Ezt mondtam

A “Milla-tüntetésen” december 3-án az Országgyűlési Irodaház előtt Nádori Lídiát követve a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) megbízásából a pódiumon.

Kedves Barátaim, én mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy hallgassatok  Nádori Lidiára, Licire. Régóta ismerem, bár a Hálózatban csak egy hónapja dolgozunk megfeszített tempóban együtt, állunk-topogunk a HAT-ban egyesült civil társainkkal harmadik hete hidegben, fagyban a Parlament előtt szolid, amolyan  européer értelmiségien jámbor tiltakozásainkkal.

 Ez a küzdelem a mienk, a mi nemzedékünké. Ugyan nem számítottunk már rá, de végigcsináljuk. Győzünk-e, elbukunk-e? Ez a mi ügyünk!

De hogy gyerekeinket, unokáinkat – a jövőt is –  fenyegesse a kormányzat, ezt nem szabad megengedni!

Én Trencsényi László vagyok,  3 gyermekem van , két unokám. 40 éve tanítok – ez mintegy 4000 diákot jelent (hátha van itt köztük valaki). Értük aggódom. (Azokért is – hiszen szabad szellemben neveltem-oktattam jó szóval  őket – akik ma netán  nincsenek velem azonos véleményen.)
Megtapasztaltam az alábbiakat:
Nem igaz, hogy az iskola szereplői jogainak kiterjesztése a kötelességteljesítés kárára van. Sőt: igazolódott 40 évem alatt, hogy a jogok kiterjesztése fokozott teljesítményjavuláshoz vezet. A jogelvonás ÉS a jogok egyenlőtlen elosztása zülleszti el az isolát.
Nem igaz, hogy a  tanulóknak, szülőknek, pedagógusoknak adott “több demokrácia”  ártana az iskolai teljesítménynek. A demokrácia gyakorlása vezet pedagógiai eredményekhez egy demokratikus társadalomban. A demokrácia elvonása vagy egyenlőtlen elosztása teszi tönkre az iskolát.
Nem igaz, hogy a különböző “Másságokkal” bíró gyermekek szétválasztása árt az iskolának. A másságok alapján szerveződő szegregációs veszélyek növelése szünteti meg a magyar társadalom elemi integritását.
A törvény ezen hazugságokra építi szabályait. Ezért kell megakadályozni hatályba lépését.
 A HAT erre szólít fel mindenkit. December 19-én  (is) mutassuk meg együtt: a köznevelési törvény szimbóluma mindannak, ami sérti a magyar társadalom teljesítőképességét, tagjainak egyenjogúságát, a nemzet kohézióját.

4000 diákomnak, 3 gyermekemnek, 2 unokámnak, barátaiknak, kollégáimnak, pedagógus rokonaimnak és őseimnek csak így tudok tisztán a szemébe nézni.

 


Kategória: Álláspont | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?