Nemzetiségi nevelés tanórán kívül

A fenti címmel rendezett tanácskozást Békéscsabán a Mozgalompedagógiai és a Nemzetiségi Nevelési Szakosztály. A rendezvénynek kitűnő házigazdája volt a Békéscsabai Szlovák Klub, amely Ancsin Pálné vezetésével nagyszerű feltételeket biztosított a lebonyolításhoz, a Szlovák Tájház pedig ideális helyszín volt. Köszönjük a helyi szervezők odaadó munkáját, a finom ebédet, a minden igényt kielégítő vendéglátást, az idegenvezetést.

Az előadók – Ancsin Pálné, a Szlovák Klub vezetője, Vályi Réka, a Snétberger Tehetség Központ munkatársa, Frank Ildikó, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn igazgatója (akinek korreferátuma akadályoztatása miatt felvételről hangzott el) és Csendes Krisztina, a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum munkatársa – különböző területeken és megközelítésben egyaránt az élményt nyújtó személyes részvétel jelentőségét hangsúlyozták. Trencsényi László összefoglalójában egyebek között kitért arra, hogy a nemzetiségi kultúra határokon is átívelő híd szerepe az a területen, amelyen a nemzetiségi nevelésnek és a mozgalompedagógiának közös feladata lehet.

A rendezvényen adtuk át a Mozgalompedagógiai Szakosztály Vasvári Diplomáját Ancsin Pálnénak a magyar gyermekek és fiatalok körében több évtizeden át kifejtett áldozatos nevelőmunkája elismeréséül.

A tanácskozáson készült fényképek megtekinthetők a Galériában.

Révész György

Kategória: Békés Megyei Tagozat, Mozgalompedagógiai Szakosztály, Nemzetiségi Nevelési Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?