Levél a minisztériumba

Tisztelt főosztályvető-helyettes úr!

Köszönettel megkaptam véleményezésre a szakközépiskolák és a szakgimnáziumok közismereti kerettanterveit. Az OFI igyekezett az oktatáspolitika megrendelésének legjobb szakmai felkészültsége szerint megfelelni.

Az új szakközépiskolák és szakgimnáziumok létrehozása elfogadhatatlan. A szakgimnáziumok közismereti óraszámát mintegy 600 órával lecsökkéntették az eddigi szakközépiskolai óraszámokhoz képest. Ez azt eredményezi, hogy a szakgimnáziumokban lehetetlenné válik a Nemzeti alaptanterv teljesítése, a szakiskolák – új nevükön – a szakközépiskolák már 3 éve nem képesek e feladatnak eleget tenni. Most már a középfokú iskolák 2/3-a nem felel meg a NAT követelményeinek.

A szakgimnáziumok kerettanterve lehetetlenné tesz a tanulók számára a pályamódosítást, ez szintén elfogadhatatlan.

Az új szakközépiskolákban a 9-11 évfolyamok átlagában heti 6 órában tanulnak közismereti tantárgyakat a tanulók. Erre az “alapra” két év alatt lehetetlen az érettségi vizsgára felkészíteni. Ez a szülők és a tanulók becsapása.

Kérem, hogy a szakközépiskolák és a szakgimnáziumok kerettantervét ne vezessék be, ne tegyék tönkre a szakképzés két iskolatípusában tanuló fiatalok jövőjét. A szakképzés koncepcióját a szakma képviselőivel tárgyalják újra.

Dr. Szenes György

Kategória: Szakképzési Kollégium | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?