Szakképzési Kollégium – beszámoló és munkaterv

Beszámoló
az MPT Szakképzési Kollégiumának 2014. évi tevékenységéről

Az MPT Szakképzési Kollégiuma 2014. január 23-án alakult meg. Háromtagú elnökséget választottunk:

elnök: Szenes György
titkár: Schindler Rózsa
alelnök: Zombori Béla

Négy Szakképzési Szakosztályunk működik: a gazdasági, a műszaki-informatikai, az agrár és környezetvédelmi és a szakmai pedagógusképzési és továbbképzési. A Szakképzési Kollégium ezen szakosztályaink koordináló-együttműködési fóruma. A Szakképzési Kollégium a Magyar Szakképzési Társaság jogutódjaként működik.

2014. február 18-án mintegy 150 résztvevővel az összefüggő nyári szakmai gyakorlat témájában tartottunk tanácskozást. Meghívott előadóink olyan szervezetek munkatársai voltak, akiktől az reméltük, hogy e témában segítséget tudnak adni az iskoláknak:

Mayer Andrea a KLIK mb. szakképzési alelnöke
Körtvélyesi Anikó és Sikora Henriett MKKI
Pataki Tamás Nemzeti Agrár Kamara Szakképzési igazgató

Sajnos reményeink nem váltak be, az előadók és az őket delegáló szervezetek az összefüggő nyári gyakorlatok megszervezéséhez nem tudtak segítséget adni. Az iskolák magukra maradtak a szervezésben, a gazdálkodó szervezetek minimális támogatást sem adtak, annak ellenére, hogy a z MKIK folyamatosan a duális képzés fontosságát hangsúlyozza. A KLIK pedig mereven elzárkózott az iskolákban ezzel kapcsolatban felmerülő (pedagógus, eszköz és anyag) költségek finanszírozásától.

2014. 08. 29-én az Országos Szak-és Felnőttképzési tanévnyitón több tagtársunk részt vett. A tanácskozásról készült emlékeztetőt az Schindler Rózsa titkár jutatta el az elnökségnek.

Több alkalommal volt lehetőségünk a szakképzés és felnőttképzés helyzetéről információt adni a médián keresztül (Szenes György: ATV, Klub rádió; Schindler Rózsa megyei lapban.)

Szakképzési Kollégiumunk az alakuló ülést követően két elnökségi ülést tartott:

  1. 2014.szeptember 8-án. Ekkor azt terveztük, hogy október vagy november hónapban konferenciát szervezünk a szakközépiskolai szakmai érettségi vizsgáról. E téma nagy érdeklődésre tart számot a szakközépiskolában tanuló diákok és az ott tanító tanárok részéről, hiszen erről az érettségi vizsgáról a mai napig nincs hivatalos információ. Sajnos ezt a konferenciát nem tudtuk megszervezni, mert az előadók addig nem vállalhatták az információk átadását ameddig az érettségi követelményeit nem hagyják jóvá.
  2. 2014.december 8-án. Megterveztük a 2015. évi programunkat. Schindler Rózsa bejelentette, hogy a Magyar Szakképzési Társaság Háromszéki tagozata 72 taggal csatlakozni kíván az MPT-hez.

A fentieken kívül szeptember hónapban Benedek András elnök úrral közös levélben ajánlottuk fel szakmai segítségünket Varga Mihály miniszter úrnak a szakképzés tervezett átalakításához, választ a mai napig még nem kaptunk.

Tevékenyen részt vettünk az MPT pályaorientációs szakosztálynak megalakításában. Ez a szakosztály 2014. november 24-én 15 fővel alakult meg.

Budapest, 2015. január 2.                                     

Szenes György
MPT Szakképzési Szakosztály
Elnök

 

MPT Szakképzési Kollégium
2015. évi tervei

 

Az MPT Szakképzési Kollégiuma 2014. december 8-i elnökségi ülésén foglalkozott a 2015. évi szakmai programjával. Három témában tervezünk megbeszélést (konzultációt, fórumot):

  1. Szakközépiskolai szakmai érettségi vizsga.
  2. A Szakképző iskolák új irányítási és fenntartási rendszere. Különös tekintettel az iskolai önállóságra.
  3. A nyári összefüggő szakmai gyakorlat szervezése az elmúlt év tapasztalatai alapján.

A konferenciákat akkor tudjuk megszervezni, ha a minisztérium, a fenntartó és a kamara hajlandó hozzáértő előadót adni a vitaindító előadás megtartására.

Az MPT 125. évfordulója kapcsán a szakképzés vonatkozásában fontos lenne egy történeti feldolgozás a szakképzés 125 vagy legalább utolsó 25 évéről. Nem tudom, hogy található e téma feldolgozására alkalmas és vállalkozó személy, nekem nincs ötletem. Kollégiumunk úgy gondolom, szakmai segítséget tud adni.

 

Budapest, 2015. január 2.

Szenes György
MPT Szakmai Kollégium
elnök

 

Kategória: Szakképzési Kollégium | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?