Korczak, Fiúkfalva, Gyermeklét 2018

Beszámoló és tervek

Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottság

A 2018-as esztendő a forrásteremtés és a nyilvánosságban való erőteljesebb megjelenés szándéka jegyében telt el.

Sikerként könyvelhetjük el, hogy az új Korczak-kötet (Joski,Jaski i Franki) fordítására, kiadására, grafikai megvalósítására  csaknem egymillió forintnyi pályázati támogatást sikerült elérnünk. (Krakkói Könyvintézet, Nemzeti Kulturális Alap, Göncz Árpád Alapítvány, EMIH stb.). E körben kiemelkedik, hogy együttműködést alakítottunk a MOME hallgatóival egy Korczak-kurzus erejéig.

Együttműködésben a kecskeméti Neumann János Egyetemmel  ősszel megrendeztük a Gyermeklét 2018 elnevezésű konferenciát, melynek előadói közt az Állampolgári Jogok Biztosának Hivatala, a Hintalovon Alapítvány, az Ifjúság Szakmai Társaság, a Tanext Akadémia, az UNICEF Magyarország, a Zöld Kakas Lyceum, és más szervezetek  szakembereit köszönthettük, akik igen színvonalas referátumokat tartottak. Korábbi társelnökünk, Simon Mária mellett az MPT több szakosztályának vezető aktivistái is szerepeltek az előadók körében (Korai Iskolaelhagyás Megelőzéséért, Szabadidőpedagógia, Prevenciós szakosztályok.) Az egyetem sajnos nem biztosította az ígért hangfelvételt, illetve nem igazán mozgósította a hallgatókat, így a konferencia üzenete és mondanivalója nyilvánosságáért újabb erőfeszítéseket kell tennünk.

A szakosztály impozáns jelenléttel vett részt a Goldmark-teremben szervezett Korczak-konferencián.

A Gyerekjogi Egyezmény 5 évenkénti felülvizsgálata kapcsán – a Gyerekjogi Civil Koalíción (GyJCK) tagjaiként – dolgozunk abban a munkacsoportban, amelyet a Hintalovon Alapítványnál Németh Barbara gyerekjogi koordinátor vezet. (Gyerekeknek szóló online kérdőív előkészítése, pedagógusoknak készülő segédanyag a kérdőívhez, szakértői munka.) 2019-ben nemcsak a kormány jelentése kerül az ENSZ Gyerekjogi Bizottsága elé, hanem a civilek és a gyerekek is meghallgatást nyernek. E munkánk az előbbiek segíti. A GyJCK által készítendő civil jelentésben is közreműködünk az oktatást érintő kérdésekben.   

Orosházi Katalin tagtársunk kezdeményezésére beadvánnyal kerestük meg az ombudsmant a kórházban tanuló gyerekek helyzetét illetően, érdemi választ még nem kaptunk.

„Leletmentő” életútinterjút vettünk fel a 95 éves Pataki Gyulával, a Fiúkfalva egykori alapítójával. A vágott, szerkesztett, dokumentumokkal gazdagított, mintegy két órás végleges változat nyilvános bemutatóját (a fővárosban, és vállalkozó szervező esetén Debrecenben) tavaszra tervezzük. A Fiúkfalva megalapításának 75. évfordulójának tiszteletére áprilisban az OPKM-ban alkalmi kiállítás nyílik a jeles kezdeményezés dokumentumaiból.

A szakosztály tagjai csatlakoztak a Közösségpedagógia Szakosztály „Kereszténység és közösségi nevelés” című beszélgetéssorozatához, nagy létszámmal vettünk részt Füzéki Bálint és Merényi Zsuzsa vezette beszélgetésen a Gaudiopolisról.

 

A jövőt illetően a 2018-ban megkezdett projektek folytatása mellett fokozni kívánjuk a gyermekvédelem jelenét feltáró, befolyásoló aktivitásunkat, ugyanígy a szakosztály stabilizálását, egyben fiatalítását.

Ennek jegyében befejezzük – intenzív promóciós tevékenységgel, várhatóan a budapesti Lengyel Intézettel együttműködve – a Korczak könyvkiadói projektet; végigvisszük a Fiúkfalva-film és kiállítás köré szerveződő aktivitásokat, részt veszünk a Közösségpedagógia Szakosztály gyerekvédelmet érintő újabb találkozóin. Negyedévente tervezünk tartani egy-egy aktuális, tematikus összejövetelt.

2019 január 18.

Dr. Makai Éva szakosztályi elnök

Kategória: Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottság | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?