Útkeresőben a mozgalompedagógia

EMLÉKEZTETŐ

a Mozgalompedagógiai Szakosztály 2019. március 13-ai üléséről

Jelen vannak:  Balázs György, Kerner Erzsébet, Mihályi László, Révész György (Boross Géza, dr. Szabó Imre, dr. Tóth József és Trencsényi László kimentették magukat).

Helyszín: ELTE PPK, VII. Kazinczy u. 23-27. 204. szoba

 

  1. A jelenlévők javasolják hogy az Elnökség Bíró Szilviát, Csordás Imrét, Galbács Sándort, Luleczky Beatrixot, Molnár György Ferencet, Pócsai Andrást, Rácz Tímeát, Soós Józsefnét, Tóth Katalint és Velemi Kingát töröljék az MPT tagjai közül, mivel nevezettek évek óta nem fizettek tagdíjat, és nem is jelezték tagsági viszonyuk fenntartására irányuló szándékukat. Révész György vállalta, hogy Bodor Mihállyal még egyszer egyeztet.

Javasoljuk továbbá az Elnökségnek a két évet meghaladó tagdíjhátralékkal rendelkezők automatikus törlésének megfontolását.

  1. A jelenlévők a szakosztály további – korábbiakhoz képest mérsékeltebb (Mihályi László: gyújtóláng üzemmódú) – önálló működése mellett foglaltak állást azzal a kiegészítéssel, hogy tájékozódjunk a Közösségi nevelési Szakosztállyal, ill. a Szabadidő-pedagógiai Szakosztállyal való intenzívebb együttműködés lehetőségeiről.
  2. A 2019. évi szakosztályi munkaterv a következő programelemekkel egészült ki:
  3. Június 22.: nosztalgia utazás a Gyermekvasúton
  4. Szeptember: hajókirándulás, a Mozgalompedagógiai füzetek következő kötete (munkacím: Jó szelet, kapitány!) előkészítő munkálatainak áttekintése, lehetőség szerint találkozó a leányfalui Vadkacsákkal [a szakosztályi ülést követően derült ki, hogy a Szentendrei-Duna-ágon szeptember 1-jétől 30-áig már csak szombaton közlekedik menetrend szerinti hajójárat, az időpont ezért – a szükséges egyeztetéseket követően – módosulhat.]
  5. Később meghatározandó időpontban: Úttörősajtó – gyermeksajtó: találkozás a Tábortűz egykori munkatársaival, olvasóival, a Kapitányok Klubja tagjaival
  6. A Rákóczi Emlékév rendezvényeihez közvetlen csatlakozási pontunk nincs, de a szakosztályunkban is képviselt Magyarország Felfedezői Szövetség várhatóan részt vesz az emlékév programjában. Ezen túlmenően szakosztályunk vállalja a Rákóczi túrafüzet szétosztását a hatókörünkben működő gyermekszervezeteknek, feltéve, hogy azok mennyisége indokolttá teszi a közreműködést.
  7. Szakmai szempontból hiánypótló, a centenárium okán pedig aktuális lenne a Magyar Tanácsköztársaság idején működő úttörők és szervezeteik tevékenységének és a cserkészethez fűződő kapcsolatuknak a feltárása. Mivel a szakosztálynak nincsen ehhez megfelelő szakmai kapacitása, felkérjük a Múltunk Öröksége Alapítvány, foglalkozzon behatóan ezzel a kérdéssel.
  8. Döntés született arról, hogy a 2019. évi Vasvári Diploma kitüntetettje Pataki Gyula. A Vasvári Diploma átadására lehetőség szerint április 12-én, a Pataki Gyula életművét bemutató film vetítése alkalmából kerüljön sor.

A Magyarország Felfedezői Szövetség szeptemberben (21-én vagy 28-án) Üllőn ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Remélhetőleg ekkor mód lesz arra, hogy átadjuk a 2017-ben odaítélt Vasvári Diplomát Baksa Brigittának.

A szakosztály – támogatva Trencsényi László javaslatát – posztumusz Bors néni Emléklapot adományoz Horváth Lajosnénak. Ennek átadására a díjazott 100. születésnapjához közeli időszak (november) látszik legalkalmasabbnak.

További javaslatok is elhangzottak Bors néni Emléklapra, ezeket – és az ezeket alátámasztó javaslatokat – összegyűjtve döntünk.

Bors néni Emléklapra való javaslattételre vonatkozó felhívással keresünk meg civil ernyőszervezeteket (pl. NOE, Rákóczi Szövetség, stb.), hogy  továbbítsák azt a hozzájuk tartozó szervezeteknek. A felhívás lehetőség szerint olyan legyen, hogy a javaslatok nagy száma miatt ne kelljen visszautasítani azokat.

 

 

Az emlékeztetőt készítette: Révész György

Kategória: Mozgalompedagógiai Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?