Közösségpedagógia

Beszámoló

Az MPT Közösségpedagógia Szakosztály 2018. évi munkájáról

valamint terveink a 2019.évre

A 2018. évi küldöttgyűlésre készülve a Makarenko Munkabizottság vezetője, Tölgyesi József, figyelemmel a Gáspár László Év tapasztalataira is, felvetette, hogy a továbbiakban a Társaság szervezeti keretein belül a közösségpedagógia jeles képviselőinek munkásságával foglalkozzunk. Az ott megjelentek a felvetést pozitívan fogadták, és úgy döntöttek, hogy a továbbiakban, a Makarenko Munkabizottság jogfolytonos szervezeti egységeként Közösségpedagógia Szakosztály néven folytassuk munkánkat.

Az őszi társasági munka szezonjában elsőként Loránd Ferenc munkásságával foglalkoztunk- Hortobágyi Katalin sajtó alá rendezte Loránd Ferenc munkásságának bibliográfiáját, s könyv formátumban gondoskodott annak kiadásáról. E kötet volt az apropója, hogy a Zöld Vadonban – az ELTE PPK könyvtárában – beszélgessünk Loránd Ferenc munkásságáról, különös tekintettel azon publikációkról, amik az ő munkásságának kibontakozásában kulcsfontossággal bírtak, megvilágították azt, mi is a Loránd-i életmű fundamentuma.

A szakosztály az ősz során egy beszélgetés-sorozat szervezésébe kezdett. A keresztény kultúra és a közösségpedagógiai kapcsolatát állítottuk e sorozat középpontjában.

Elsőként e sorozatban Sztehlo Gábor munkásságát a Gaudiopolis-polgárok visszaemlékezései alapján dolgoztuk fel. Ismételten a Zöld Vadonban, az egykori neveltek képviseletében Füzéki Bálint és szakértő Sztehlo-kutató, Merényi Zsuzsa idézték fel a gyermekmentő evangélikus lelkész erőfeszítéseit, küzdelmeit, pedagógiai tevékenységének eredményeit.

A Szakosztály következő programja Mustó Péter jezsuita atya latin-amerikai közösségpedagógiai vonatkozásban is kiemelkedő tevékenysége. E programra terv szerint február végén kerül sor.

Tervezési fázisban van a közösségpedagógia további felekezeti megközelítési bemutatása, valamint e programsorozathoz kapcsolódóan egyéb közösségpedagógiai gyakorlatok értelmezése.

 

Fábry Béla

a Közösségpedagógia Szakosztály elnöke

Kategória: Közösségpedagógiai Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?