Szakmai műhely a pályaorientációs szakpolitikáról

Június 24-én 14.30-17 óráig tartjuk szakosztályunk következő szakmai műhelyét. A műhelyen a nemzetközi és hazai helyzet áttekintése után állásfoglalást szeretnénk kialakítani a pályaorientáció/életpálya-építés szakpolitikájában követendő szakmai irányelvekről.

Helyszín: ELTE PPK, Kazinczy utca 23-27. (termet később jelezzük)

Program:

14.30 – 14.50 Borbély-Pecze Tibor Bors: Pályaorientációs szakpolitikák – nemzetközi áttekintés

14.50-15.10 Juhász Ágnes: A hazai törekvések áttekintése

15.10-16.10 Szakmai beszélgetés, javaslatok

16.10-16.40 Összefoglalás, javaslat az állásfoglalásra

Regisztráció:

https://online-kerdoiv.com/index/view/hash/4a98cb84e69beeda09f07532d9c9ccd8

A téma időszerűségét elsősorban az adja, hogy  napirenden van a szakképzés átalakítása. A kormány által elvi szinten elfogadott Szakképzés 4.0 stratégia – amelynek cselekvési terve most van a kormány előtt, a részletek kidolgozása, a jogszabályok meghozatala pedig a közeljövőben várható – kiemelt figyelmet fordít a pályaorientációra, ezen azonban nem feltétlenül azt értik, amit mi. A pályaorientációs témákra a stratégiától függetlenül is sosem látott összegek fordíthatók számos pályaorientációs projektben.

Fontos lenne tisztáznunk, mit tekintünk mi életút szemléletű pályaorientációnak, életpálya-építési szolgáltatásoknak, milyen szakmai elvárásaink vannak a szakpolitikával szemben.

Ha sikerül erről egy szakmai véleményt, állásfoglalást kialakítanunk, azt a Magyar Pedagógiai Társaságon keresztül és saját, feltöltés alatt álló llg.hu honlapunkon is nyilvánosságra hozzuk. Emellett törekszünk az illetékesekhez és a sajtóhoz való eljuttatásra is.

Az állásfoglalás megszületése lehetővé tenné, hogy azon tagjaink, akik részt vesznek a fent jelzett projektekben, a különböző fórumokon kifejthető véleményüket egy szakosztályi állásfoglalással támaszthassák alá.

A Szakképzés 4.0 stratégia itt olvasható:

https://www.nive.hu//index.php?option=com_content&view=article&id=1024

(A pályaorientációs intézkedések a 61. oldaltól olvashatók, de az anyagban több helyen is van utalás a pályaorientációra.)

Kategória: Pályaorientációs Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?