Fontos partnerünk emlékezetére

sz-toth-janos

 

Gyászjelentés (MPT)

2019. június 25-én elhunyt Dr. Szigeti Tóth János (Mindszentkálla, 1947-2017), szociológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető docense, az ELTE PPK FTI óraadó tanára. Életműve a népfőiskolai mozgalomhoz, az iskolán kívüli felnőttképzéshez, az aktív állampolgárság és a demokratikus részvétel kérdéskörének kutatásához és hazai gyakorlatának megalapozásához kötődik. Évtizedeken át a Magyar Népfőiskolai Társaság alapító elnökeként a civil mozgalmak és szervezetek meghatározó személyisége, a Felnőttoktatás Nemzetközi Tanácsának alelnöke (Toronto, 2000-2002), az Európai Felnőttoktatási Társaság elnöke(2002-2008), az EU Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóság szakértője.

A rendszerváltás előtt a Népművelési intézet vezetőjeként szoros munkakapcsolatban állt Társaságunkkal, kezdeményezésére együtt csatlakoztuk az Európai Tanulás hete rendezvénysorozathoz és tiz ével ezelőtt megalapítottuk a Tanulás Hete – Művelődés Ünnepe  rendezvénysorozatot.

Elméleti és operatív szakemberként, egyetemi oktatóként, mélyen humanista, közéleti emberként  sokat tett a magyar felnőttképzés európai irányba történő fejlesztéséért, a korszerűen értelmezett felnőttkori tanulás széles körben történő népszerűsítéséért,  jó gyakorlatok kutatásáért, terjesztéséért.

Emlékét megőrizzük. (K.M.)

Kategória: Felnőttképzési Szakosztály, Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?