Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tagozat

A Magyar Pedagógiai Társaság Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Tagozatának 2018. évi beszámolója és a
2019. évi munkaterve
 
 
A megyei tagozat önálló programokkal és társrendezésekkel segíti a megyei pedagógiai közéletet. Főbb tevékenységi formák: konferencia, felolvasó ülés, foglalkozások, könyvbemutató, szakmai műhely meglátogatása. A tagozat nyitott rendezvényeket tart, amelyeken az érdeklődők megkötés nélkül részt vehetnek.
Az alapvető feladatok rendezése
A tagozat létszámának növelése. Az elmúlt években a középiskolák és az általános iskolák pedagógusainak irányába próbáltunk aktívabb tagszervező tevékenységet kifejteni, több-kevesebb sikerrel.
A folytonosság fenntartása, a tagozat folytatható hagyományainak ápolása.
Kapcsolattartás a társaság tagjaival, más érdeklődőkkel
 
Az információáramlás meggyorsítása és a jobb kapcsolattartás érdekében 2010-ben weboldalt indítunk: pedagogiaitarsasag.hupont.hu címen. A weboldalon megtalálható minden rendezvényük előadás anyagainak elektronikus változata is. A társaság tagjainak és minden érdeklődőnek az észrevételeit, megjegyzéseit a 2010-ben létrehozott e-mail címen: pedagogiaitarsasag@gmail.com címen várjuk. Itt válaszolunk felmerülő kérdéseikre is. 2009-ben egy önálló, lektorált kiadványt indítottunk „Pedagógushivatás” címen, melyben a rendezvényeink előadás anyagait jelentetjük meg. Évente egyszer-kétszer tudunk így megjelenni a tagjaink előtt. 2011-ben angol nyelvű kiadvánnyal rukkoltunk elő. 2016-ben már kilenc számmal rendelkezünk.

 
A tagozat 2018-ben a következő rendezvényeket, programokat rendezte, szervezte.
– 2018-ben központi feladatként (a 2013-ban elkezdett) a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatók felzárkóztatását tekintettük. 2018-ben anyanyelvi kommunikáció fejlesztését valósítottuk meg. Az év folyamán több alkalommal tartottunk számukra foglalkozásokat.
– 2018. február 01.-én „Pedagógusok arcképcsarnoka” tizenhatodik kötetének könyvbemutatóját tartottuk.
– 2018-ben is továbbfolytattuk tematikus látogatássorozatunkat. 2018-ben ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Napkori Erdei Iskolát látogattuk meg.
– 2018. október 09.-én neveléstörténeti felolvasó ülést rendeztünk, melynek témája „100 éves a Kisvárdai Szent Orsolya-Rendi Tanítónőképző Intézet”.
 – 2018. november 26.-án „A felsőoktatás helyzete a mai Magyarországon” címen rendezvényt szerveztünk.
 
 
A tagozat 2019. évi munkaterve
– 2019-ben is továbbfolytatjuk tematikus látogatássorozatunkat. Ebben az évben ismerkedés a megye intézményeivel, kutató helyeivel keretében a Családok Átmeneti Otthonát szeretnénk meglátogatni.
– „Kompetenciák az oktatásban és a munkaerő-piacon” címen rendezvény szervezése.
– 2019-ben a „Pedagógushivatás” című kiadványunk számát tovább szeretnénk növelni. Az anyagi nehézségek ellenére fontosnak tartjuk, hogy minden évben újabb kötettel jelenjünk meg tagjaink, illetve olvasóink előtt.
– Korrekciós nevelés lehetősége az óvodában, iskolában címen rendezvény szervezése.
– Az év folyamán egy neveléstörténeti felolvasó ülést szeretnénk rendezni, melynek témája, címe „Tanítóképzés Északkelet-Magyarországon”.
 
 
Nyíregyháza, 2019. február 01.
 
 
 
Pinténé Kosina Judit titkár
Dr. Dráviczki Sándor elnök
Magyar Pedagógiai Társaság
Sz-Sz-B Megyei Tagozat
Kategória: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?