Vasvári-diploma 2019

A  gazdag életének 97. évébe lépő Pataki Gyula a 40-es évek debreceni ifjúsági életében köteleződött el a nevelés ügye mellett. A  parasztcsaládból a városba érkező villanyszerelő-inast a városi Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) fogadta magához, s látta el feladatokkal. Az egyesület otthonába látogató professzor, Karácsony Sándor tudatosította benne hivatását. Így került sor az ifjúsági munkában szerzett tapasztalatai nyomán, hogy  barátjával, a fiatal könyvködősegéddel, Szekeres Mihállyal megbízást kapott a háborús viszonyok tovább fokozta városi  nyomorban  tengődő csavargó, bűn kísértette fiúkból létrehozza a Fiúkfalvát. A tanyavilágban berendezkedő, önkéntes csatlakozókból álló kamasz-közösség méltán tartozik a hazai közösségi nevelés  legnemesebb hagyományai közé. A faluvezető tragikus halála után 1944 júliusa után rámarad a közösség vezetése, nevelése és egyre nehezebb ellátása. A háború befejezése után néhány reményteli hónap élete véget vetett a vállalkozásnak. A gyermekvédelmi ellátás államosítása ellehetetlenítette a falu életét.

Pataki Gyula küzdőtársával és feleségével, Dobronay Vilmával karácsonyista barátai támogatásával a fővárosba költözik, a KIE Vas utcai otthonában kap munkát, amit a tőle megszokott alapossággal és elkötelezettséggel végez – egészen az otthon államosításáig.
Ezután  a közoktatásügyben vállal munkát, amíg ilyen munkakör létezik: ifjúság-gondozó poszton, majd  a kispesti tanügyigazgatás vonja magához, pedagógus, tanár lesz. Napközis nevelőként kamatoztatja tapasztalatait. Hűséggel szolgál a főváros XIX. kerületében. Képviseli a “szeretet pedagógiáját”, a gyerekek önkormányzatára épített pedagógiai munkát. Úttörővezetői megbízást is vállal.
Hosszú életútját több könyvben örökítette meg. Ezen írások jellemzője az élményszerűség és hitelesség. Immár nem csupán a legendás Fiúkfalva izgalmas történetét üzeni nyomtatásban a következő nemzedékeknek, hanem tartalmas életútja teljességét.
Kategória: Mozgalompedagógiai Szakosztály | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?