Jelentés az MPT Felnőttképzési Szakosztály 2016. évi tevékenységéről

A szakosztály 2016-ban kiemelt feladatának tekintette az aktív részvételt az MPT megalapításának 125. évfordulója tiszteletére rendezett emlékév eseményeiben. Célunk volt kisszámú, de reprezentatív, az évfordulót méltán szimbolizáló események megvalósítása a fővárosban és vidéken

Az emlékév során az alábbi rendezvényeket valósítottuk meg:

  • 2016.04.15. Az emlékév országos, több mint 100 fős “Az értelemig és tovább….konferencia a felsőoktatásról” című egynapos nyitókonferenciának az ELTE PPK adott otthont.

  • A Felnőttképzési Szakosztály és az ELTE PPK az emlékév keretében önálló tanulmánykötetet jelentetett meg „A felnőttképzésről három generáció nézőpontjából” címmel. A kötet az 50 éves múltra visszatekintő Felnőttképzési Szakosztály három generációjának írásaiból válogat bemutatva, hogy a Szakosztály mindig gyűjtőhelye volt és jelenleg is gyűjtőhelye az andragógia progresszív kutatóinak. A kötet bevezetője összefoglalja a szakosztály 50. éves történetét. A kötetről ismertető jelent meg az Opus et Eductio c. online folyóiratban.

  • A Felnőttképzési Szakosztály a Társaság fennállásának 125. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett felnőttképzési témájú írások megjelentetésére. A beküldött pályaművek egy része megjelent „A felnőttképzésről három generáció nézőpontjából”c. kötetben.

  • 2016.09.27. Hagyományainknak megfelelően a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen könyvbemutatót szerveztünk a NMI új székházában, amelyen hét, 2016-ban megjelent felnőttképzési és pedagógiai témájú könyvet mutattunk be.

  • Elkészítettük a szakosztály elmúlt évtizedeinek tevékenységét bemutató posztert, amelyet a 2016.11.29-i zárókonferencián mutattunk be.

  • 2016.09.15.Az évforduló jegyében a Művelődés hete 2016′ rendezvénysorozat hagyományos Felnőttképzési road show eseménye a „Fenntarthatóságra és egészségre nevelés a felsőoktatásban és a felnőttképzésben” c. konferencia volt, amelyet Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetemmel közösen szerveztünk.

  • 2016.11.29. A felnőttképzési Szakosztály volt a szervezője az emlékév nagysikerű mintegy 160 fős zárókonferenciájának, amely „A pedagógia új dimenziói” címet viselt, és amelynek a BME K. épület díszterme adott helyet. A plenáris előadásokat követően a résztvevők három szekcióban vitatták meg a plenáris előadásokhoz kapcsolódó aktuális témákat. A konferencián részt vett az MPT határon túli tagozatának néhány képviselője.

  • Szakosztályi keretben megemlékeztünk Zrinszky László tagtársunk haláláról, akit az ELTE PPK saját halottjának tekintett. Ennek kapcsán hozzájárultunk a temetés méltó megszervezéséhez.

2017. január 3.

Kraiciné Szokoly Mária

a szakosztály elnöke

Kategória: Felnőttképzési Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?