A Magyar Pedagógiai Társaság felhívása megalakításának 125 évfordulójához kapcsolódóa

A Magyar Pedagógiai Társaságot a hazai modernizáció jeles időszakában 1891-ben alapították kiváló szakemberek. A társaság azóta is – a XX. század 50-es éveiben bekövetkezett kényszerű szüneteltetéstől eltekintve – jeles képviselője a pedagógiai elmélet és gyakorlat integrációjának, a nevelésügyben érintett különböző szakmaiságok diskurzusának.

A 2016-ban bekövetkező emlékévre a társaság különböző programokkal, rendezvényekkel, aktivitásokkal készül. Célja, hogy a pedagógusszakma kollektív emlékezetének megerősödéséhez, a szakma igényes öntudatához hozzájáruljon.

Ennek érdekében kéri az óvodák, iskolák, kollégiumok munkatársait: csatlakozzanak eme emlékezet erősödéséhez. Gyűjtsük össze, térképezzük fel: mi történt egy-egy településen ebben az esztendőben, tehát 1891-ben a nevelésügyben. Épült-e épület? Működött-e jeles tanítómester? Van-e emléke a pedagógusok szakmai gyűléseinek, szövetkezéseinek? Született-e helyben fontos tankönyv, történeti mű? Stb.

A felkészülésben segít a társaság Staféta-tábora június végén, melyre már lehet jelentkezni (www.pedagogiai-tarsasag.hu). A beküldött pályamunkáknak nyilvánosságot biztosítunk, lehetőségünk szerint  jutalmazzuk. A beküldés folyamatos 2016. január 1-ig

(mpt@index.hu)