Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: beszámoló és munkaterv

A Magyar Pedagógiai Társaság Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Tagozatának 2016. évi beszámolója és a

2017. évi munkaterve

A megyei tagozat önálló programokkal és társrendezésekkel segíti a megyei pedagógiai közéletet. Főbb tevékenységi formák: konferencia, felolvasó ülés, foglalkozások, könyvbemutató, szakmai műhely meglátogatása. A tagozat nyitott rendezvényeket tart, amelyeken az érdeklődők megkötés nélkül részt vehetnek.

Az alapvető feladatok rendezése

A tagozat létszámának növelése. Az elmúlt években a középiskolák és az általános iskolák pedagógusainak irányába próbáltunk aktívabb tagszervező tevékenységet kifejteni, több-kevesebb sikerrel.

A folytonosság fenntartása, a tagozat folytatható hagyományainak ápolása.

Kapcsolattartás a társaság tagjaival, más érdeklődőkkel

Az információ áramlás meggyorsítása és a jobb kapcsolattartás érdekében 2010-ben weboldalt indítunk: pedagogiaitarsasag.hupont.hu címen. A weboldalon megtalálható minden rendezvényük előadás anyagainak elektronikus változata is. A társaság tagjainak és minden érdeklődőnek az észrevételeit, megjegyzéseit a 2010-ben létrehozott e-mail címen: pedagogiaitarsasag@gmail.com címen várjuk. Itt válaszolunk felmerülő kérdéseikre is. 2009-ben egy önálló, lektorált kiadványt indítottunk „Pedagógushivatás” címen, melyben a rendezvényeink előadás anyagait jelentetjük meg. Évente egyszer-kétszer tudunk így megjelenni a tagjaink előtt. 2011-ben angol nyelvű kiadvánnyal rukkoltunk elő. 2016-ben már kilenc számmal rendelkezünk.

A tagozat 2016-ben a következő rendezvényeket, programokat rendezte, szervezte.

 • 2016-ben központi feladatként (a 2013-ban elkezdett) a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatók felzárkóztatását tekintettük. 2016-ban a kulturális kompetenciák fejlesztését valósítottuk meg. Az év folyamán több alkalommal tartottunk számukra foglalkozást.

 • Reformáció és Nemzet” címen tanácskozás szerveztünk.

 • 2016-ben is továbbfolytattuk tematikus látogatássorozatunkat. 2016-ban ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Napkori Erdei Iskolát látogattuk meg.

 • Széchenyi István és az oktatás, nevelés” címen szerveztünk tanácskozást.

 • 2016-ben a „Pedagógushivatás” című kiadványunk számát sajnos nem sikerült tovább növelni, az anyagi nehézségek nem tették lehetővé.

 • Az év folyamán egy neveléstörténeti felolvasó ülést rendeztünk, melynek témája, címe „Nők szerepe az oktatásban” volt.

A tagozat 2017. évi munkaterve

 • 2017-ben központi feladatként (a 2013-ban elkezdett) a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatók felzárkóztatását tekintjük. Ebben az évben a digitális kompetenciák fejlesztését tűztük ki célul.

 • Reformáció 500 éve” címen tanácskozás szervezése.

 • 2017-ben is továbbfolytattuk tematikus látogatássorozatunkat. Ebben az évben ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Nyírteleki Kedves Házat szeretnénk meglátogatni.

 • Differenciálás a tanításban” címen rendezvény szervezése.

 • 2017-ben a „Pedagógushivatás” című kiadványunk számát tovább szeretnénk növelni. Az anyagi nehézségek ellenére fontosnak tartjuk, hogy minden évben újabb kötettel jelenjünk meg tagjaink, illetve olvasóink előtt.

 • Az év folyamán egy neveléstörténeti felolvasó ülést szeretnénk rendezni, melynek témája, címe „Tanítóképzés Nyíregyházán”.

Nyíregyháza, 2017. január 30.

Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna
Magyar Pedagógiai Társaság
Sz-Sz-B Megyei Tagozatának
Titkára

Dr. Dráviczki Sándor
Magyar Pedagógiai Társaság
Sz-Sz-B Megyei Tagozatának
Elnöke

Kategória: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?