Vezetői Kollégium 2019. február 10.

Emlékeztető az MPT Vezetői Kollégiuma üléséről

2019 február 8.

Képviseltette magát Neveléstörténeti szakosztály, Hagyományismeret szakosztály, Kiss Árpád Műhely, Kisgyermeknevelési szakosztály, Közösségpedagógia Szakosztály, Interkulturális Pedagógia szakosztály, Diszlexiás gyerekek fejlesztéséért, Nemzetiségi szakosztály, Színes Húrok szakosztály, Szókincsháló szakosztály, Családpedagógiai szakosztály, Kerekgedei Makó Pál szakosztály, Mozgalompedagógiai szakosztály, Felnőttképzési szakosztály, Szakképzési Kollégium, Szabadidőpedagógia-szakosztály, Neveléselméleti szakosztály, Gyermekérdekek szakosztálya – Korczak Munkabizottság, Gyermekkultúra-Játékpedagógia szakosztály (18).

Középmagyarországi tagozat, Északnyugat-magyarországi tagozat, Békés megyei tagozat, Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagozat, Veszprém megyei tagozat, Bács-Kiskun megyei tagozat (6).

Az Alapszabály szerint összehívott összejövetelen Trencsényi László elnök adott áttekintést a szakmai-civil szervezet társadalmi környezetéről, a tudományos élet, az állam, a civil szerveződések, a lehetséges szponzorok és a szakmai nyilvánosság helyzetéről, állást foglalt abban, hogy a nehéz körülmények közt helyt kell állnia saját eszközeivel és közösségeivel a Társaságnak (kritikával illette azokat a politikai megnyilatkozásokat, melyek  – az Akadémia „átszervezése” ürügyén újra a rendszerváltás előtti „vétkekért” büntetnék a szakmát).  Úgy ítélte meg, hogy a Társaság testületei a 2018. májusi küldöttgyűlései állásfoglalás jegyében tevékenykedtek. (Referátuma a társasági honlapon olvasható.). Külön köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt évben – vagy az év jelentős részében –  még vállaikon hordták egy-egy tagozat, szakosztály gondjait (Csovcsics Erika, Harmath Mária, Mátrai Zsuzsa, Mészáros Ilona, Tölgyesi József, Simon Mária ill.  Kovács János és  Mikonya György.) Sok erőt kívánt a „hűségeseknek” és „újaknak”.

Fábry Béla a szakosztályok és tagozatok éves beszámolói alapján részletesen értékelte a szervezeti egységek tevékenységét. Hitet  tett az alapszabályba foglalt feladatok és az „MPT-brend” mellett. ((Referátuma a társasági honlapon olvasható.).

Kraiciné Szokoly Mária és Makai Éva pontosították az elhangzottakat. 

Fábry Béla Pálmai Zita kényszerű távollétében mutatta be a dinamikusan megindult Veszprém megyei tagozatot, illetve az általa vezetett, útját és tagságát kereső Közösségpedagógia szakosztály munkáját, terveit.
Csereklye Erzsébet javaslataival megerősítette azt a kezdeményezést, mely a weboldal korszerűsítését szolgálja.

Az elnökség  II. 11-iki ülésén fogadja el az alábbiakat:

 • Ádám György Emlékérem alapító okirata (Fábry Béla)
 • Évkönyv ’2018 (Borbély-Pecze Bors)
 • Tagsági nyilvántartás felülvizsgálata (Trencsényi László)

Az év hátralévő feladatait ismertette az elnök, ügyvezető elnök, alelnök és a Békés megyei tagozat elnöke:

 • a Színes Húrok szakosztályának meghívása a Szabolcsi Bence zeneiskola növendékhangversenyére (II.23.)
 • szakmai kollégium az „Állam és iskola kapcsolatának történelmi modelljeiről” (III. 29)
 • küldöttgyűlés az OPKM-ben (kedvezményes múzeumlátogatás, Fiúkfalva ’75 kiállítás zárása)
 • Május 21 Szülőnek lenni konferencia
 • Június 20-22 Staféta-tábor Gyopárosfürdőn
 • Nemzetközi játéknak – szeptember (önkéntesen jelentkező településekkel)
 • Ünnepnapok az életen át tartó tanulásért ( csatlakozó szakosztályokkal, tagozatokkal, könyvbemutatóval (október)
 • Jubilánsok köszöntése

 

Az emlékeztetőt készítette Trencsényi László

Kategória: Vezetői Kollégium | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?