, Kisgyermeknevelési Szakosztály, Szakképzési Kollégium, Színes Húrok Szakosztály.

Trencsényi László ügyvezető elnök az ütemezésről szólt: december 14-én a fővárosi Szlovák Iskolában – a jubilánsok köszöntésével együtt – megalakul az Emlékbizottság, várhatóan január 29-én – együtt a Szakmai Kollégiummal – a program útjára indul.

Ennek alapelvei: a 125 év előtti vagy más történeti események hátterét képezzék a jelen kérdéseivel való találkozásnak, érvényesüljön az integráltság elve (szervezeti egységek, más szervezetek együttműködése), az önkéntes – saját erőivel józanul számoló – emberierőforrás-felhasználás, a jó nyilvánosság, új, akár fiatalabb nemzedékek bevonása.

Szokoly Mária alelnök kommentálta a kézhez kapott  (s jelen levélhez is eredeti formájában csatolt) tervezetet, felerősítette az alapelvek hangsúlyait, méltatta a tervezett programokat, a megnyert partnereket, erősen szorgalmazta nemzetközi kapcsolatok igénybe vételét.

A vitában elhangzott: a Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottsága “Elveszett gyerekkorok nyomában” című rendezvényéhez keres partnereket (egészen a Gyermekjogi Koalicióig, akár  a mozgalompedagógusok javasolta Gyermekbarát-évforduló ügyéig), a rendezvénysorozat része a február 7-iki Tani-tani konferencia is, a Diszlexiás Szakosztály és a Szakképzési Kollégium szervezte “Tanulásban akadályozottak a szakképzésben” konferencia is. A 10. Mozgalompedagógiai Füzet a “Vasvári-diplomásokat” mutatja be. Az alelnök éppen a délelőtti rendezvény ihletésére javasolt egy művészeti gálát, később ehhez művésztanárok koncertje, kiállítása is felvetődött (ugyan e célcsoportnak vannak hagyományos szervezetei és rendezvényei is). A “tudásmenedzsment-tudástranszfer” témához  érdemes integrálni a Színes húrok finn tapasztalatairól szóló beszámolót, a DL szakosztály üzenetét, a kisgyermeknevelők hungarikum-felterjesztésének ügyét, a Nagy Sándor centenáriumot, stb..

Csillag Ferenc javasolta, hogy hazai MPT-s előadók kínáljanak megjelenést határon túli rendezvényekhez, pl. Csíkszeredán.. Tölgyesi József Navracsics Tibor EU-biztos meghívását javasolta

Konstruktív beszélgetés folyt a társasági honlap Ki kicsoda? rovatáról, a Facebook-oldalról, különösen az iskolagyűjtemények, emléktáblák fotósorozatáról. Szó esett arról, hogy a Loránd-konferencia szervező bizottságához máris csatlakozott az ELTE PPK NI, az IFA, a HAT Alapítvány, a ME Tanárképző Intézet, a Tani-tani szerkesztőség.

Az elnökség várja a felajánlásokat, javaslatokat, s januárban elindítja a projektet.

Lejegyezte: Trencsényi László

Kategória: Színes Húrok Szakosztály (Zenepedagógusok), Vezetői Kollégium | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?