„Varietas delectat… A komplexitás mint új szabályszerűség Ipar 4.0 és diverzitás a mérnökképzésben”

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2019. szeptember 16-19. között rendezi meg a SEFI (European Society for Engineering Education)  47.-dik éves konferenciáját.

A szervezet az európai műszaki felsőoktatási intézmények legátfogóbb hálózata, melynek célja, hogy hozzájáruljon a mérnökképzés, valamint annak társadalmi és szakmai státusza fejlesztéséhez. 1973. január 19-én 26 intézmény csatlakozásával jött létre. A SEFI számos konferenciát és workshopot szervezett az évek során, melyek közül kiemelkedik a szervezet éves konferenciája. A SEFI vállalt küldetése az európai felsőoktatás (EHEE: European Higher Education) támogatása, előmozdítása és fejlesztése, illetve a mérnökképzésnek és a mérnökök helyzetének, illetve társadalmi megítélésének a javítása. http://www.sefi.be

 A konferencia 2019-es témája: „Varietas delectat… A komplexitás mint új szabályszerűség
Ipar 4.0 és diverzitás a mérnökképzésben A szociokulturális, gazdasági, strukturális és politikai kihívásokat hordozó működési környezetet forrongás, egymásra utaltság és komplexitás jellemzi. A digitális gazdaságot a szabadság, nyitottság és kreativitás határozza meg. Az együttműködő kreativitás a nyílt tartalmak és a tudomány segítségével válik fenntarthatóvá. A tanulási technológiák új generációja és a hálózatok mindenütt jelen vannak és mobilak, ami átalakítja a tanuláshoz való hozzáférést és a tanulás megvalósulását egyaránt. Az élvonalbeli területek a mesterséges intelligencia, a tanuláselemzés, a mikrotanulás, a tanulás során elért eredmények tanúsítványozásának új módjai, a társaktól való tanulás, a felhasználó által létrehozott tartalom, valamint az értékelés forradalma.

A hálózati társadalomnak a fokozott tanulás társadalmává kell válnia. A mérnökképző közösség számára kulcsfogalmak a diverzitás és rugalmasság, amelyek a vállalkozói gondolkodást a nagyobb hatékonyság érdekében gyors észjárással, mobilitással, rugalmassággal és kíváncsisággal párosítják. Az ipari automatizálás és az IKT fejlődése a tudás folyamatos növelését biztosító ember-gép intelligencia modellek integrálásával új lehetőségeket kínál az élethosszig tartó tanulás számára. Az oktatási rendszerekben ellenőrző szerepet betöltő intézmények ugyanakkor nehezítik a  változtatást.

A konferencia központi témájával összhangban az előadók többsége az interdiszciplinaritás, a diverzitás és az élethosszig tartó tanulás kérdésköreit választotta, ami híven tükrözi a mérnökképzés jelenlegi legfontosabb szükségleteit és kihívásait.

A SEFI-konferencián hagyományosan háromféle módon lehet részt venni:

  • vitaindító előadással
  • kutatási bezámolóval
  • workshop-anyaggal

Örömünkre szolgál, hogy eddig 193 előadást és 32 workshop-anyagot fogadhattunk el.

Az előadók előadásuk teljes anyagát egyenként 20 percben, különböző formátumokban (prezentáció, „gyakorlati bemutató”, vita) mutathatják be. Néhány anyag poszter formájában közvetlenül a plenáris előadások után kerül majd bemutatásra.

A workshop-ok 90 percesek és a résztvevők aktív közreműködésére épülnek

.A konferencia nyelve:angol.

Plenáris előadók:

  • Navracsics Tibor, az Európai Unió Oktatási és Sportügyi Biztosa
  • Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, a kognitív tudományok professzora, Magyarország
  • Jian Lin, Tsinghua University, Mérnökképzési Központ igazgatója, Kína
  • Xavier Kestelyn, Arts et Métiers ParisTech, School of Engineering, tanulmányi és hallgatói ügyekért felelős alelnök, Franciaország

Meghívott előadóink kiemelik, milyen fontos szerepet tölt be a mérnökképzés folytonos megújítása számos, jelenleg a társadalmaink előtt álló kihívás megoldásában. Erre népszerű példákat nyújt a digitális világ, az oktatás és a munkahelyek világa közötti szakadék, valamint a fenntartható megoldások keresése az interdiszciplináris kompetenciák és a puha faktorok (soft skill) kombinációja révén. Mivel az említett kulcsfontosságú problémák a felsőoktatás és az ipar folyamatos párbeszédét igénylik, a SEFI szponzorai és a meghívott vállalatok két külön fórumbeszélgetésen lesznek jelen.

A konferencia nagyszerű lehetőséget kínál továbbá a tanárok és diákok kapcsolatának megerősítésére is. Bár a résztvevők többsége várhatóan az oktatók közül kerül majd ki, a munkában a BEST (Board of European Students of Technology – Európai Mérnökhallgatók Tanácsa) képviselői is részt vesznek előadással, illetve workshop megrendezésével.

Megtiszteltetés számunkra, hogy olyan kísérőrendezvényeknek is otthont adhatunk, mint a European Journal of Engineering Education (EJEE) szerkesztői által koordinált, mérnökképzéssel foglalkozó doktori szimpózium (szeptember 15-én), valamint az International Association for Continuing Engineering Education and Lifelong Learning (IACEE) (Nemzetközi Mérnöktovábbképző Egyesület) tanácsának közgyűlése (szeptember 19-20-án).

Reméljük, hogy változatos programunk felkelti érdeklődésüket.

Early bird regisztrációra 2019. július 17-ig még lehetőség van!   

Kérjük, először hozzanak létre profilt a ConfTool nevű konferencia-szervezési rendszerünkben. A konferencia programját és az elfogadott előadásokat a platform valamennyi felhasználója számára elérhetővé tesszük.

Szeretettel várjuk Önöket szeptemberben a BME-n.

Mike Murphy, a SEFI elnöke és Françoise Côme főtitkár nevében

a SEFI 2019 szervezői

Nagy, Balázs Vince – levezető elnök

Füzesi, Adrienn – helyi szervezőbizottság elnöke

Kálmán, Anikó –  a nemzetközi tudományos bizottság társelnöke

Citterio, Linda – a SEFI 2018 és a SEFI 2019 nemzetközi koordinátora

Fekete, Dóra –  nemzetközi koordinátor

Hasznos linkek:

A konferencia weboldala: http://www.sefi2019.eu/Welcome

Konferencia  részvételi díjak: http://www.sefi2019.eu/Registration#REG

ConfTool: https://www.conftool.com/sefi2019

 A konferenciára szeretnénk meghívni a hazai –szakmai képviselőket  minél nagyobb létszámban.

Kálmán Anikó

SEFI vezetőségi tag, intézményi képviselő

 

 

 

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?