EMLÉKEZTETŐ az MPT Elnökségének 2019. júniusi üléséről

2019. június 3.

Jelen voltak: Trencsényi László, Villányi Györgyné, Turcsik Katalin, Kálmán Anikó, Bőszéné Szathmári-Nagy Anikó, Fábry Béla, Somogyi Zsuzsa

Írásban fejtette ki véleményét: Bernhardt Renáta, Borbély-Pecze Bors Tibor

Helyszín: Meta Don Bosco Szakgimnázium, XI. Mérnök u. 39.

Napirendi pontok

 1. Az őszi Vezetői Kollégium és a Szakmai Kollégium témáinak és időpontjainak kijelölése

Vezetői Kollégium2019. október 12. 10.30 ELTE Kazinczy u. 23-27.

Téma: a. Az MPT a XXI. sz. második évtizedének küszöbén – stratégia

1.Őszi rendezvények

2. Szervezeti feladatok az év második felének végén

Szakmai Kollégium2019. nov. 18. 14.30

Előadó: Csányi Vilmos akadémikus

Téma: Kulturális evolúció, tanulás – elegendően gyors-e a klímaváltozás elviseléséhez?

 1. Az MPT a XXI. sz. második évtizedének küszöbén – stratégia 1.0

A küldöttgyűlési határozatnak megfelelően hozzá kell kezdeni a stratégiai dokumentum kidolgozásához. E dokumentum első vita-fóruma a Vezetői Kollégium, az itt, a vita eredményeként kialakuló vitaanyagot a szervezeti egységek az ősz folyamán vitassák meg, a 2020. évi VK-ra készüljön el e viták dokumentumai alapján a 2.0 változat, melyet a küldöttgyűlési felkészülés keretében az elnökség ismételten vitára bocsájt, majd a 2020. évi küldöttgyűlésre kell elkészíteni az ott vitatható, határozatra szánt változatot. Az Elnökség számít az MPT tagjainak, szervezeti egységeinek aktivitására.

A 2019. évi küldöttgyűlési beszámolót alapul véve a készítendő dokumentum hét fejezetben foglalná össze az MPT-nek a következő évekre, esetleg a ciklusidőn túlra vonatkozó stratégiai téziseit. E tézisek – jelen megközelítés szerint – nem érintenék az Alapszabályban megfogalmazott célokat, feladatokat – a Társaság küldetését -, foglalkoznia kell viszont azzal, hogy e küldetésnek mik a jelen időben adekvát tevékenységei, szervezeti keretei, mik a társadalmi megjelenés formái

Az első változat elkészítésében az elnökség tagjai az alábbi dokumentum-elemek elkészítését vállalták (augusztus végi határidővel).

 1. A társadalmi környezet (független változók) – Trencsényi László
 2. A Társasági tevékenységei – Villányi Györgyné
 3. A szervezet – Fábry Béla
 4. Társadalmi megjelenés, nyilvánosság – Turcsik Katalin, Kálmán Anikó
 5. Erőforrások – Fábry Béla
 6. A társasági munka „dinamikája” – Trencsényi László
 7. A Társaság a nemzetközi térben – Borbély-Pecze Bors Tibor
 1. A társasági honlap fejlesztése

Turcsik Katalin tájékoztatta az elnökséget a munka folyamatáról, állásáról. Somogyi Zsuzsa jelezte, hogy Pálvölgyi Gábor ma délelőtt elküldte javaslatait, melyet a munkacsoporttal folytatott konzultáció alapján készített. Turcsik Katalin vállalta, hogy e javaslatot – tervet – elküldi az Elnökség tagjainak, várva az építő észrevételeket, javaslatokat.

 1. Staféta Tábor/Orosháza – Villányi Györgyné

A tábor programja véglegesnek tekinthető. A digitalizáció jelenségvilága, ill. a békáscsabai szlovákság hagyományegyüttese áll a tábori program középpontjában. A jelentkezés a korábbi év/ek/hez képest mérsékeltebb. Malatyinszky Szilárd a Kodolányi Egyetemmel együttműködve házigazdaként készül a táborra.

5. Az őszi rendezvények (Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért – sorozat)

Szokolyné Kraici Mária, mint a Felnőttképzési Szakosztály vezetője továbbra is vállalja szervezést, koordinációt. A hagyományos programok mellett – pl. könyvbemutató – várjuk a szervezeti egységek program-vállalásait

 1. Pályázati támogatások

A pályázati munka eredményeként támogatást nyertünk az Ádám György Érdemérem átadására, a „Rendszerváltás – MPT az átalakulás sodrában” feldolgozására, a keresztény kultúra és a közösségnevelés programsorozat dokumentálására, a Staféta Tábor programjainak szervezésére, az állam szerepe az oktatási rendszer működtetésében téma elemzéséhez, valamint támogatást nyertünk működési költségeinkhez is.  

A pályázati támogatások felhasználásáért és az elszámolásért Fábry Béla ügyvezető elnök a felelős.

A következő elnökségi ülés időpontja: 2019. szeptember 9. 14 óra

 Az emlékeztetőt Somogyi Zsuzsa készítette.

 

 

Kategória: MPT Elnökség, Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?